26/2/2025 |
https://www.vilaweb.cat/noticies/jordi-savall-doctor-honoris-causa-uib/
És una de les figures musicals més destacades de la seva generació i ha investigat a fons el "Cant de la Sibil·la".
La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha nomenat el musicòleg i divulgador Jordi Savall doctor honoris causa en reconeixement de la seva trajectòria acadèmica i artística. La cerimònia s’ha fet al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i hi han participat el rector de la UIB, Jaume Carot, i el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, entre altres autoritats acadèmiques. Abans de la investidura, Savall ha participat en la plantació d’un taronger als jardins del campus de Son Lledó, ha signat el Llibre d’Honor de la UIB i ha atès els mitjans de comunicació.
El Consell de Govern de la UIB va acordar d’atorgar-li aquesta distinció a proposta del vice-rectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta, en reconeixement a la seva trajectòria internacional i, en especial, a la seva contribució a la cultura de les Illes Balears, la recuperació i conservació del patrimoni musical antic i la divulgació del “Cant de la Sibil·la”.
Savall (Igualada, 1941) és una de les figures musicals més polivalents de la seva generació. Fa més de cinquanta anys que rescata músiques oblidades, que interpreta amb la seva viola de gamba o que dirigeix. Concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes musicals i culturals, és considerat un dels principals artífexs de la revalorització de la música històrica.
Va fundar, amb Montserrat Figueras, els grups musicals Hespèrion XXI (1974), la Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989), amb què ha creat un univers sonor que ha captivat milions d’oients arreu del món.
El 1991 va participar en el film Tous les matins du monde, d’Alain Corneau, que va guanyar el premi César a la millor banda sonora. Set anys més tard, va fundar el segell discogràfic Alia Vox, especialitzat en música antiga i exclusiu de les seves gravacions i dels seus conjunts.
Al llarg de la seva carrera, ha enregistrat més de 230 discos de repertoris medievals, renaixentistes, barrocs i clàssics, amb especial atenció al patrimoni musical hispànic i mediterrani. Ha estat guardonat amb premis com el Midem, l’International Classical Music Award i un Grammy.
Els seus programes de concert han convertit la música en una eina de mediació entre pobles i cultures. El 2008 va ser nomenat ambaixador de la Unió Europea per al diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, va ser investit Artista per la Pau en el programa d’ambaixadors de bona voluntat de la Unesco.
Entre el 2020 i el 2021, en commemoració del 250è aniversari de Beethoven, va dirigir i enregistrar la integral de les simfonies del compositor amb Le Concert des Nations. El projecte, editat per Alia Vox sota el títol Beethoven Révolution, ha estat aclamat per la crítica internacional i el segon volum va rebre el premi Schallplattenkritik al millor enregistrament orquestral.
Savall ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals els doctorats honoris causa per les universitats d’Évora (Portugal), Barcelona, Katowice (Polònia), Lovaina (Bèlgica), Basilea (Suïssa) i Utrecht (Països Baixos). També ha estat distingit amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, el premi Internacional de Música per la Pau del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia i el prestigiós premi Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música.
La connexió amb les Illes a través del “Cant de la Sibil·la”
D’ençà del 1988, Savall ha investigat a fons el cant medieval de la Sibil·la, una de les joies del patrimoni musical mallorquí, conservat en un cantoral del convent de la Concepció de Palma, avui al Museu Diocesà. El mateix any, va enregistrar la primera versió d’aquesta peça interpretada per Montserrat Figueras, que la cantà fins al seu traspàs el 2011. Les seves gravacions, publicades per Alia Vox, han donat una projecció internacional sense precedents a aquest cant tradicional, que ha estat objecte de successives reedicions i interpretacions.
En el marc de l’Any Llull 2016, Savall va dedicar un llibre-disc a la figura de Ramon Llull: Ramon Llull (1232-1316): Temps de conquestes, de diàleg i desconhort, en què recrea la banda sonora de la vida del pensador, amb peces de la Mallorca musulmana i músiques profanes de trobadors i joglars.
D’ençà del 2001, ha fet divuit concerts en diverses localitats de Mallorca, tres a Eivissa i tres a Menorca, a més de sis classes magistrals a les Illes Balears.
Vilaweb