La música arriba a Ram Al·lah
3/8/2004 |
La Fundació Barenboim-Said crea escoles als camps de refugiats.
Gràcies a una de les inciciatives de la Fundació Barenboim-Said, creada fa poc, la ciutat palestina de Ram Al·lah disposarà d'escoles de música per a totes les edats.
Nomenat recentment director assistent de Daniel Barenboim a Berlín, Julien Salemkour ha estat l'encarregat d'obrir una via perquè la música clàssica arribi als camps de refugiats de Ram Al·lah.
A més del projecte anunciat dijous passat per Barenboim de crear una Orquestra Jove Palestina en el termini de cinc anys, Salemkour explica també que des de Berlín -ciutat on resideix Barenboim i on és director titular de l'Òpera Estatal- s'han enviat professors per ensenyar música. "S'ha muntat una escola en un camp de refugiats, un concervatori superior i també una guarderia per als més petits en què la música és molt important -explica Salemkour-. El primer resultat visible va ser un concert que vam fer allà al mes de maig".
Si bé el músic té clar que aquesta vessant artística no és una necessitat bàsica en una situació com la que es viu en un camp de refugiats, té clar que "la finalitat última no és formar professionals, sinó donar energia i trobar l'equilibri que et pot donar la música". Això no obstant, té clar que "a la societat palestina hi ha la mateixa proporció de talents que a la resta del món; l'únic que fem nosaltres és desenvolupar aquests talents en una situació molt limitada".
De moment hi ha traslladat set professors alemanys i austríacs "que han hagut d'aprendre a parlar en àrab i desenvolupar-se segons les condicions de vida d'allà", explica el jove director, "i estem fent una crida perquè hi vagin professors d'Espanya i de tot el món".
Les suposades traves burocràtiques o administratives que seria lògic suposar, no existeixen. "No tenim cap mena de problema amb l'autoritat palestina, perquè no hi tenim cap mena de contacte; la falta de burocràcia ens ha ajudat molt", diu Salemkour. I pel que fa als instruments, un luthier berlinès i músics d'una orquestra alemanya han regalat instruments, cordes i partitures.
Salemkour assegura que l'èxit de la iniciativa ha estat tan gran que ja hi ha més demanda que oferta. "La gent vol que els seus nens estudiïn música. N'estem molt orgullosos".
M.P.
Avui