La reina del Liceu
22/2/2003 |
L'estrena del film 'Caballé, més enllà de la música' es va convertir en un sentit homenatge.
M ontserrat Caballé, indiscutiblement la reina del Liceu, va ser-ho la nit de dijous per partida doble, ja que el teatre, convertit en cinema, acollia l'estrena espanyola del documental cinematogràfic que s'ha fet sobre la cantant, Caballé, més enllà de la música, que arribarà als cinemes el 14 de març.
L'estrena es va convertir en un homenatge al qual van assistir amics, polítics -Jordi Vilajoana, Ferran Mascarell, Vicenç Llorca-, cantants -Jaume Aragall, Josep Bros, Begoña Alberdi, Manuel Ausensi, Ofèlia Sala- i gent del món de la cultura -Lluís Pasqual, Jesús López Cobos i una Alícia de Larrocha que en acabar el visionat va saltar de la cadira per fer dos petons a la Montserrat-, així com la família en ple -el seu marit, el tenor Bernabé Martí, la seva filla, la soprano Montserrat Martí, el seu fill, Bernabé Jr, el seu germà i assessor musical, Carles Caballé, i la seva neboda i inseparable secretària, Montse Caballé-, que també apareixen al film.
Però, sobretot, hi havia fans, admiradors/res que van rebre la soprano dempeus i amb llargs aplaudiments i que la van acomiadar amb abrandats bravos després d'escoltar-la en els pocs -tot i que intensíssims- documents audiovisuals que mostra la pel·lícula.
El documental, d'una hora i mitja i narrat en primera persona per la mateixa cantant, és un passeig per la vida de l'artista, des dels seus inicis al Conservatori del Liceu fins a l'actualitat. És especialment entranyable el reconeixement que Montserrat Caballé fa de la seva mestra Eugenia Kemeny, de Conxita Badia i de la família Bertrand. Són espectaculars -per la seva interpretació-, les imatges inèdites de Caballé a Il pirata a la Sala Pleyel de París el 1966 i d'Adriana Lecouvreur el 1972 a Tòquio, i també les de la Norma a l'aire lliure al Festival d'Orange, el debut amb la Tosca de Zeffirelli al Covent Garden i el duo de Semiramide amb Marilyn Horne; i emociona també veure-la amb Freddy Mercury a Montjuïc, i plorant davant el foc del Liceu.
Totes aquestes imatges s'alternen amb nombroses entrevistes a companys de viatge com Plácido Domingo, Cheryl Studer, Renée Fleming, Claudio Abbado, Zubin Mehta, Irving Fisher, Joan Matabosch, Joan Sutherland, Samuel Ramey, Mstislav Rostropóvitx, el mateix Freddy Marcury i Maia Plissetskaia, tots ells coincidint a valorar l'extraordinària veu de la soprano, la seva imatge afable i la seva humanitat.
Amb tot, destaquen les absències, sobretot per al públic català, de Josep Carreras -només hi apareix en un duo-, Joan Pons i Jaume Aragall.
En el seu visionat dijous a la sala gran del Liceu, la pel·lícula va patir un excés de volum i un deficient muntatge sonor que no permetia entendre algunes de les entrevistes perquè la parla quedava tapada per la música de fons, fins al punt que els dos instants de silenci que hi ha en tot el documental s'agraïen especialment.
Marta Porter
Avui