ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Microòperes sobre la drogodependència i el dret a la mort digna al Liceu

26/6/2023 |

 

https://www.ara.cat/cultura/musica/oh-pera-liceu-projecte-porta-drogodependencia-mort-digna_1_4740721.html

El cicle Òh!pera estrena obres d'Itziar Viloria, Andreu Gallén, Carlos de Castellarnau i Marian Márquez.

El Gran Teatre del Liceu ha presentat aquest dilluns els compositors que participaran en la segona edició del projecte Òh!pera. Microòperes de nova creació, que pretén donar una primera oportunitat en el gènere de l’òpera tant a creadors i intèrprets com a estudiants de disseny. Els compositors Itziar Viloria, Andreu Gallén, Carlos de Castellarnau i Marian Márquez hi estrenaran quatre òperes de petit format, d’una mitja hora de durada, que versen sobre temàtiques com ara la drogodependència, el dret a la mort digna i la hiperconnexió. Es representaran simultàniament en diferents espais del Liceu en quatre funcions els dies 5, 6 i 9 de juliol. “Volem generar un nou planter de creadors de les diverses disciplines artístiques de què està composta l’òpera”, explica l’artista resident del Liceu, Àlex Ollé, que és el director artístic del projecte.

La primera òpera seleccionada, Nala, de Gallén i amb llibret de Jordi Prat, aborda “el xoc entre camp i ciutat” a partir de la història de dos cosins que fa temps que no es veuen. La retrobada, marcada pels problemes de drogodependència d’un dels protagonistes, planteja “la incapacitat d’estimar que produeixen les addiccions”. Hi ha monstres que viuen per la seva curiositat, de Castellarnau, amb llibret de Cristina Cubells i Mervat Alramli, és un espectacle híbrid que “critica el progrés” a partir d’una selecció de textos de Baudelaire. “Dins la trama coexisteixen dues realitats paral·leles, la música està formada per diversos estrats”, diu Castellarnau.

La tercera proposta, Filles del món,de Márquez, és “una òpera sobre la mort digna en un futur distòpic”, en paraules de la compositora, que ha comptat amb el llibret d’Ariadna Pastor. Finalment, Viloria presentarà In the beginning everything was white, una òpera que ha creat juntament amb Àlex Tentor i Jordi Oriol i que posa de manifest “la hiperconnexió i el sobreconsum visual del món actual”.

En el projecte, impulsat pel Liceu i el Disseny Hub Barcelona, hi participen estudiants de l’Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya, l’Escola Superior de Disseny, LCI Barcelona i IED Barcelona, que han treballat sota la direcció escènica d’Israel Solà, Cristina Cubells, Bàrbara Mestanza Peña i Jordi Oriol.  

Berta Coll
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet