ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Savall estrena temporada d'El so original amb una immersió en les simfonies romàntiques

10/10/2024 |

 

El pròxim dimecres 16 d’octubre s’inaugura a la Sala 1 de L’Auditori la nova temporada del cicle de concerts El so Original capitanejada per Jordi Savall. Ho farà amb un registre amb el qual no estem habituats a veure’l, ja que el mestre aparcarà la música antiga per endinsar-se en el Romanticisme en majúscules.

I és que en aquesta primera cita de la temporada, Le Concert des Nations es posarà una vegada més sota les ordres de Savall per interpretar un repertori format per tres simfonies escollides i molt poc interpretades de tres compositors post beethovenians imprescindibles: La Simfonia en sol m “Zwickauer” de Robert Schumann, la Simfonia en re m “Nullte” d’Anton Bruckner i la Simfonia n. 8 en si m “Inacabada” de Franz Schubert, que s’interpretaran juntes per primera vegada.

La violinista de projecció internacional Lina Tur Bonet, reconeguda pel seu virtuosisme i amb una musicalitat molt poc comú, serà la concertino convidada.

Robert Schumann: Simfonia en sol m, “Zwickauer”.
Aquesta peça, que s’escoltarà per primera vegada en territori espanyol, va ser escrita pel geni alemany durant la seva joventut, gairebé una dècada abans d’embarcar-se definitivament en el seu somni simfònic i en mig d’un període de crisi personal. Tot i que la va deixar incompleta, en els dos moviments d’aquesta espectacular peça orquestral deixa constància de la imaginació desbordant que posseïa el compositor.

Anton Bruckner: Simfonia en re m, “Nullte”
Quan se celebren 200 anys del naixement del compositor austríac, el cicle ‘El so original’ vol retre el seu particular homenatge al que va ser una de les grans figures romàntiques. Continuador de l’obra de Beethoven, Bruckner va desenvolupar un llenguatge molt nou caracteritzat per una gran potència expressiva i un gran lirisme. La Simfonia “Nullte” va ser la seva tercera pàgina simfònica i, tot hi contenir l’embrió de la genialitat de les seves simfonies posteriors, l’autor, sempre insegur i sensible a les crítiques, la va retirar del seu catàleg.

Aquest concert és la primera audició interpretada amb instruments d’època i amb la formació tal i com Bruckner la va imaginar en el seu temps.

Franz Schubert: Simfonia n. 8 en si m, “Inacabada”
La tercera de les obres programades per aquest concert és la misteriosa Simfonia n. 8 “Inacabada” de Schubert, que, curiosament, continua sent una de les seves pàgines orquestrals més cèlebres, malgrat la seva condició d’incompleta. Escrita l’any 1922 i considerada per alguns com la primera simfonia autènticament romàntica, no se sap del cert per què el compositor va prendre la decisió d’abandonar-la, tot i que molts experts citen com a motiu la dedicació absorbent que va suposar la composició de la Wanderer-Fantasie. Recentment, aquesta simfonia ha estat el centre d’una polèmica quan la companyia tecnològica Huawei va anunciar que havia completat la inacabada obra amb l’ajuda d’un algoritme.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet