ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Catedral de Barcelona continua apostant pel seu Cicle d'Orgue

14/10/2022 |

 

Avui dijous 13 d’octubre al Coret de la Catedral de Barcelona, just davant de l’imponent orgue de la Catedral s’ha presentat la 33a edició del Cicle d’Orgue, amb la presència del prefecte de música de la Catedral de Barcelona i amfitrió del cicle, el Dr. Santiago Bueno i l’organista Juan de la Rubia que per quart any consecutiu n’és el director artístic.

La Catedral de Barcelona continua apostant per les activitats musicals de qualitat, com mostra els organistes programats al llarg dels vuit concerts del Cicle. Aquesta aposta vol continuar donant impuls per continuar posicionant el cicle dins de les cites musicals destacades de la ciutat i del País i continuar recollint els èxits de públic i crítica obtinguts en les darreres edició.

L’orgue de la Catedral de Barcelona és un dels més importants de Catalunya. Va ser construït al segle XVI, i després de diverses reformes va ser restaurat l’any 1994 per l’orguener Gabriel Blancafort. Té 57 registres repartits en quatre teclats i pedal. Gràcies al seu tamany i les seves possibilitats, permet la interpretació de repertori de diferents èpoques i estils, tots ells presents en aquest cicle d’orgue, amb organistes de gran renom de diferents procedències i generacions.

Amb la mirada posada a l’horitzó -ara que sembla que la pandèmia de la Covid19 forma més part del passat que del present, es presenta una proposta de programació valenta que comptarà, finalment, amb els tres organistes que van veure cancel·lats els seus concerts a causa del decret d’Estat d’Alarma del passat 2020: Eugenio Maria Fagiani, Valentin Fheodoroff i Andrés Cea. Amb tot, es vol posar de relleu la vàlua i el compromís del Cicle d’Orgue de la Catedral envers la ciutadania en un moment clau per a la vida cultural.

Proposta artística 2022/2023
La proposta artística d’enguany, dissenyada per l’organista Juan de la Rubia, parteix del compromís amb els tres organistes que no van poder realitzar els seus concerts l’any 2020 i reforça també la visibilitat de l’aliança amb el Concurs Nacional d’Orgue de Burgos, concurs del qual Juan de la Rubia forma part del jurat i des que l’any 2021-2022 es manté un conveni. Així mateix, la proposta compta amb un equilibri entre organistes nacionals i internacionals mostrant també atenció a la representació intergeneracional i la perspectiva de gènere.

El calendari i el contingut del cicle és:
19 Octubre - Eugenio Fagiani | Organista de l’Orquestra Simfònica de Milà. Concertista amb una reputada carrera internacional, l’organista italià Eugenio M. Fagiani és també organista principal de l’Orquestra Simfònica de Milà i director artístic de diversos festivals d’orgue, especialment el Festival d’orgue de Terra Santa.
16 Novembre - David Malet | Professor d’orgue al Conservatori de Badalona. L’organista i director d’orquestra David Malet, que va rebre la seva primera formació a la Catedral de Barcelona i va ser el seu segon organista, és professor d’orgue al Conservatori de Badalona.
21 Desembre - Loreto Aramendi | Organista de la Basílica de Santa María del Coro, Donostia. Organista titular de l’orgue Cavaillé-Coll de la Basílica de Santa Maria del Coro, Loreto Aramendi és també concertista internacional amb una de les carreres més actives d’entre els organistes de l’Estat Espanyol.
18 Gener - Mercè Sanchís | Organista de l’Escolania de Montserrat. Organista i professora d’orgue i piano a l’Escolania de Montserrat, Mercè Sanchís compta amb una llarga trajectòria com a músic acompanyant i com a solista. Obtingué la Menció d’Honor del Conservatori Municipal de Barcelona.
15 Febrer - Catalina Vicens, orgue i organetto | Organista del Museo San Colombano de Bologna. L’organista xilena Catalina Vicens és especialista en organetto (l’orgue portatiu medieval i renaixentista). La idea d’aquest concert és que ofereixi un recital on alterni músiques interpretades amb l’orgue de la Catedral i d’altres amb un dels instruments portatius de la seva col·lecció.
15 Març - Andrés Cea | Concertista y catedràtic d’orgue del Conservatori de Sevilla. Intèrpret, investigador musicològic i docent, és una de les màximes figures en la interpretació històrica de la música ibèrica per a orgue. El seu concert a la Catedral va haver de ser posposat l’any 2020 i ara tindrem l'oportunitat de sentir-lo amb un repertori adient per a la festivitat de Corpus.
19 Abril - Valentin Lukan | Premi del Concurs Internacional Beethoven de Viena. El jove i virtuós organista austríac que no va poder interpretar el seu concert el maig de 2020 a la Catedral és una de les grans promeses de l’orgue a nivell europeu. Premiat a nombrosos concursos d’aquest instrument, desenvolupa una intensa activitat com a organista i compositor per tota Europa malgrat la seva edat.
17 Maig - Enrique Martín Laguna | Primer Premi del Concurs Nacional d’Orgue de Burgos. Com a fruit de l’acord de col·laboració entre la Catedral de Barcelona i el Concurs d’Orgue de Burgos, el guanyador d’aquest premi en la darrera edició oferirà aquest concert. Enrique Martín Laguna és organista titular de la Catedral de Getafe i professor del Conservatori Rafael Frühbeck de Burgos

Tots els concerts tindran lloc cada tercer dimecres de mes a la Catedral de Barcelona a les 20.00 hores. Així mateix, es mantindrà l’entrada lliure però es demanarà al públic una aportació mitjançant taquilla inversa per tal de col·laborar amb les despeses del Cicle.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet