ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori tanca la temporada de la BMB i els cicles Intocables i El so Original, amb Jordi Savall

22/5/2024 |

 

El pròxim diumenge 26 de maig, la Banda Municipal de Barcelona farà el seu últim concert de la temporada sota la batuta del seu director titular, José R. Pascual-Vilaplana. Per acomiadar-se d’aquest curs, la formació oferirà un repertori molt especial que inclou dues estrenes nacionals i una estrena mundial, totes elles amb un protagonista comú: Johan de Meij, un dels compositors actuals més importants de repertori per banda.

El neerlandès estrenarà Los libros olvidados, obra encàrrec de la banda i que està inspirada en el llibre L’ombra del vent, de l’escriptor Carlos Ruiz Zafón. Meij també es va inspirar en la literatura per escriure The Painted Bird, concretament en una novel·la de Jerzy Kosinski, que explica la terrible història d’un nen jueu durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta peça sonarà per primera vegada a Barcelona.

Una altra novetat és la programació de L’any 1941 del compositor rus Serguei Prokófiev i arranjaments de Johan de Meij, que per primera vegada s’interpreta en la versió per a banda. Aquesta dramàtica suite porta el nom de l’any en què el compositor va ser evacuat de la Unió soviètica en ser atacada per l’Alemanya nazi.

Completarà el programa la composició per a piano solo i banda Rhapsody in Blue, de George Gershwin, que comptarà amb la pianista Noelia Rodiles. En aquesta peça, que enguany se celebra el centenari de la seva composició, la música clàssica es combina amb absoluta naturalitat amb elements del jazz i s’ha convertit en una obra icònica apareixent en diverses pel·lícules com Manhattan de Woody Allen o Fantasía 2000 de Disney.

Amb aquest programa, la BMB tanca una temporada on, amb paraules de José R. Vilaplana, “la BMB ha mostrat el poder del nostre patrimoni musical i idiomàtic per crear una revolta. El públic ha trobat amb nosaltres un vehicle d’expressió artística variat, eclèctic i versàtil. Hem gaudit de la confiança dels espectadors i hem crescut com a formació”.

Les Estacions, de Haydn, última cita de la temporada amb Jordi Savall

L’Auditori acull aquest divendres 24 de maig l’últim concert de la temporada del cicle El so original que dirigeix Jordi Savall. Els assistents a sala 1 de L’Auditori podran gaudir de l’oratori profà Les estacions, del compositor austríac i màxim exponent del classicisme vienès Franz Joseph Haydn. L’obra, amb textos del baró Gottfried van Swieten sobre un poema de James Thomson, descriu de manera idealitzada les feines del camp durant les quatre estacions de l’any. En ella, podem trobar sons que imiten el criptar dels grills, els cants dels ocells i inclús una tempesta, anticipant-se a la pròpia Pastoral de Beethoven, escrita deu anys més tard. Estrenada el 1801 al palau del príncep Schwarzenberg de Viena, va ser un èxit rotund per un consagrat Haydn que ja comptava amb 69 anys.

Savall a la direcció, acompanyat dels seus socis habituals - La Capella Nacional de Catalunya, Le Concert des Nations – comptarà amb la soprano Lina Johnson (Hanne), el tenor Tilman Lichdi, (Lukas) i el baríton Matthias Winckhler (Simon), que donaran vida a aquesta obra de gran densitat i riquesa d’un dels compositors més cèlebres i influents de la història.

Aquesta concert forma part del projecte YOCPA (Youth Orchestra and Choir Professional Academies), que ofereix oportunitats de formació i feina a noves generacions de músics combinant l’expertesa dels músics professionals de les formacions del Mestre amb el talent emergent de nous membres seleccionats a través d’audicions.  


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet