Jordi Savall posa música al regnat d'Isabel la Catòlica
15/10/2004 |
Juntament amb Hespèrion XXI i la Capella Reial de Catalunya, Jordi Savall posa música als grans esdeveniments del regnat de la sobirana castellana a 'Isabel I, reina de Castilla' (Alia Vox).
Si primer va dedicar un doble disc a Alfons el Magnànim (1396-1458) i després es va ocupar de Carles V (1500-1558), ara Jordi Savall presenta un programa consagrat a Isabel I (1451-1504), coneguda per Isabel la Catòlica, que recull les llums i ombres dels 50 anys de vida de la sobirana. És el tercer volum de la col·lecció Músiques Reials, editat per Alia Vox, que es complementarà, com ja ha avançat Savall, amb la música del període de Felip II.
Així doncs, Savall recupera del més ingent oblit una vintena de joies musicals, entre nadales, romanços, pastorel·les, himnes i cançons, que recreen els esdeveniments històrics i polítics que van configurar l'atmosfera de la cort isabelina. El director català pesca del bagul del s. XV des d'una nadala anònima sobre la guerra civil a Catalunya contra Joan II fins a un himne de Johannes Cornago sobre l'establiment de la Inquisició, passant per la nadala de Juan del Enzina sobre la conquesta de Granada, un romanç anònim sefardita sobre l'expulsió dels jueus no conversos, la nadala de Pedro de Tordesillas sobre el Tractat de Barcelona, la cançó de Cornago sobre el descobriment d'Amèrica i el Rèquiem de Pedro de Escobar sobre la mort d'Isabel I de Castella.
Savall considera de primer ordre la importància musical d'aquest període. "La veritat és que a Espanya s'ha trobat a faltar un Mendelssohn -que va fer redescobrir l'obra de Bach als alemanys- que ens descobrís el Rèquiem de Morales o l'Ofici de Setmana Santa de Victoria. Aquesta assignatura pendent, sobretot a nivell institucional, és fonamental per poder conservar la nostra memòria", apunta un Savall que considera el període que recrea "un autèntic Segle d'Or" amb "un patrimoni musical únic al món".
D'altra banda, demà i diumenge Savall oferirà a l'antic convent de Las Bernardas de Burgos un concert que alternarà el recital de textos poètics del temps d'Isabel I amb cançons i música de l'època. Els actors Jeannine Mestre i Abel Viton recitaran poemes i romanços d'autors del s. XV com el marquès de Santillana, Juan de Mena i Rodrigo de Cota, que es combinaran amb la música d'Hespèrion XXI i les veus de la soprano Montserrat Figueras i el tenor Lluís Vilamajó.
Ramon Palomeras
Avui