ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Salvador Brotons compositor convidat del Cor Francesc Valls al Cant de la Sibil·la

25/11/2024 |

 

Salvador Brotons, el compositor convidat del Cor Francesc Valls al Cant de la Sibil·la de la Catedral de Barcelona 2024.

Avui dilluns 25 de novembre, just a un mes del dia de Nadal, el Cor Francesc Valls presenta una nova edició del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. A dos quarts d’onze de la nit, després de l’ofici de lectures del dia de Nadal, podrem escoltar per 17è any consecutiu la recuperació del Cant de la Sibil·la que va fer el Cor l’any 2009. Seguidament se celebrarà la Missa del Gall presidida pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella.

El Cor Francesc Valls ha convidat aquest any a fer la revisió contemporània al reconegut i prestigiós compositor Salvador Brotons. En paraules del propi compositor en aquesta petita revisitació que ha fet per la Nit de Nadal en hi trobarem dues parts contraposades, un primera més recollida i lenta que evoca a l’origen del Cant a l’Edat Mitjana i una segona més ràpida i contrapuntista, més lliure, amb un llenguatge més propi de les meves composicions habituals.

El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l'antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la ma, anuncia l’Apocalipsi.

El Cor Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar, durant tot l’any, a les misses conventuals de la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.

El treball del Cor Francesc Valls, combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, així com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la Catedral de Barcelona, que son introduïdes novament dins la litúrgia. L’exemple més rellevant d’aquest procés de recuperació el trobaríem en el Cant de la Sibil·la, on s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’utilitza la partitura original del s. XV, conservada als arxius capitulars, alhora que anualment s’encarrega un cant final a cura de compositors de prestigi.

Salvador Brotons, va néixer a Barcelona, estudià flauta amb el seu pare i realitzà els seus estudis musicals al Conservatori de Música de Barcelona on va obtenir els títols superiors en flauta, composició i direcció d’orquestra. L’any 1985 guanyà una beca Fullbright i es traslladà als Estats Units on assolí el doctorat en música a la “Florida State University”. Des de 1977 fins a 1985 va ser flauta solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i membre també de l’Orquestra Ciutat de Barcelona (1981-1985).

Com a compositor ha escrit més de 170 obres majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat un bon nombre de premis de composició. També ha rebut nombrosos encàrrecs de composició. Moltes de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos CD tant a Europa com als Estats Units per discogràfiques com Naxos, Auvidis, Albany Records, Claves, Harmonia Mundi, RNE, Discmedi, etc.
Al nostre país ha estat el director titular de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma, de l’Orquestra Simfònica del Vallès i de la Banda Municipal de Barcelona, i actualment de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat. També en els EUA és des de 1991 el director titular de la Vancouver Symphony Orchestra (estat de Washington) al capdavant de la qual ha rebut el premi “Arts Council” atorgat pel Clark County i la ciutat de Vancouver (2005) i el “Lifetime Achievement Award” (2020).

Ha dirigit com a director convidat orquestres a República Txeca, Alemanya, Sud-àfrica, Polònia, Corea del Sud, Xina, Israel, Itàlia, Bèlgica, Uruguai, Veneçuela, EUA, Polònia, Bulgària i Espanya.

Actualment, compagina una intensa agenda com a director d’orquestra amb la composició d’un bon nombre d’encàrrecs d’obres de tota mena de gènere. També és professor de direcció d’orquestra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). La temporada 2016-2017 va ser compositor en residència del Palau de la Música Catalana i l’any 2024 ha estat distingit amb el guardó Felip Pedrell per l’Associació Musical de Mestres Directors per la seva trajectòria i en reconeixement de la seva tasca de divulgador de la música i cultures catalanes 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet