30/9/2024 |
Què tenen en comú la façana del Museu Tàpies i la del Palau de la Música Catalana? Els dos edificis, de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, combinen l’ús de maó vist i ferro forjat. Però tenen molt més en comú. És per això que el Palau de la Música Catalana i el Museu Tàpies s’han unit per oferir una visita guiada combinada que permet conèixer la història dels dos edificis i la seva relació, a través de la vinculació de Tàpies amb la música. La proposta s’emmarca en la celebració de l’Any Tàpies, amb motiu del centenari del naixement de l’artista, al qual el Palau ha volgut sumar-se amb aquesta visita.
L’itinerari començarà al Museu Tàpies, antiga editorial Montaner y Simón (edifici construït entre els anys 1880-1882), que va ser el primer de l’Eixample que integrava la tipologia i la tecnologia industrial, amb la combinació de maó vist i ferro, al teixit del centre urbà. Juntament amb la Casa Vicens d’Antoni Gaudí és un dels pocs exemples que resten d’una tipologia constructiva avui desapareguda i que exemplifica el pas d’una arquitectura eclèctica pròpia del segle XIX a un estil nou, el Modernisme.
El visitant anirà després al Palau de la Música Catalana (1905-1908), una perla arquitectònica del Modernisme català i l’única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. Domènech i Montaner hi utilitzà solucions arquitectòniques molt avançades, amb l’ús dels nous perfils laminats, una estructura central metàl·lica estabilitzada pel sistema de contraforts i voltes perimetrals d’inspiració gòtica, així com l’aplicació de grans murs de vidre i la integració de totes les arts aplicades: escultura, mosaic, vitrall i forja.
La visita permet conèixer la història dels dos edificis, però també l’interès d’Antoni Tàpies per la música. La música sempre va acompanyar l’artista, va ser-li una font d’inspiració i un model artístic. En destacava el poder evocador.
Domènech i Montaner, Tàpies i la música serà la primera del total de quatre visites guiades temàtiques o monogràfiques, agrupades amb el nom de Mirades del Palau i que tenen l’objectiu d’oferir al visitant la possibilitat de redescobrir el Palau de la Música Catalana, precisament amb una mirada diferent. Es tracta d’una iniciativa adreçada a tots els públics, però de manera especial al públic local que potser ja coneix l’edifici, perquè així el pugui mirar amb nous ulls.
Amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l’artista, el Museu Tàpies impulsa un programa d’exposicions, publicacions, activitats educatives i projectes de creació i recerca que es desenvoluparan al llarg de tot l’any. L’Any Tàpies té com a objectius consolidar el compromís del museu d’aproximar-se en profunditat a l’obra i al pensament de l’artista, fer-ne difusió tant en l’àmbit nacional com internacional i contribuir a actualitzar les seves lectures des de noves mirades.
Catclàssics