ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Balthasar Neumann Chor & Orquestra i el seu director, Thomas Hengelbrock al Palau

8/2/2024 |

 

El Balthasar Neumann Chor, un dels conjunts vocals més destacats del panorama internacional actual, i el Balthasar Neumann Orquestra, una de les principals orquestres del món d’interpretació històrica informada, tornen al Palau de la Música Catalana de la mà del seu director i fundador, l’aclamat violinista, musicòleg i director alemany Thomas Hengelbrock. La relació d’aquestes formacions amb el Palau es remunta al seu debut a l’escenari modernista, l’any 2014 amb una interpretació de la Missa en Si Menor de J.S.Bach que va suscitar els elogis unànimes de la crítica. Des d’aleshores hi han actuat en tres ocasions més, el 2017 (Simfonies de Beethoven i Passió segons Sant Mateu de Bach), 2019 (Rèquiem de Mozart) i 2022 (Missa en Si menor de Bach). Amb la voluntat de consolidar relacions estables amb grans figures del panorama internacional, el Palau els torna a convidar els propers dies 13 i 14 de febrer (Sala de Concerts, 20 h) actuant, per primer cop, amb l’Orfeó Català en dos concerts de repertori simfonicocoral romàntic que s’integren al cicle Palau 100. El dia 13 interpretaran Un rèquiem alemany de J.Brahms i el 14, Simfonia núm.2, “Lobgesang” de F. Mendelssohn. Aquests dos concerts es repetiran a Hamburg, a la Laeiszhalle (el 17 de febrer) i a l’Elbphilharmonie (el 18 de febrer) en la gira internacional de l’Orfeó d’aquesta temporada.

Un nou repte internacional per a l’Orfeó Català

Arran de la vinculació del Palau de la Música Catalana amb el Balthasar Neumann Chor & Orquestra, i després dels concerts al Palau, el projecte internacional més destacat de la temporada de l’Orfeó Català culminarà a Hamburg al costat del Balthasar Neumann Chor & Orquestra sota la direcció de Hengelbrock: a la Laeiszhalle, el 17 de febrer, i a l’Elbphilarmonie, el 18 de febrer. Mentre a la Laeiszhalle, una de les sales més històriques de la ciutat d’estil neobarroc, intepretaran Un rèquiem alemany de J.Brahms; a l’Elbphilarmonie, una de les sales de concerts més grans i avançades acústicament del món, interpretaran la Simfonia núm.2, “Lobgesang” de F. Mendelssohn. Col·laborar amb grans directors i orquestres per establir noves relacions i sinèrgies és un dels objectius de l’Orfeó Català que l’ha dut a actuar a una quarantena de sales de concerts i altres espais culturals d’arreu del món en la darrera dècada.

Així, l’any passat l’Orfeó Català va actuar al costat de la Berliner Philharmonkier en una gira amb un total de quatre concerts a Berlín (Berliner Philharmonie, 27 i 28 d’abril), la Sagrada Família (1 de maig) i l’Auditorio Nacional de Madrid (3 de maig) amb la interpretació de la Missa de la Coronació de W. A. Mozart, sota la direcció de Kirill Petrenko. L’any anterior, 2022, ho van fer al Théâtre des Champs Elysées de París i a la Philharmonie de Luxemburg al costat de l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg, sota la direcció de Gustavo Gimeno. Anteriorment, el cor ha debutat a la Konzerthaus de Viena i a la Sala Gulbenkian de Lisboa, ha protagonitzat una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per Daniele Gatti, i ha actuat a Londres en tres ocasions: el 2015 al Royal Festival Hall de Londres i el 2017 i el 2019 al Royal Albert Hall dins els Proms. El 2018 va protagonitzar una gira per la Xina i l’estiu del 2019 (juny-juliol) va fer una gira amb Gustavo Dudamel i la Filharmònica de Munic, al costat del Cor de Cambra del Palau, actuant al Palau de la Música Catalana, Madrid, Palma de Mallorca i Munic amb la Segona Simfonia de Mahler.

Una gira sostenible i amb impacte social

Des de l’arribada dels primers integrants del Balthasar Neumann Chor & Orquestra, el 6 de febrer, fins al segon concert al Palau, el 14 de febrer, els membres d’ambdues formacions alemanyes, juntament amb els cantaires de l’Orfeó Català, participaran de la vida cultural, social i educativa de la ciutat amb una sèrie d’activitats programades, que combinaran amb sessions de treball i assaig exhaustiu conjunt, d’acord amb la petició expressa del mateix Hengelbrock.

Aquestes activitats es concretaran en tres concerts de cambra que s’oferiran a la Fundació Kālida, per a pacients oncològics i les seves famílies; un taller amb el Cor Infantil i el Cor Jove de Palau Vincles, el projecte social del Palau que busca millorar la vida d'infants i joves ens situació de vulnerabilitat a través del cant coral; i dos assajos oberts adreçats a col·lectius del Palau, com són els abonats i els socis, amb l’objectiu de fer-los partícips de l’experiència d’un assaig amb formacions d’aquest nivell.

Es tracta d’una residència artística que busca generar impacte social al territori, una filosofia que caracteritza les formacions de Thomas Hengelbrock que conceben les seves gires des de la sostenibilitat i amb una clara intenció de generar un impacte social positiu. Aquest llegat en el teixit social i cultural del territori que perdura més enllà de les dates del concert ésuna filosofia que encaixa amb la voluntat de l’Orfeó Català i del Palau de la Música Catalana de ser motor de transformació social i posar la música a l’abast de totes les persones. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet