ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Zubin Mehta: "La música és l'únic que pot unir les cultures"

14/9/2004 |

 

Palau 100 s'inaugura aquest vespre amb el director indi conduint la 'Simfonia núm. 3' de Mahler.

"Estic frustrat per tot el que està passant als Estats Units però jo no hi puc fer res", explica Zubin Mehta

El famós director d'orquestra indi obre aquest vespre al Palau de la Música Catalana la temporada de Palau 100 amb la 'Simfonia núm. 3' de Mahler, a càrrec de l'Orquestra Estatal de Baviera i l'Orfeó Català.

"El que més m'atrau d'Espanya és el públic i l'acústica de les seves sales. No hi ha cap altre país amb aquest nivell de sales de concerts". Amb aquesta declaració de principis es presenta aquesta nit Zubin Mehta davant del públic barceloní per dirigir l'Orquestra Estatal de Baviera i l'Orfeó Català en la inauguració dels concerts de Palau 100. La Simfonia núm. 3 de Gustav Mahler és l'obra escollida per a aquest concert, que serveix també per donar el tret de sortida de la temporada del Palau.

El prestigiós director va dir diumenge a Madrid -on va oferir el mateix concert d'aquesta nit- que el conflicte permanent instal·lat a l'Iraq no el deixa ni de bon tros indiferent: "Si m'invitessin, m'agradaria molt anar a tocar a l'Iraq. Hi aniria demà mateix a tocar per a tothom, sense fer cap distinció entre les ètnies i creences diferents que hi conviuen". "La música és l'únic que pot unir les cultures", afegeix Mehta, i recalca que "potser no pot acabar amb les fronteres, però durant les dues hores que dura un concert és capaç de transmetre una pau total".

L'actual director musical de l'Òpera Estatal de Baviera ha explicat algunes de les idees que té al cap en relació amb el futur Teatre de l'Òpera de València, del qual és conseller, càrrec que l'obligarà a passar temporades fixes a Espanya. Mehta no es moca amb mitja màniga: "Encara no hi ha res concret, però la idea és crear una de les millors orquestres d'Europa". Un dels projectes que Mehta vol dur a terme tant si com no és muntar L'anell dels Nibelungs, de Wagner: "Una orquestra capaç de tocar això és capaç de tocar qualsevol cosa". Fidelio de Beethoven també és a l'agenda de projectes de Mehta.
Per al concert d'aquesta nit, en què estarà acompanyat per la mezzosoprano Marjana Lipovsek, el director ha escollit la Simfonia núm. 3 de Mahler: "Aquesta obra de Mahler és una de les meves predilectes, perquè és una de les poques que no aborda el tema de la mort i té un missatge molt optimista. Una peça que aporta alegria al públic i quan el músic la interpreta acaba feliç".

Sobre l'obra de Mahler, Mehta considera que ha estat "el gran simfonista del segle XX, però encara pot aportar moltes coses al segle XXI perquè no totes les seves simfonies es coneixen tant com sembla". I encara precisa: "Ell ve del món de Wagner i va ser també un gran director d'orquestra, però també té influències de Haydn i Beethoven".

Situació frustrant
Sobre la situació dels Estats Units, Mehta confessa sentir-se trist: "Estic frustrat per tot el que hi passa però jo no hi puc fer res. No m'explico per què els músics clàssics americans no surten a demanar el vot o intenten mobilitzar la gent. Potser són tots republicans".


Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet