ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Teixidor, Larrocha, Coixet, el FAD i Vilaweb, Premis Nacionals de cultura

9/9/2004 |

 

La Generalitat també distingeix Joan Colom, Josep Maria Pou, Sol Picó, Artur Blasco, OVNI i 'Els catalans de Franco'.

Els Premis Nacionals de cultura de la Generalitat van ser proclamats ahir de forma conjunta i es lliuraran el 27 de setembre en un acte al Teatre Nacional de Catalunya.

L'escriptor Emili Teixidor (Roda de Ter, 1933) ha rebut el premi de literatura per la novel·la Pa negre (Columna, 2003), una recreació de la postguerra a Osona des del punt de vista dels vençuts. El llibre ja va obtenir els premis Joan Crexells i la Lletra d'Or.
En la modalitat d'arts visuals, la distinció ha recaigut en el fotògraf Joan Colom (Barcelona, 1921), gràcies a l'exposició retrospectiva que li va dedicar, entre maig i juny de l'any passat, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que va estar comissariada per David Balcells i Jorge Ribalta. Segons el jurat, Colom "ha renovat radicalment el llenguatge fotogràfic modern, especialment a partir del treball realitzat sobre el Barri Xino de Barcelona". Més concretament, pel jurat, "si en l'art modern existeix un vincle essencial entre els llenguatges i la ciutat i els barris que la integren, potser no hi ha un altre artista que reflecteixi els carrers de Barcelona com Joan Colom".

El guardó de cine ha estat per a la directora Isabel Coixet (Barcelona, 1962) per la pel·lícula Mi vida sin mí, film que ja va obtenir cinc candidatures als premis Goya, entre les quals la de millor guió adaptat. La pianista Alícia de Larrocha (Barcelona, 1923) ha obtingut el nacional de música "pel seu alt nivell d'interpretació musical", per la seva "projecció internacional" i "especialment pel seu concert de comiat amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya".


Josep M. Pou en teatre
Pel que fa al teatre, el guardonat és l'actor Josep Maria Pou (Mollet del Vallès, 1944), de qui es valora el "mestratge i veritat aconseguits en les seves interpretacions de Celobert, de David Hare, al Teatre Romea, i Bartleby, l'escrivent, de Herman Melville, al Teatre de Salt".

El el camp del disseny, el Foment de les Arts Decoratives (FAD) ha obtingut el premi "perquè durant cent anys, del 1903 al 2003, aquesta entitat barcelonina ha treballat incansablement en la promoció i la difusió de l'arquitectura i el disseny a l'Estat espanyol", segons el jurat, que també ha destacat l'organització de l'Any del Disseny. El portal Vilaweb i els seus creadors, Vicent Partal i Assumpció Maresma, han rebut el premi de periodisme "pel caràcter fundacional del seu treball en el terreny del periodisme digital". Creat el 1995 com a Infopista, el 1996 ja va adoptar el seu nom actual. La revista Enderrock ha obtingut el guardó de foment de l'ús del català amb motiu de la celebració, l'any passat, del seu desè aniversari, perquè "s'ha convertit en un mitjà de referència d'alta qualitat en el món de la música popular catalana, amb una àmplia audiència entre els joves de tot el nostre àmbit lingüístic".

En dansa, Sol Picó (Alcoi, 1967) ha estat premiada per l'espectacle La dona manca o Barbie superestar, estrenat al TNC. A més, el jurat ha valorat la seva trajectòria com a ballarina i coreògrafa. La tasca de recerca i documentació del cançoner popular al llarg de 40 anys al Pirineu ha valgut a Artur Blasco (Barcelona, 1933) el nacional de cultura popular.

L'únic premi 'ex aequo'
L'únic premi ex aequo ha estat per l'exposició Les presons de Franco, concebuda pels historiadors Manel Risques i Ricard Vinyes i realitzada al Museu d'Història de Catalunya, i pel projecte Observatori de Vídeo No Identificat (OVNI), que "al llarg de 10 anys d'existència ha compilat uns arxius temàtics de més de 700 documents i obres que tenen la voluntat de facilitar una crítica de la cultura contemporània".


Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet