6/8/2024 |
https://www.regio7.cat/cultures/2024/08/06/polifonica-puig-reig-concert-estats-units-musica-cant-coral-festival-internacional-nova-york-san-francisco-eua-debut-106455183.html
El cor berguedà ha viatjat als EUA per segon cop: ha debutat a Nova York i ahir arribava a San Francisco. La formació va començar la gira a la Saint Patrick’s Cathedral i va cantar a la seu de les Nacions Unides en un festival coral internacional.
El 1993 la Polifònica de Puig-reig va rebre la Creu de Sant Jordi. Aquell mateix any, el grup coral (fundat el 1968) va travessar la gran bassa per primer cop: acompanyava al president Pujol a Xile i Argentina i feia també el primer viatge als Estats Units, a Buffalo, convidada pel cor local. Ara, estiu del 2024, 31 anys després, hi aterra per segona vegada; aquest cop, però, a San Francisco i amb debut a la ciutat de Nova York.
Fins al 8 d’agost, la Polifònica haurà actuat en sis concerts, quatre a la ciutat de Nova York (entre els quals un a la catedral de Saint Patrick’s i un a la seu de les Nacions Unides) i dos a San Francisco. 48 persones (de les quals n’actuen 40) han viatjat als Estats Units amb el grup dirigit per Josep Maria Conangla (director musical i pianista) i Emmanuel Niubò (director coral).
«Muntar intercanvis costa molt», afirma la Maria Rosa Riera, expresidenta de la polifònica «però, gràcies a Déu, hem conegut a molta gent i portem des de l’any 75 viatjant amb la polifònica». Des de Nova York, Fermí Puig, membre del grup coral, assegura que els intercanvis «permeten conèixer diferents cultures musicals» i cantar en llocs «tan anomenats i fantàstics» com la Saint Patrick’s Cathedral, edifici religiós on dilluns 29 van començar aquesta gira nordamericana. Una actuació que, en paraules de Puig, va ser una «experiència única i bonica» i que va comptar, a més, amb un públic agraït: «l’actuació coincidia amb les eleccions de Veneçuela» explicava, «i va haver-hi un moment, mentre cantàvem Alma llanera [una cançó popular considerada un segon himne per als veneçolans], que la gent es va aixecar». Una estrena molt sentida a la metròpoli estatunidenca.
Les relacions de la Polifònica amb el país nord-americà, però, venen de lluny. De fet, fa tot just 31 anys del primer cop que, en motiu del seu 25è aniversari, el grup coral va aterrar als EUA en un intercanvi que els va portar a cantar a Buffalo i a San Francisco. La possibilitat de tornar i cantar-hi aquest agost es va gestar l’any passat al Festival Internacional de Música de Cant Coral, que enguany va celebrar la seva 44a edició a Puig-reig. Ara fa un any, hi va assistir la Cappella Sur de Nova York, un cor que ha organitzat aquest any el 1st International Choir Festival, una trobada que ha portat a la Polifònica a fer les tres actuacions restants a la ciutat de l’Empire State. Van cantar a la Saint Luke’s Church (dijous 1), a la seu de les Nacions Unides, concretament al Consolat General d’Argentina (divendres 2), i a la Saint Michael’s Church (dissabte 3)
Tanmateix, aquest no és l’únic cor americà amb el qual la Polifònica manté bona relació. Fa 45 anys Ramon Noguera, l’aleshores director del cor (entre 1969 i 2015), i George Hernandez, director del Philippine Saringhimig Singers de San Francisco , es van conèixer. Poc a poc es va forjar una amistat: «Fa més de 40 anys que som amics amb en George Hernandez. Quan va saber que anàvem als EUA va dir que no havíem de celebrar plegats», explica Riera. Una celebració que coincideix, a més, amb els 50 anys de la fundació dels Philippine Saringhimig Singers. L’aniversari (del cor i de l’amistat) va portar ahir al cor puig-regenc a embarcar-se en un viatge de set hores fins a San Francisco, on farà dues actuacions: la primera a l'Escola Catòlica Our Lady of Mercy (demà 7) i la segona a la Saint Anthony’s Church (dijous 8). Pràcticament una cinquantena de membres de la Polifònica hauran cantat en uns actes que, com subratlla Fermí Puig, «solen
tenir molt bona rebuda» i «de moment, estan tenint molt d'èxit».
Tot i que la majoria de concerts són (i seran) en espais religiosos, el programa de la Polifònica presenta també cançons de tradició catalana com ara Paraules d’amor i Ara que tinc vint anys de Joan Manuel Serrat (amb un arranjament del manresà Manel Camp), el Cant dels Ocells (amb un arranjament de George G. Hernandez, el director de Saringhimig Singers), les sardanes Mariona i Somni de M. Saderra i Puigferrer o bé Glòria a Déu de Pau Casals que sonarà, dins del repertori religiós, al costat del Rèquiem de Guinovart, l’Ave Verum de Mozart o el Locus iste de Bruckner, entre d’altres.
Un viatge que «va sobre rodes», afirma Puig i que té com a objectiu «que la cultura catalana se senti arreu del món». Una labor que, des de la Polifònica, es fa al ritme de música coral perquè, com assegura Fermí Puig, «al cap i a la fi, el cant no té fronteres».
Regió7