Mor el compositor d'«Els deu manaments»
20/8/2004 |
Elmer Bernstein, cèlebre autor de músiques de clàssics del cinema, tenia 82 anys.
El cèlebre músic nord-americà Elmer Bernstein, autor de bandes sonores de pel·lícules tan conegudes com Els deu manaments (1956), Els set magnífics (1960) i Matar a un ruiseñor (1962), va morir abans-d'ahir a la matinada amb 82 anys. Bernstein, que tenia diversos problemes de salut que els seus familiars no han volgut especificar, va morir a la seva casa d'Ojai, a l'estat de Califòrnia. Estava considerat un dels compositors de bandes sonores més importants dels millors anys de l'època daurada de Hollywood. Va rebre un Oscar per la seva partitura per a la pel·lícula Millie, una chica moderna (1967).
Nascut a Nova York el 4 d'abril de 1922, Bernstein va acumular al llarg de la seva carrera professional milers de pentagrames escrits, sons grandiloqüents i bandes sonores magistrals. Es va convertir en un autèntic mestre de la música de grans clàssics del cinema. En total, va arribar a compondre més de 200 bandes sonores per a pel·lícules de cinema i sèries de televisió. Era un prodigi del piano i destacava sobretot per la seva versatilitat. De petit volia ser ballarí i actor, i fins i tot va guanyar algun premi, però a 12 anys ja va triar la seva professió. Va estudiar composició amb Aaron Copland a Nova York i el 1950 es va instal·lar a Hollywood.
Els primers passos professionals els va fer col·laborant en programes de ràdio. Al món del cinema hi va entrar el 1949 amb Sidney Buchman. Va treballar en pel·lícules de baix pressupost fins que el 1956 va arribar la seva gran oportunitat amb el director Cecil B. De Mille, qui el va contractar per compondre la melodia de la pel·lícula Els deu manaments.
Considerat per molts un revolucionari de la música, va compondre la banda sonora de Lejos del cielo (2002), de Todd Haynes, un dels grans títols d'aquell any, amb la qual va aconseguir la seva última candidatura a l'Oscar. L'apreciat premi de Hollywood ja l'havia aconseguit molts anys enrere, el 1967, pel seu treball musical a Millie, una chica moderna. Amb els anys, va anar acumulant nombroses nominacions -fins a un total de 13-, però no va repetir l'Oscar. Bernstein va treballar amb múltiples celebritats per confeccionar obres simfòniques de caràcter èpic, d'altres de l'Oest i de més intimistes, com ara Martin Scorsese a La edad de la inocencia (1993), John Landis a Tres amigos (1986) i John Sturges a La gran evasión (1963). En la seva filmografia, també hi figuren peces musicals per a Los bucaneros, Mi pie izquierdo, El hombre de Alcatraz, Valor de Ley, Los comancheros i Hawaii. Bernstein va ser un dels primers a introduir el jazz en el cinema. Per exemple, a El hombre del brazo de oro.
El Punt