ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Tots els concerts del món

16/7/2004 |

 

Aquest cap de setmana marca l'inici de bona part dels festivals de música empordanesos.

És tradició empordanesa d'estiu combinar l'oferta cultural amb una certa aposta turística. Els festivals de música, amb una programació diversa que vol satisfer un públic ampli i una certa tendència a la cosa multidisciplinària i multicultural, a la vegada combinen el risc amb la proposta segura, la creació pròpia amb el talonari amb què es paguen les estrelles del moment i algunes de sempre. N'hi ha de públics i també de privats. També n'hi ha molts més que els de Torroella de Montgrí, Peralada, Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués i Cap Roig, però, amb les seves diferències, aquests són els de més ambició i atracció entre el públic. A les comarques de Barcelona i Tarragona, Canet, Cantonigròs, el Vendrell i Cambrils no es queden enrere.

El festival de Cap Roig va començar dissabte passat amb el previsible èxit del concert a duo de Josep Carreras i Lluís Llach, mentre que Cadaqués, de nou amb Sir Neville Marriner dirigint l'orquestra que du el nom de la població, no obrirà el seu festival fins al 31 de juliol, tot i que l'1 de maig hi va haver un concert de presentació amb l'Escolania de Montserrat, però també d'homenatge a Dalí amb la interpretació de la Follia daliniana, de Montsalvatge, i Oda a Salvador Dalí, de Jordi Codina i amb el text de García Lorca. En tot cas, avui pot considerar-se la data clau en l'arrencada dels festivals de música.

A Peralada, Lorin Maazel, arran d'un despreniment de retina que ha patit recentment, no podrà dirigir la Filharmònica Arturo Toscanini, però el substituirà Bundit Ungrangsee per dur-hi la inesgotable força de la Simfonia del Nou Món, de Dvorák, mentre que el violinista Maxim Vengerov farà present el Concert per a violí op. 61, de Beethoven.
A Sant Feliu de Guíxols, Héctor Alterio interpretarà un cèlebre emperador romà reimmoralitzat per Robert Graves en la versió teatral, a càrrec d'Alonso de Santos i dirigida per José Carlos Plaza, de Jo, Claudi, estrenada fa poc a Mèrida i amb la qual la gran Encarna Paso ha retornat a l'escena. I a Torroella de Montgrí es comença amb una obra fonamental (el Rèquiem alemany, de Brahms), que reuneix la participació del Cor Madrigal, Lieder Càmera i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

Torroella. Giovanni Antonini, ànima d'Il Giardino Armonico, és l'artista convidat d'aquesta edició del festival. Amb la seva formació, una de les que han renovat la interpretació de la música barroca, hi actuarà el dia 19 i, junt amb les espectaculars germanes Lebeque al pianoforte, el 23 d'agost. El festival aposta per les músiques ètniques i, entre aquesta oferta, destaca la doble proposta del dia 7 d'agost: el grup de ballarins i percussionistes Afrika d'Ivory i el grup L'Arpeggiatta, que durà tarante
l·les originàries del segle XVII que encara es canten i ballen a Les Puilles, Calàbria, Sicília i Nàpols. Torroella també renovarà el seu homenatge a la memòria d'Ernest Lluch amb un concert de Speculum (23 de juliol) amb poesia i subtileses de la corona catalanoaragonesa: De l'Ars Nova a l'Ars Subtilior. També a la manera d'un homenatge als poetes que l'inspiren, Eduardo Rincón ha concebut Álbum de comendadoras a partir de poemes de Juan Ramón Giménez, Miguel Hernández i José Hierro, amic del compositor. S'estrenarà el 31 de juliol. I encara un altre suggeriment: el concert que protagonitzarà demà la soprano Patricia Petibon amb temes de Bizet, Villa-Lobos i Satie.

Porta Ferrada. El festival de Sant Feliu aposta per un grup que ha ajudat a crear i que l'any passat va apadrinar la soprano Eva Marton: la Simfonietta Porta Ferrada, que el 27 d'agost interpretarà La création du Monde, de Milhaud, L'idil·li de Sigfrid, de Wagner, i estrenarà una obra encarregada a Xavier Benguerel. Les guitarres d'Al di Meola i Manuel Barrueco dialogaran demà, 17 de juliol, amb temes del primer, Chick Corea, Albéniz i Piazzola. El minimalista Michael Nyman (amb Sarah Leonard i l'String Quartet) festejarà el seu seixantè aniversari el 22 de juliol, el pretext de la seva gira actual. La veu d'Omara Portuondo s'hi farà present el 24 de juliol. El festival tancarà el 28 d'agost amb un recital de Luis Damaso i Ainhoa Arteta.

Peralada. Peralada aposta fort amb una òpera de nova creació sobre els desastres de la guerra: 1714. Món de guerres, amb llibret d'Albert Mestres i música de sis compositors. L'estrena és el 23 de juliol. Continuant amb l'òpera, Cristina Gallardo-Domàs hi podrà demostrar que és una de les grans Madama Butterfly (2 i 4 d'agost) del moment. Remarcable és el retorn de la companyia Helikon de Moscou amb una òpera de Janacek, El cas Makropoulos. A més, un baix baríton de luxe, Ruggero Raimondi, hi farà un concert l'1 d'agost. Ute Lemper hi actuarà el 25 de juliol. Cal destacar els concerts de quatre pianistes espanyols excepcionals: Rosa Torres-Pardo, Ivan Martín, Miguel Balsega i Javier Perianes. Finalment, l'estrena de l'adaptació teatral que Joan Ollé ha fet de La plaça del Diamant (8 d'agost).

CapRoig. Tot i la seva escassa atenció a la música clàssica, el festival té demà, 17 de juliol, una de les seves grans intèrprets actuals, la meravellosa pianista Maria João Pires, que actuarà junt amb un altre pianista, Ricardo Castro, i assumint el repte d'actuar a l'aire lliure. Entre diferents propostes d'èxit assegurat, destaca la presència d'Estrella Morente, una de les grans veus actuals del flamenc.

Cadaqués. L'Orquestra de Cadaqués, abans protagonista quasi absoluta del festival de Cadaqués i també presentada com l'orquestra del festival de Peralada, només obrirà aquesta edició. La tancarà un llaminer concert protagonitzat per Paloma Berganza, cognom il·lustre en el món del cant, que el dia 21 d'agost, al pavelló municipal d'esports, homenatjarà la cançó francesa i la llatina, amb decantament pel tango encimbellat pel gran Astor Piazzola.

Imma Merino
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet