ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Comença la fase final del Concurs Tenor Viñas

17/1/2023 |

 

El Concurs Internacional Tenor Viñas, una de les competicions més importants del món per a joves talents lírics, ha presentat una de les seves edicions més assenyalades – la que commemora el seu 60 aniversari – en un acte que s'ha celebrat al Gran Teatre del Liceu. Hi han participat Víctor García de Gomar, director artístic del Gran Teatre del Liceu i president del jurat, i membres de l’organització.

Durant la presentació, a més d'exposar les xifres de la present edició, s'ha projectat el teaser del documental "Tenor Viñas, 60 anys de memòria musical de Barcelona”, que s'ha dut a terme per a commemorar i repassar les sis dècades que el Concurs porta al servei de la ciutat.

Va ser el 1963 quan Jacint Vilardell, casat amb la filla de Francesc Viñas, va iniciar el Concurs per a mantenir viu el llegat del tenor, la seva passió per la formació i la mirada internacional d’un home que va projectar la imatge de Barcelona per tot el món. La tasca de la neta de Viñas, Maria Vilardell, portant el Concurs cap endavant durant 40 anys va ser essencial. Sis dècades després de la seva fundació, el Concurs, amb la implicació del Gran Teatre del Liceu, conserva intacta la seva essència i continua sent un referent mundial que atreu anualment a centenars d'amants de la lírica i la música clàssica.

Des de llavors, pel concurs han passat 15.175 participants de 115 països diferents. Entre aquests, destaquen Corea amb 3.360, Espanya amb 1.665, Rússia amb 1.124, els Estats Units amb 969, Itàlia amb 777, Alemanya amb 553 i el Japó amb 530.

Un caràcter internacional que sempre ha estat un dels senyals d'identitat del Concurs. En l'actual edició, han participat des de les audicions preliminars 547 cantants de 59 països diferents. Un procés que s'ha dut a terme en els teatres més rellevants a escala mundial, connectant ciutats com Berlín, Londres, Nova York, Los Angeles, Milà, París, Beijing i Madrid.

“Quan mirem enrere i comprovem el recorregut que ha tingut el concurs ens envaeix una sensació d'orgull per tot el que hem aconseguit. El Concurs ha inspirat a molts joves que més tard s'han convertit en referents del món de la lírica. Aquest és el llegat més important que podem tenir i la millor forma de perpetuar la figura de Francesc Viñas. L'objectiu és que el Concurs continuï projectant la imatge de Barcelona i del Gran Teatre del Liceu al món com ho ha fet des de 1963”, ha explicat Víctor Garcia de Gomar.

Les dates més destacades del concurs

El Concurs va arrencar al novembre amb les audicions preliminars que es van dur a terme a diversos teatres de tot el món. La fase final s'inaugurarà oficialment al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona el dissabte 21 amb el tradicional pregó a càrrec de Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, i un recital de la reconeguda soprano Adriana González, qui va guanyar anys enrere un premi del Concurs.

Al Conservatori Superior de Música del Liceu, seu de les eliminatòries, el 22 i 23 tindrà lloc la segona prova i el 24 i el 25 les semifinals. El Palau de la Música Catalana s’adhereix al 60 aniversari del Concurs organitzant el dia 26 una conferència a càrrec del crític musical Toni Colomer titulada “Concurs Tenor Viñas: 60 anys fent història”. El 27 es disputarà la gran final, al Gran Teatre del Liceu i es coneixeran els guanyadors. A continuació de la prova final Sumi Jo, soprano i guanyadora del concurs al 1985, farà un recital, acompanyada al piano per Rodrigo de Vera.

El dia 28, al Foyer del Liceu, s'organitza la taula rodona “Les sopranos lleugeres, reines del Bel Canto”, moderada per Víctor Garcia de Gomar (director artístic del Liceu) i que comptarà amb la participació de June Anderson, Luciana Serra, Serena Sáenz i la pròpia Sumi Jo. Com a colofó i sempre en el Gran Teatre del Liceu, el dia 29 tindrà lloc el concert final dels premiats, acompanyats per l’orquestra del teatre i es lliuraran els premis.

El Gran Teatre del Liceu organitza durant dos mesos al balcó del Foyer, una exposició commemorativa de les activitats paral·leles al Concurs, comissionada per Ignasi Borrell.

Tot el concurs es podrà seguir per streaming a través del web del concurs Tenor Viñas.

Premis i jurat

El Concurs Internacional Tenor Viñas sempre s'ha caracteritzat per l'exigència i el rigor del seu jurat. Està format pels directors artístics dels teatres co-organitzadors amb el Liceu. Llegendes de la lírica com Renata Tebaldi, Montserrat Caballé, Victòria de los Ángeles, Eva Marton, Teresa Berganza, Giulietta Simionato, Franco Corelli, Giuseppe di Stefano, Joan Sutherland, Virginia Zeani, Magda Olivero, Carlo Bergonzi, Renata Scotto o José van Dam, han sigut també membres del mateix.

Pel que fa als premis, el Concurs repartirà un total de 110.000 euros que es divideixen de la següent manera:

· Primer Gran Premi Tenor Viñas de 25.000 euros, ofert per la Fundació Puig i la Fundació Gran Teatre del Liceu. A més, un contracte ofert per la Fundació Gran Teatre del Liceu dins de les pròximes temporades.

· Segon Premi de 15.000 euros, ofert pel Grup Amics del Concurs Tenor Viñas.

· Tercer Premi ‘Maria Esperança Salvans Piera’ de 11.000 euros, ofert per la Sra. Cristina Bertran Salvans.

· Quart Premi de 8.000 euros, ofert per Verse, pel Real Cercle Artístic de Barcelona i “in memoriam de Javier Villavecchia i Marta Obregón” per Villasa S.L.

· Cinquè Premi de 7.000 euros, ofert pel Grup Amics del Concurs Tenor Viñas.

· Sisè Premi de 6.000 euros, ofert pel Grup Amics del Concurs Tenor Viñas i pel Sr. Joaquim Zamacois i per la Sra. Patricia Malet.

Els premiats, a més d'obtenir els Premis Oficials, accedeixen altres guardons com a bosses d'estudis i contractes per a actuacions a diferents teatres i festivals. Alguns d'aquests premis especials són patrocinats per grans figures de la lírica com Plàcido Domingo o per entitats i festivals com Amics de l’Òpera de Sabadell, Festival de Perelada, etc. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet