26/7/2023 |
http://www.revistamusical.cat/la-cinquena-edicio-del-cicle-de-musica-antiga-contratemps-arrencara-amb-una-sessio-de-ioga-sonor/
Del 8 al 17 de setembre tindrà lloc a Sant Cugat del Vallès una nova edició, la cinquena, del cicle de música antiga Contratemps, Músiques Històriques, Ara!, que inclou formats inèdits com la sessió de ioga sonor que inaugurarà el cicle.
La sessió inaugural tindrà lloc diumenge 10 de setembre, a les 8 del vespre, al claustre del monestir de Sant Cugat, i serà a càrrec de Mònica Monés i l’Ensemble l’Incantari, especialistes en música medieval.
El gruix de la programació, però, serà de concerts, òpera, exposicions, tallers i conferències, a més d’activitats familiars. Així, per exemple, la música de Monteverdi hi tindrà un paper destacat amb una conferència d’Antoni Colomer sobre Il combattimento di Tancredi e Clorinda que es farà dissabte dia 16, prèviament a la producció d’aquest títol que es podrà veure al Teatre-Auditori de Sant Cugat a les 8 del vespre.
El dia anterior, al claustre del monestir, el grup Terza Prattica, dirigit per Massimiliano Toni, presentarà Nemici d’amore: lacrime, follia e passione, amb la soprano Francesca Lombardi. Un espectacle interdisciplinari, amb una posada en escena on la protagonista va canviant de vestuari passant pels personatges més importants del repertori del Settecento italià.
El cartell de Contratemps enguany també presenta una producció amb l’especialista en circ i commedia dell’arteAdrian Schvarzstein, amb una posada en escena actual i un repartiment format per la soprano María Hinojosa, el baríton Ferran Albrich i el tenor Jorge Juan Morata. Els acompanyarà l’Ensemble Contratemps dirigit per Jordi Domènech.
El matí del diumenge dia 17, el Celler Modernista de Sant Cugat acollirà l’espectacle familiar Rapunzel, dirigit per Margheritta Pupulin. Seguidament tancarà el festival l’espectacle Contratemps fa lindy, amb el Matthew Simon Quartet i l’associació de lindy hop Fem Lindy de Sant Cugat.
A més dels concerts destacats del festival, per segon any consecutiu n’hi haurà quatre més de l’epígraf Fringe, els dies 8 i 9 de setembre, a càrrec dels ensembles emergents Ensemble Nocturnalia de Londres i Trialogo de Basilea. També es farà el curs de músiques històriques que porta el nom d’Esteban Mazer –amb classes magistrals de viola de gamba, violí barroc, flauta de bec, oboè barroc, clavicèmbal, cant o percussions històriques–, un taller de samarretes i un taller de construcció d’instruments de paper.
Paral·lelament, del 3 al 24 de setembre es podrà veure al Museu del Monestir una exposició sobre el baixó, l’instrument que protagonitzarà la conferència i el concert del dia 16 al migdia, a càrrec de Josep Borràs. L’acompanyaran la mezzo Eulàlia Fantova i Javier Artigas al clave.
El festival Contratemps, Músiques Històriques, Ara!, té el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Diputació de Barcelona i la Generalitat, i des d’aquest any forma part de l’associació FestClásica.
Revista Musical Catalana