29/6/2023 |
El Palau de la Música Catalana proposa una experiència artística inèdita amb una estrena de Bernat Vivancos inspirada en les escultures de Naxo Farreras i interpretada pel Cosmos Quartet.
El proper dimecres, 5 de juliol (Sala de Concerts, 20 h), el Cosmos Quartet, formació resident del Palau de la Música Catalana aquesta temporada, estrenarà L’arbre de la vida, una obra encàrrec del Palau a Bernat Vivancos. L’obra pren el nom de la peça que Naxo Farreras, artista plàstic convidat del Palau aquesta temporada, va fer l’any 2003 a la façana del Petit Palau, i la música està inspirada en la creació artística de Farreras.
Vivancos i Farreras seran els “protagonistes d’una experiència artística inèdita, en la qual la música de Vivancos ha estat punt de partida per a les obres que Farreras exposà l’octubre passat a la Sala Lluís Millet, en tant que el treball de l’escultor ha inspirat la partitura que s’estrenarà dimecres vinent, per a quartet de corda i percussions”, segons el què explica la periodista musical Ana María Dávila al programa de mà del concert. Durant la interpretació de la peça de Vivancos, el Cosmos Quartet estarà acompanyat a l’escenari per una selecció d’escultures de Naxo Farreras creades per a l’ocasió i que interactuaran amb la música de forma simbòlica. “Un escultor que esculpeix la música, i un músic que compon una obra musical inspirada en una obra escultòrica: l’Art en l’Art.”, segons el què expliquen Vivancos i Farreras.
“La peça vol representar el miracle del cicle vital de la natura: des del sorgiment de la vida, a les profunditats de la terra, fins a arribar a l’eclosió dels fruits, que un cop madurs esdevindran un altre cop font de vida. Uns conceptes plasmats al llarg de cinc moviments, reproduïts al programa en sentit invers, en un recorregut ascendent, tot seguint l’estructura de l’arbre”.
El concert es completarà amb el Quartet en Sol menor, op. 10 de Claude Debussy, una obra que amb les seves harmonies i textures innovadores, escales exòtiques i acords no convencionals va ampliar les possibilitats sonores d’aquesta forma instrumental i així obria les portes als futurs paisatges impressionistes que dibuixaria l’autor.
El Cosmos Quartet neix el 2014 de l’amistat i complicitat de quatre músics amb l’objectiu de descobrir i aprofundir l’extens i fascinant repertori per a quartet de corda. Cadascun dels membres ha mantingut trajectòries internacionals en l’àmbit de solista, músic de cambra i orquestral, en què han treballat amb professors i en escoles a París, Ginebra, Colònia, Stuttgart, Basilea i Berlín.
Malgrat la seva joventut, el Cosmos Quartet ha aconseguit un ampli reconeixement i ha obtingut el primer premi de l’Irene Steels-Wilsing Foundation Competition 2018 de Heidelberg, el primer premi del 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra (2018), a Terrassa, i el tercer premi del Carl Nielsen International Chamber Music Competition 2015 de Copenhague. L’abril del 2019 va ser seleccionat al costat del pianista Igor Levit per tocar a la gala del prestigiós Premi de Música de Heidelberg atorgat a John Gilhooly, director del Wigmore Hall i la Royal Philharmonic Society.
Des del 2021 i durant tres anys, és quartet resident del Palau de la Música Catalana, on interpretarà les integrals d’obres per a quartet d’Anton Webern, Robert Schumann i Johannes Brahms, juntament amb altres obres. El quartet també manté una constant relació amb el Centro Nacional de Difusión Musical, que l’ha presentat en dues ocasions al prestigiós cicle Liceo de Cámara. També ha rebut la invitació del Quartet Casals per participar en les dues Biennals de Quartet celebrades a l’Auditori de Barcelona.
El Cosmos Quartet toca amb quatre instruments del lutier barceloní David Bagué.
Catclàssics