26/3/2025 |
https://www.revistamusical.cat/lany-conxita-badia-impulsara-la-recerca-la-digitalitzacio-la-divulgacio-a-lentorn-duna-de-les-principals-interprets-catalanes-del-segle-xx/
L’Any Conxita Badia impulsarà la recerca, digitalització i divulgació d’una de les principals intèrprets catalanes del segle XX
Coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva mort, l’Any Conxita Badia impulsarà la recerca, la digitalització i la divulgació del llegat la soprano a través de desenes d’activitats que resseguiran no només la seva petjada a Catalunya sinó també el seu exili i la seva empremta internacional.
Badia va ser una de les sopranos més destacades del segle XX. Especialitzada en lied i reconeguda també com a pianista, va ser deixeble d’Enric Granados, Pau Casals i Manuel de Falla. També li van dedicar o demanar que estrenés les seves obres grans poetes, com Apel·les Mestres, Tomàs Garcés i Ventura Gassol, i els principals músics catalans del seu temps com Gerhard, Toldrà, Lamote de Grignon, Montsalvatge, Mompou, Blancafort o Pahissa.
També va ser molt admirada per importants músics europeus com Schönberg i Strauss, i americans com Ginastera, Guastavino o Juan José Castro. I és que tot i que la guerra i l’exili estroncaren la seva carrera, cantà als principals escenaris catalans europeus i sudamericans, convertint-se en ambaixadora de la cançó catalana pel món i enllaçant les generacions de músics d’abans i després de la Guerra. El seu mestratge influí en centenars d’alumnes d’arreu.
La digitalització del Fons Conxita Badia a la Biblioteca de Catalunya permetrà conservar i posar-ne a disposició els arxius. Es reeditarà la biografia esgotada de Joan Alavedra juntament amb un assaig. A partir d’enregistraments digitalitzats s’editarà una nova antologia i es publicarà un CD de temes inèdits. També es crearà un web específic.
En l’àmbit de la recerca, destaca la celebració del simposi acadèmic ‘Els reptes i la petjada d’una intèrpret: a propòsit de Conxita Badia’, organitzat per la UB amb la UAB, l’ESMUC i la University of Glasgow. L’acollirà el 13 de novembre el Museu de la Música de Barcelona, on al vespre s’inaugurarà una exposició temporal sobre Conxita Badia. L’endemà dia 14, el simposi es farà a l’IEC, seu de la Societat Catalana de Musicologia.
D’altra banda, una maleta pedagògica de recursos educatius i de divulgació acostarà la figura i la seva obra a tots els públics, amb una atenció especial als més joves. També es publicaran contes a mitjans especialitzats. Les activitats dinamitzades i tallers es duran a terme a centres educatius, escoles de música, biblioteques i espais culturals.
En el marc de la commemoració també s’impulsarà la publicació d’un recull de partitures amb una selecció de les seves composicions. A més, una desena de formacions ultimen nous espectacles al voltant de la música que li van dedicar, que va estrenar i difonent les seves pròpies composicions. L’OBC recuperarà a l’Auditori l’orquestració de la Balada de la Nova Solveig que van escriure per a Conxita Badia el seu mestre Pau Casals i, des de la presó, Ventura Gassol.
També es crearan noves obres contemporànies: una composició de Joan Magrané inspirada en ella i que s’estrenarà a Viena i a Catalunya, i un retrat sonor fet amb música electrònica i IA que clourà el Simposi a l’Auditori. El Palau de la Música, el seu principal escenari al país, tindrà també un pes a la recta final de l’any commemoratiu, amb un espectacle de música i paraula.
Tot resseguint les passes del seu exili i llegat internacional, i en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull i el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, amb el suport de les Delegacions del Govern, s’afegiran als concerts celebrats a Catalunya actes a França, Àustria, el Regne Unit, Argentina, Mèxic, Suïssa i el Quebec. També se l’homenatjarà en algunes ciutats espanyoles, com Santiago de Compostela i Madrid.
L’any Badia arrencarà oficialment el 12 a l’Acadèmia Marshall. També destaquen una taula rodona el dia 15 a la Casa Amèrica Catalunya sobre el paper de Badia com a pont cultural, i una conferència a la Casa Elizalde el dia 20 que clausurarà dels Jocs Florals de Barcelona. A més, enguany Conxita Badia serà la protagonista de la Fira del Modernisme de Barcelona, del 23 al 25 de maig.
Prèviament, ja l’hauran homenatjada, entre d’altres, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi el 19 de març i la Fundació Pau Casals al CCCB el 9 d’abril. L’1 d’agost es farà un acte a la Casa-Museu Prat de la Riba de la mà de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Els primers concerts seran ja aquesta primavera a l’Ateneu Barcelonès, a l’ESMUC, al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i al Castell de Ribes.
Revista Musical Catalana