Un llibre i un concert evoquen Lluch
23/7/2004 |
El grup Speculum, dirigit per Ernesto Schmied, recupera la música de la corona d'Aragó.
El 1997, Ernest Lluch va telefonar a Josep Lloret, director del Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí, per proposar-li representar Il Telemaco nell'isola di Calipso, una òpera que el català Ferran Sor va estrenar el 1797 i en la qual es defensava veladament el llinatge dels Àustria. Aquell va ser l'inici d'una intensa relació entre l'exministre de Sanitat i la mostra, un vincle que ha sobreviscut la mort del catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona, assassinat per ETA el 21 de novembre del 2000, ja que, des de l'any següent, la direcció del festival ha programat cada any un concert en homenatge al dirigent socialista. Aquesta nit la formació de música antiga Speculum, dirigida per Ernesto Schmied, intentarà evocar a l'església de Torroella un dels paladins de la recuperació del patrimoni musical català amb un concert sobre la música de la Corona d'Aragó.
MÚSICA ATEMPORAL
"L'espectacle és un viatge a través de diferents músiques i poetes, coneguts i desconeguts, del segle XIV i començaments del XV", va relatar Schmied, que va destacar les dificultats que havia tingut en el seu treball d'arqueologia musical per la facilitat amb què els músics i poetes canviaven els seus noms per convertir-los del lloc.
El flautista saragossà ha plantejat una "fantasia atemporal" en què conviuen des de fragments del Llibre vemell dels pelegrins fins a música sacra, trobadoresca i cortesana. Sota el títol de Poesia i subtilitats a la Corona catalano-aragonesa. La música de l'Ars Nova a l'Ars Subtilior, s'amaga una "miscel.lània" d'autors que han "contribuït a enriquir la cultura pròpia de Catalunya i d'Europa".
Un trajecte que recorrerà juntament amb la soprano Raquel Andueza, el contratenor José Hernández, el tenor Lambert Climent i el baríton Jordi Ricart, acompanyats per Alfredo Barrales, Juan Carlos de Múlder i Felipe Sánchez a la viola i el llaüt i els percussionistes Pedro Estevan i David Mayoral. A part de cantar, Ricart recitarà alguns poemes escrits en llatí, català i occità.
La il.luminació jugarà un paper protagonista en aquest muntatge estructurat en quatre actes amb el qual Schmied espera contribuir a demostrar que "l'edat mitjana no va ser una època absolutament fosca, sinó que hi ha moltes parcel.les especialment lumíniques".
Fundador i cap visible de Speculum, Schmied s'ha convertit en un col.laborador habitual d'agrupacions de cambra com la Camerata Iberia, Extramundi i Scordatura, amb un repertori que comprèn des del Renaixement fins al Barroc. A més d'haver actuat per tot Europa i l'Amèrica Llatina i, fins i tot, al Pròxim Orient, és el director artístic del Festival de Música Infrecuente de Madrid.
ESPERÓ PER A MUSICÒLEGS
La roda de premsa de presentació de l'espectacle també va servir per anunciar la publicació del llibre La passió per la música. Recerques d'un melòman il.lustrat (CCG Edicions), que recull tots els articles que el polític i economista va dedicar a la música.
L'autor del pròleg, Oriol Pérez Treviño, va voler destacar que, "amb la seva disciplina espartana", Lluch va posar en entredit algunes de les veritats absolutes de la musicologia i que, amb el descobriment del Telemaco i La princesa filósofa, "va donar una mica d'empenta a la musicologia catalana".
Aquest és el tercer llibre que la Fundació Ernest Lluch edita en col.laboració amb l'ajuntament de Vilassar de Mar, poble natal de l'economista, i el primer que surt a la venda encara que la intenció de l'entitat que porta el nom del polític és que no sigui l'últim que mantingui viva la memòria de Lluch.
Roger Pascual
El Periódico