El Teatre Fortuny de Reus programa l'últim trimestre de l'any, marcat per la transició
22/7/2004 |
La posada en marxa, al gener, del centre de producció d'arts escèniques reorientarà la política del teatre.
Dues produccions del Teatre Nacional de Catalunya -entre elles, El rei Lear , dirigit per Calixto Bieito- o l'obra El precio , d'Arthur Miller, són part de l'oferta de la programació del quart trimestre del Teatre Fortuny de Reus, que es va presentar ahir. Serà la primera temporada de la nova etapa del Fortuny, que es caracteritza pels canvis en la gerència del teatre i per la perspectiva de l'entrada en funcionament del centre de producció d'arts escèniques. Però la programació presentada ahir encara no deixa veure grans diferències en el tipus d'espectacles que, a partir d'ara, es programaran al teatre de la plaça de Prim. Però la filosofia sí que sembla clara: espectacles de «primera línia» i la introducció de producció pròpia.
De transició, doncs, es podria definir la programació del Teatre Fortuny dels propers mesos d'octubre, novembre i desembre, ja que la nova directora gerent del teatre, Pilar Llauradó, va prendre possessió del càrrec l'1 de juliol passat. També cal afegir que, fins al setembre, no es formarà la comissió paritària que haurà de definir la participació de la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament -les tres institucions que conformen el Consorci del Teatre Fortuny- en la creació, al gener, del centre de producció d'arts escèniques. Un centre que, a banda de crear espectacles, també decidirà sobre la programació no tan sols del Teatre Fortuny, sinó també del Teatre Bartrina. La coordinació de l'oferta dels dos teatres, però, començarà de manera formal al final de setembre, en què es presentarà de manera conjunta tota la programació escènica de Reus.
La programació pròpia del Fortuny inclourà, en l'últim trimestre de l'any, els muntatges El precio, d'Arthur Miller, dirigit per Jorge Eines i protagonitzat per Juan Echanove -5 i 6 d'octubre-; El rei Lear, de William Shakespeare, en la transgressora versió de Calixto Bieito i la interpretació principal de Josep M. Pou -23 i 24 de novembre-; i Forasters, de Sergi Belbel, una producció del Teatre Nacional de Catalunya -3 de desembre-. També hi haurà música -l'Orquestra Filharmònica de Frankfurt actuarà el 30 d'octubre-, dansa -II Premi Roseta Mauri- i òpera -Romeu i Julieta, el 16 de novembre-. Fora d'abonament, la programació consta de la producció d'El Tricicle Dinamita -1 d'octubre-, els espectacles del festival de mim i teatre gestual Cos i Canal Roseland. L'originalitat d'aquest últim espectacle, que és un musical que fa crítica irònica de l'actual programació televisiva, és el fet que la companyia que el promou contractarà actors i ballarins de Reus perquè hi actuïn. Ho faran el 17 i 18 de desembre.
Pilar Llauradó va definir ahir de «molt completa pels espectacles de gran nivell que ofereix»
la nova programació del Fortuny. Una línia que marcarà la nova política de la casa i en la qual, per exemple, difícilment tindran cabuda les obres de Paco Morán i Joan Pera. En tot cas, no en la programació pròpia del Consorci del Teatre Fortuny.
Natàlia Borbonès
El Punt