10/3/2022 |
El proper dilluns, 21 de març a les 20 h el Palau de la Música Catalana acollirà un concert de la GIO Symphonia, que celebra enguany el seu 10è aniversari, i el quartet de saxòfons Kebyart Ensemble, una de les formacions de cambra més innovadores dels últims anys amb una ampli reconeixement a nivell internacional que han estat distingits amb el segell ECHO Rising Stars la temporada 2021-22. El concert, s’oferirà també el dissabte 19 de març a les 20 h a l’Auditori Ateneu de Banyoles, serà dirigit pel nou titular de l’orquestra, Francesc Prat, i suposa la primera col·laboració d’ambdues formacions, amb un programa minimalista que farà les delícies dels amants del repertori americà de la segona meitat del segle XX, amb obres de Glass, Adams i Cage.
Després d’aquests 10 anys d’exitosa trajectòria, en els que GIO Symphonia ha compartit escenari amb solistes de gran prestigi -com Valentina Lisitsa, Milos Karadaglic, Nemanja Radulovic, Daniel Müller-Schott, Lluís Claret, Albert Guinovart, Josep Carreras o Ainhoa Arteta, entre molts altres- i ha actuat als principals auditoris -Palau de la Música, Auditori Barcelona, Gran Teatre del Liceu, Teatro Real- i festivals del país -Jardins de Pedralbes, Grec, Cruïlla, Peralada, Cap Roig, Cerdanya,...- agafa ara un nou camí amb la voluntat de portar més enllà les experiències musicals convencionals en el món de la música clàssica. Aquesta etapa proposa esquerdar les convencions que acompanyen els concerts de música clàssica tradicionals, ampliant així l’experiència del públic i també la zona de confort de l’orquestra mateixa, i amb l’objectiu de consolidar-se com una orquestra de referència per l’originalitat, l’atreviment i la qualitat dels seus concerts. Aquests objectius de la GIO, enllacen amb la proposta pensada per Francesc Prat per al concert al Palau de la Música dins del cicle Palau Fronteres.
De Philip Glass, considerat com un dels compositors més popular i influent de les últimes dècades del segle XX i del segle XXI, i la gran figura de l'anomenada música minimalista s’oferià Music in Similar Motion (1969), una experiència estètica que no deixa indiferent i que obre a la reflexió sobre la capacitat i necessitat de comunicació de la música en les seves diverses formes.
El programa continua amb un altre compositor minimalista nord-americà: John Adams. D’ell s’interpretarà Shaker Loops (1978) que també és una manera de veure i experimentar diferents sensibilitats dintre d'un mateix estil. Una oportunitat de veure com una mateixa estètica o una mateixa concepció estilística es mostra plena de matisos segons el toc mestre del compositor que hi ha al darrera.
Transitant una part de la música nord-americana del darrer període del segle passat s’oferirà el que és ja tot un clàssic de la música mundial: el 4'33" de John Cage. L’obra silenciosa que demana als músics no emetre cap so durant els seus tres moviments, que en conjunt duren 4 minuts i 33 segons. Una peça que no deixa d’interpel·lar a l'art i a nosaltres mateixos com a intèrprets -o com a públic- en cada interpretació 70 anys després de la seva estrena el 1952.
El Concert acabarà amb el Concert per a quartet de saxòfons de Glass “molt estimulant tant pels contrastos que ofereix a l’oient com pel registre en el qual situa als músics. Al quartet ens demana un color que contrasti amb el de l’orquestra i que alhora pugui dialogar amb ella”, explica Pere Méndez del Kebyart Ensemble.
Catclàssics