ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La sisena edició del Festival Espurnes Barroques impulsa la creació de l'Orquestra del Miracle

20/3/2023 |

 

http://www.revistamusical.cat/la-sisena-edicio-del-festival-espurnes-barroques-impulsa-la-creacio-de-lorquestra-del-miracle/

Del 12 de maig a l’11 de juny, tindran lloc els disset concerts -dotze de producció pròpia- del Festival Espurnes Barroques, que dedica la sisena edició a la natura i a la dansa i impulsa la creació d’una nova formació, l’Orquestra del Miracle, dirigida per Juan de la Rubia.

El festival recorda enguany el vint-i-cinquè aniversari dels grans incendis de la Catalunya Central amb el lema “Natura en dansa”. Juntament amb aquest fil conductor, la programació també gira a l’entorn dels contactes entre el barroc i el minimalisme, i la commemoració de l’Any Rector de Vallfogona.

Així, durant quatre caps de setmana de primavera, nombrosos petits municipis de la Catalunya Central continuaran acollint aquestes propostes que uneixen música, art i patrimoni. Com a inici i final, s’interpretarà la integral de les Suites orquestrals de J.S. Bach, repartides entre el concert inaugural (el 13 de maig a Sant Ramon, amb el Bach Collegium Barcelona) i el concert de cloenda (l’11 de juny als Prats de Rei, amb Vespres d’Arnadí).

El primer cap de setmana (12 a 14 de maig) estarà centrat en el foc i la fusta cremada, amb un concert a l’entorn calcinat de les Tines de la Vall del Flequer amb el Bachcelona Consort.

El segon cap de setmana (20 i 21 de maig) es proposa un dissabte de gènere per reivindicar el menyspreu i oblit de la dona al món barroc amb el concert “Ave Eva” a Vergós Guerrejat, i l’espectacle ‘Plebeyos bailes’ i una conferència de Maria Garganté a Súria.

El tercer cap de setmana (2 a 4 de juny) el festival es traslladarà a Vallfogona de Riucorb -actuant per primer cop a la província de Tarragona- per estrenar-hi un espectacle que posarà música a la vida del Rector de Vallfogona, el més gran poeta barroc en llengua catalana. També acollirà dues produccions pròpies més: un espectacle que combina barbershop i barroc a Castelltallat, i un concert a Guissona amb l’Acadèmia 1750 i el seu nou director Gilles Colliard, que comptarà amb la col·laboració dels alumnes del Conservatori de dansa de l’Institut del Teatre i un projecte d’inclusió social i artteràpia.

Aquest tercer cap de setmana també es presentarà l’Orquestra del Miracle dirigida per Juan de la Rubia, un conjunt instrumental amb vocació internacional impulsat per la Fundació Espurnes Barroques que tindrà com a seu el Santuari del Miracle. Els músics faran els assajos en aquest entorn privilegiat i cada concert tindrà un artista que crearà una proposta per vincular l’orquestra amb el públic. La producció d’estrena farà un recorregut pels diversos estils de barroc europeu i patrimoni propi, amb la col·laboració de la soprano Marta Mathéu.

El quart i últim cap de setmana (11 i 12 de juny), el festival es clourà a Prats de Rei, un dels municipis que enguany se suma a la programació del Festival, juntament amb Sant Ramon, el Pont de Vilomara, Navàs, Vallfogona de Riucorb i Odèn.

Pel que fa a la dansa, el festival portarà algunes de les millors formacions musicals del país amb propostes de dansa barroca, clàssica, contemporània i flamenca. Per primera vegada, Espurnes Barroques incorpora les arts plàstiques, amb una instal·lació de Marina Berdalet i Frances Bartlett (art amb fum) que es podrà veure a Solsona del 12 al 21 de maig, i amb els encàrrecs a Pep Aymerich i Marta Ricart.

Totes les activitats comptaran amb tastos gastronòmics de proximitat. També s’ha programat més d’una cinquantena d’activitats socials i educatives en paral·lel als concerts, en una aposta ferma per acostar la cultura a diversos col·lectius sensibles. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet