ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Més d'un centenar de centres culturals se sumen a la celebració del 175è aniversari del Liceu

16/3/2022 |

 

http://www.revistamusical.cat/mes-dun-centenar-de-centres-culturals-de-catalunya-se-sumen-a-la-celebracio-del-175e-aniversari-del-liceu/

Fins a 119 institucions artístiques i culturals catalanes –museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions– mostraran obres vinculades amb el Teatre de La Rambla entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023 en el marc del projecte “Museus i Liceu: una història compartida”.

La iniciativa parteix de la premissa que hi ha fragments de la memòria del Gran Teatre a les entitats culturals d’arreu del territori. Així, el Liceu ha convidat les institucions participants, que han seleccionat al voltant de 145 obres, des de pintures a imatges, documents, escultures, instruments i objectes personals de personalitats vinculades al Teatre, entre d’altres.

Moltes de les obres tenen una relació directa amb el Liceu, mentre que d’altres estan relacionades amb el món de l’òpera, la música o el teatre, i formen part, alhora, de l’herència cultural comuna. Així, per exemple, les obres més antigues de la col·lecció són del Museu d’Arqueologia de Catalunya, com El sacrifici d’Ifigènia del segle I aC, que recull un mite que ha estat inspiració per a diverses òperes, com ara Iphigénie en Tauride de Christoph Willibald Gluck, representada al Liceu diverses vegades.

A l’altre extrem, l’obra exposada més recent és el vídeo que es podrà veure al CosmoCaixa sobre el Concert per al biocè, l’acció que l’artista Eugenio Ampudia va dur a terme el 22 de juny de 2020 al Liceu amb motiu de la reobertura de la seva programació després del final de l’estat d’alarma causat per la pandèmia.

Entremig, no hi falten representacions pictòriques de l’edifici i del públic en moments difícils, com l’incendi del 1861 i en moments alegres i de diversió o retrats, objectes i documentació de personalitats molt vinculades amb la institució, com Joan Magriñà, Maria Barrientos, Pau Casals, Isaac Albéniz i grans artistes que hi han col·laborat, com Ramon Casas, Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Brossa o Antoni Tàpies.

Al costat de cada peça exposada a cada centre, hi haurà una cartel·la amb un codi QR des del qual es podran consultar totes les obres d’aquesta iniciativa. Tota la informació detallada es pot trobar en un portal web especialitzat que s’ha habilitat des del Liceu per poder accedir a totes les peces que hi participen, així com una explicació extensa de cada obra.

La iniciativa aglutina centres com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Museu Picasso, Museu Dalí, MACBA, CCCB, Museu Municipal de Calella, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu de la Vida Rural-Fundació Carulla, CosmoCaixa, Museu Isaac Albéniz de Camprodon (MIAC), Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, La Pedrera-Casa Milà, Arxiu General de la Diputació de Barcelona, Museu Municipal de Llívia, Museu de l’Empordà, Museu Europeu d’Art Modern, Museu del Futbol Club Barcelona, Fundació Antoni Tàpies i Fundació Miró, entre molts d’altres. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet