27/8/2024 |
Amb una afluència de més de 6000 persones i uns 200 artistes convidats d'arreu del món, el Festival Jordi Savall es converteix en un dels principals festivals de música antiga i músiques del món del país.
Martí Sancliment, Coordinador General del Festival destaca que en l'edició d'enguany s'ha arribat al 90% d'ocupació mitjana en els concerts, però que, més enllà de l'èxit assolit pel que fa a l'assistència de públic "ens hem de felicitar, sobretot, per l'experiència que hem aconseguit provocar. M'agrada pensar que, tot i la misèria i confusió del món en què vivim, continua havent-hi espai per a la bellesa, per a la comunió entre persones diferents, per al diàleg i per la música. El festival ens retorna la confiança en la humanitat".
Els Reials Monestirs de Santes Creus, de Poblet i la vila de Montblanc han estat els tres escenaris d'un dels festivals més singulars d'Europa. Així ho valora la crítica, nacional i internacional, que coincideix en el fet que aquest festival aconsegueix oferir una oferta musical de la més alta qualitat i que té en compte, a més, la recuperació del patrimoni musical, el suport a músics joves i emergents i el diàleg intercultural com a principals valors.
El Festival va concloure el passat diumenge 18 d'agost amb el concert Un mar de músiques que va reunir a músics d'Àfrica, d'Europa i d'Amèrica sota la direcció del Mestre Jordi Savall. Un concert extraordinari i dedicat a la pau i el diàleg entre els pobles i cultures. Un concert que reuneix músiques criolles amb les músiques tradicionals d'aquests continents per tal de retre homenatge als milions de víctimes fruit de l'esclavatge.
El festival d'enguany estava dedicat "a la convivència". Santes Creus, Poblet i Montblanc s'han convertit, per uns dies, en centres de comunió, de diàleg i de diversitat amb extraordinaris programes musicals que ens han apropat a les músiques dels cinc continents. Destacats intèrprets com Alfia Bakieva, Luca Guglielmi, Núria Rial, Paolo Pandolfo i Waed Bouhassoun, entre d'altres, han estat presents en l'edició d'enguany juntament amb els principals conjunts vocals i musicals del Mestre Savall, tals com Hespèrion XXI, Le Concert des Nations, La Capella Reial de Catalunya, Orpheus 21, La Jove Capella Reial de Catalunya i Les Musiciennes du Concert des Nations.
Segons Jordi Savall, fundador i director artístic del festival, "aquest festival va néixer com una utopia i avui en dia és una realitat. Hem compartit una programació excepcional amb un públic nombrós i fidel amb el qual hem compartit un missatge en favor de la convivència i del diàleg intercultural".
El Festival, a més, ha sabut arrelar d'una manera molt particular i sincera amb la població local i aquesta és també una mostra del model de festival que vol ser. Un festival conscient i coherent amb el territori, que cohabiti amb l'entorn i el potenciï tant des d'un punt de vista social, cultural com econòmic.
L'èxit del festival s'ha traduït amb diversos concerts que han penjat el cartell d'entrades esgotades. Han estat els concerts Pro Pacem interpretat per Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya sota la direcció del mestre Savall, el concert Membra Jesu Nostri interpretat per la Jove Capella Reial de Catalunya i dirigit per Lluís Vilamajó així com l'èxit rotund dels concerts Concerti Grossi a càrrec de Les Musiciennes du Concert des Nations, orquestra femenina fundada per Jordi Savall l'any passat i el concert Mozart i Eberl a Viena interpretat per Concerto Madrigalesco sota la direcció de Luca Guglielmi.
Segons Sancliment, "el Festival ha estat un repte per la quantitat de músics convidats així com per la durada d'aquest, una setmana de concerts, conferències i activitats paral·leles en diverses localitzacions de la Conca de Barberà i l'Alt Camp, però l'hem tancat amb una gran sensació de satisfacció, de gratitud i de qualitat".
Després del Festival, el Mestre Savall seguirà la seva gira de concerts per Europa. Les pròximes cites seran el reconegut festival Oude Musik i la Filarmónica de Berlín i de cara a setembre i octubre, dirigirà diverses simfonies d'Anton Bruckner i Robert Schumann a sales i escenaris internacionals al capdavant de Le Concert des Nations, arribant a Barcelona el 16 d'octubre amb el concert a l'Auditori de Barcelona.
Catclàssics