ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu publica tot el seu llegat artístic i cultural

25/10/2022 |

 

El Gran Teatre del Liceu culmina el projecte dels Annals i des d’avui ja es poden consultar tots els documents i arxius des de la seva inauguració. L’ampliació de la base de dades històrica, cultural i artística del Teatre es va iniciar i començar a publicar per trams el mes de gener de 2020 i ara habilita l’última etapa prevista, que comprèn el període entre la inauguració del Teatre (1847) i el primer incendi que va arrasar la Sala Gran i l’escenari. A partir d’ara, els usuaris podran consultar centenars d’arxius que comprenen informació artística de les òperes, ballets i concerts, fotografies i programes de mà de tota la història del Gran Teatre del Liceu, des del primer dia en què va obrir les seves portes, el 1847.


El context històric i artístic entre el 1847 i el 1861

El 4 d’abril de 1847 s’inaugurava el Gran Teatre del Liceu amb un programa mixt que incloïa una simfonia de Joan Melcior Gomis, el drama Don Fernando el de Antequera de Ventura de la Vega, una dansa titulada Rondeña de Josep Jurch i Il regio imene, una cantata de Joan Cortada amb música de Marià Obiols.

El nou Teatre comptava amb l’aforament més gran d’Europa amb una capacitat per a 3500 espectadors i l’escenari disposava de les instal·lacions i la tecnologia més moderna d’aquell moment.

Durant els primers anys els espectacles s’estructuraven a partir d’una obra teatral, d’una òpera, d’una sarsuela, d’un ballet o d’un concert amb freqüents intercalacions d’una variada gamma de números de màgia, funambulisme o prestidigitació. La programació de quaresma es reservava a espectacles estrictament musicals i durant el Carnaval, es programaven balls de màscares i de disfresses seguint una tradició molt estesa per a tot Europa. La gran varietat d’espectacles estimulava la presència de sectors molt diversos de la societat, que omplien diàriament la sala. Durant aquest primer període, l’òpera representava aproximadament el 25% de les funcions.

La primera òpera que s’escoltà al Teatre va ser Anna Bolena de Gaetano Donizetti (17/04/1847). Durant els primers anys es programava principalment òpera italiana amb una presència molt important de les obres de Rossini, Bellini i Donizetti. També des del primer any s’incorporà l’obra de Verdi. L’òpera francesa s’introdueix més lentament, però aviat adquireix una presència important ja que les característiques de la grand opéra, encaixaven perfectament amb un teatre de la grandiositat del Liceu amb la presència obligada d’un ballet, grans masses corals i impressionants escenografies. Els compositors més interpretats en aquest període són: Meyerbeer, Halévy i Thomas.

El primer Teatre va tenir una vida curta, de 14 anys i és que el 9 d’abril de 1861 un incendi iniciat a la sastreria es va propagar ràpidament i va destruir per complert la sala i l’escenari. El teatre va quedar en runes i els propietaris van decidir unànimement que el reconstruirien repartint els costos entre tots els accionistes i persones amb interessos al Teatre. Barcelona es va guanyar l’admiració general ja que en un any es va reconstruir el Coliseu, de la mà de l’arquitecte Josep Oriol Mestres, novament sense el finançament de la Casa Reial.

Durant la celebració del 175è aniversari del Liceu, s’han anat obrint gradualment les temporades per trams fins a arribar a publicar tot el llegat artístic i cultural del Teatre des de la seva inauguració l’any 1847, uns trams que coincideixen amb les etapes clau en la història del Gran Teatre del Liceu i que s’han publicat en aquest ordre:

  • 1999-2020. El Liceu després de la reobertura i fins avui.
  • 1994-1999. Mentre el Liceu estava en procés de reconstrucció.
  • 1981-1994. Des de la creació del Consorci del Liceu fins a l’incendi.
  • 1939-1981. Des de la fi de la Guerra Civil fins a la mort de l’últim empresari, Joan Antoni Pàmias.
  • 1936-1939. Durant la Guerra Civil.
  • 1894-1936. Després de la bomba Orsini i fins a l’inici de la Guerra Civil.
  • 1862-1893. Des de la inauguració del segon edifici fins a la bomba Orsini.
  • 1847-1861. Des de la inauguració del Liceu fins el primer incendi.

En total, els Annals del Liceu inclouen gairebé 24.000 funcions registrades, aproximadament 21.000 persones (artistes, compositors, autors) classificades i més de 1.200 programes de mà consultables dins dels Annals.

Els Annals són fruit de la investigació d’en Jaume Tribó, mestre apuntador del Teatre des del 1975, que ha treballat conjuntament amb l’Arxiu de la Fundació del Gran Teatre del Liceu per fer pública la història artística del coliseu barcelonès. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet