ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau acull aquesta setmana dues orquestres dels Estats Units

8/11/2004 |

 

La Simfònica de San Francisco actua avui i la de Cincinnati dimecres.

Aquesta setmana desembarquen al Palau de la Música dues orquestres històriques dels Estats Units, la Simfònica de San Francisco, capitanejada pel carismàtic Michael Tilson Thomas, que actua aquesta nit, i la Simfònica de Cincinnati, amb l'imaginatiu Paavo Järvi al capdavant, dimecres que ve.

Michael Tilson Thomas, més conegut al seu país com a MTT, dirigirà la Novena simfonia de Xostakóvitx i dues peces de Debussy, En blanc et noir i La Mer. Mentre que Järvi (Estònia, 1963) s'enfrontarà al Concert per a piano i orquestra núm. 4 de Beethoven, amb la virtuosa Hélène Grimaud com a solista; a la Simfonia núm.5 de Sibelius, una de les més conegudes del compositor finlandès, i a l'obertura de l'oratori Maskarade, de Nielsen.
Compositor i pianista, Tilson Thomas està al capdavant de la formació californiana fundada el 1911 des de fa 10 temporades. Sota la batuta de l'extitular de la Simfònica de Londres, el conjunt ha triomfat més enllà de les seves fronteres.

CARRERES PARAL.LELES
Tant Järvi com Tilson Thomas han triomfat des de molt joves, són creatius, aposten per la música del seu temps i lluiten per obrir la clàssica a nous públics. "El que més m'agrada és escriure i ensenyar", reconeix Tilson Thomas, l'autor de Sówa / Shoáh, obra d'encàrrec amb què es va commemorar el 50è aniversari de la bomba atòmica a Hiroshima.
Sempre un pas per davant que la resta, el 1988 va fundar la New World Symphony amb els millors estudiants dels Estats Units i ha apostat per les noves tecnologies per difondre la música culta entre nous públics. Sempre ha dit que la seva meta no és fer discos ni donar concerts. "M'interessa l'experiència musical en si", confessa.

Fill, germà i nebot de directors, Järvi, amb nacionalitat nord-americana des del 1985, també és un mestre a l'hora d'estimular el seu equip. Des que el 2001 va assumir la titularitat de la Simfònica de Cincinnati, de la qual López-Cobos és director emèrit, Järvi ha acostat l'orquestra, fundada fa 110 anys, a la primera divisió dels EUA.
El mateix any que va agafar les regnes feia la reflexió següent: "És més barat anar a escoltar una simfonia que anar a un partit de futbol o a un concert de rock. Però avui la cultura s'ha convertit en la crema del capuccino, pots posar-ne o no. Els que ens dediquem a aquesta professió hem de fer servir qualsevol mitjà al nostre abast per fer créixer l'interès per la clàssica. Cada músic ha d'actuar com a professor i ser un missioner".

Entestat a demostrar que les obres cultes no són només per a connaisseurs de cabells blancs, Järvi ha revitalitzat la formació amb saba nova i ambiciosos reptes. Entre ells figura incloure una peça concebuda al segle XX en cada programa i estrenar obres del nostre temps, especialment d'Estònia i els Estats Units. Va inaugurar la primera temporada amb un compositor nord-americà desconegut. Tota una declaració d'intencions.

Marta Cervera
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet