ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La música és el camí per tornar-nos a entendre

4/3/2022 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/la-musica-es-el-cami-per-tornar-nos-a-entendre-239391

Barcelona Obertura Spring Festival arriba a la seva tercera edició amb la voluntat de convertir Barcelona en capital de la música clàssica i lírica.

El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i l’Auditori de Barcelona s’uneixen de nou per la tercera edició Barcelona Obertura Spring Festival, que arriba a la seva tercera edició amb la invasió russa a Ucraïna molt present. Els seus organitzadors són conscients de la delicadesa de la situació i és un tema que plana al llarg de la roda de premsa, ja sigui per condemnar la invasió, com per debatre quin és el paper de la cultura, la música i les institucions culturals, en una situació com aquesta.

El festival és una iniciativa de Barcelona Global i les institucions ja mencionades, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Enguany tindrà lloc entre el 6 i el 30 de març, paral·lelament amb Obertura City +, i compta amb el millor de cada casa. Aquesta tercera edició coincideix amb dos aniversaris, el del Conservatori del Liceu, que enguany celebra els seus 185 anys, i el del Gran Teatre del Liceu, que en celebra 175. Pel festival, el Liceu proposa Pelléas et Mélisande, l’única òpera completa de Claude Debussy, basada en l’obra de Maurice Maeterlinck. La producció, a càrrec de l’artista resident Àlex Ollé, compta amb Josep Pons com a director de l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu i amb un repartiment de luxe, amb Stanislas de Barbeyrac, Julie Fuchs i Simon Keenlyside en els principals papers.

El Palau de la Música, per part seva, ha programat vuit propostes artístiques. En primer lloc hi ha el debut d’Alondra de la Parra amb la Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen i la violinista María Dueñas, que interpretaran obres de Sibelius, Ginastera i Dvořák. Pel que fa a òpera hi ha programada Giulio Cesare in Egittode Händel amb Carolyn Sampson, el conjunt Forma Antiqva i altres solistes, i Vox Luminis interpretarà les òperes King Arthur i The fairy queende Purcell. Encara dins el món vocal, The Tallis Scholars recordaran al compositor renaixentista Josquin Des Prés, per conmemorar els 500 anys de la seva mort, i el baríton Johannes Kammler i el pianista Akemi Murakami oferiran una tarda de lied, en la qual interpretaran el cicle Dichterliebede Schumann i obres de Ravel i Liszt. El penúltim concert serà a càrrec de l’orquestra simfònica Les Siècles, amb François-Xavier Roth com a director, amb un homenatge a Ígor Stravinsky. La pianista Alexandra Dovgan clausurarà el festival al Palau amb un concert per a piano sol, encara a determinar. Per altra banda, el Palau acollirà la Franz Schubert Filharmonia, dirigida per Tomàs Grau i amb el pianista Alexei Volodin com a solista, que oferirà el Concert per a piano i orquestra no. 2 de Brahms i la Simfonia no. 5 de Txaikovsky; també rebrà l’Orquestra Simfònica de Ràdio Viena sota la direcció de Marin Alsop, amb un programa que inclou obres d’Eisendle, Schumann i Dvórak.

Pel festival, L’Auditori proposa quatre programes, tres interpretats per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i un quart que se centra en la música de cambra. Destaca la presència del pianista Denis Zozhukhin, que tocarà amb l’OBC i el director Kazushi Ono els Concerts per a piano no. 1 i 2 de Rakhmàninov i obres de Prokofiev i Shostakovitx, i, amb la violinista Janine Jansen interpretaran un programa de música de cambra, que inclou sonates deSchubert, Brahms i Beethoven. OBC proposa, juntament amb el violoncel·lista José Mor, el poema simfònic basat en les desventures del Quixot. L’orquestra també ha programat l’obra Visionsde Takemitsu i l’estrena mundial de l’obra de Jordi Cervelló L’harmonia de les formes. L’OBC oferirà la cantata La Pesta de Gerhard i Les Illuminations de Britten, amb el director Francesc Prat i el tenor Ian Bostridge, acompanyats per l’Ensemble O Vos Omnes de L’Auditori, el Cor de Cambra del Palau i el Cor Madrigal. Amb Ibercamera, L’Auditori ha convidat l’Orquestra Simfònica SWR de Stuttgart amb Teodor Currentzis a la batuta: el programa inclou la Simfonia no. 1 de Brahms i el Concert per a viola de Nikodijevic, amb el violista Antoine Tamestit.

Obertura per als barcelonins
Obertura City + és el projecte que, paral·lelament a l’Spring Festival, vol apropar la cultura a tots els barcelonins amb 28 concerts gratuïts que tindran lloc a diferents punts de la ciutat. Aquest cicle es configura al voltant de tres eixos temàtics: el més tradicional de tots és el de Fusió Europea, que aplega peces poc conegudes dels compositors més populars, Dones Compositores, que busca valorar el treball compositiu i musical de dones de totes les èpoques, i Oda a la Contemporaneïtat, que destaca la música clàssica dels segles XX i XXI. Entre la programació destaquen noms com la violinista Vera Martínez, el Trio da Vinci, la violoncel·lista Mariona Camats i la violista Cristina Cordero, entre altres. La programació inclou formacions provinents de les tres cases del festival, és a dir, del Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona i també participen estudiants del Conservatori del Liceu i de l’ESMUC.

Podeu aconseguir les entrades del festival a Barcelona Obertura o a la web pròpia de cada casa. 

Júlia Brustenga
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet