24/11/2022 |
Avui 24 de novembre, just un mes abans de la Nit de Nadal, el Cor Francesc Valls presenta una nova edició del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. A dos quarts d’onze de la nit, després de l’ofici de lectures del dia de Nadal, podrem escoltar per 14è any consecutiu la recuperació del Cant de la Sibil·la que va fer el Cor l’any 2009. Seguidament se celebrarà la Missa del Gall presidida pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella.
Així mateix, com acostuma a ser tradició, el Cor encarrega a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant de la Sibil·la. Aquest any se li ha encarregat al reconegut compositor Antoni Ros Marbà.
El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l'antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la ma, anuncia l’Apocalipsi.
El Cor Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar, durant tot l’any, a les misses conventuals de la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.
El treball del Cor Francesc Valls, combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, així com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la Catedral de Barcelona, que son introduïdes novament dins la litúrgia. L’exemple més rellevant d’aquest procés de recuperació el trobaríem en el Cant de la Sibil·la, on s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’utilitza la partitura original del s. XV, conservada als arxius capitulars, alhora que anualment s’encarrega un cant final a cura de compositors de prestigi.
El Cor ha adoptat el nom de Francesc Valls (1671-1747), en homenatge a qui fou mestre de capella de la Catedral barcelonina, i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular, tot i que part de la seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara inèdita.
Catclàssics