ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Amb accent italià

5/12/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/amb-accent-italia-222664

La Banda Municipal de Barcelona ofereix un programa inspirat en els majors exponents de la música italiana

A finals del S. XVI un conjunt de compositors vinculats a la ciutat de Venècia feien fortuna arreu d’Europa. La ciutat dels mil canals i, especialment, l’arquitectura de la Catedral de Sant Marc van forjar una Escola Veneciana, tradició de la qual ha influït fins als compositors més contemporanis. L’orquestració de les obres que s’interpretaven al temple estava condicionada a la disposició dels orgues de cada una de les galeries de la nau. Els orgues i els conjunts instrumentals que els acompanyaven establien una dinàmica de pregunta i resposta, un joc amb la reverberació de l’espai que va definir un estil propi, una escola pròpia, encapçalada pel compositor venecià Giovanni Gabrielli. Una manera de compondre de la que Claudio Monteverdi també se’n va enriquir.

Tant Gabrielli com Monteverdi apareixeran al programa que la Banda Municipal de Barcelona interpretarà diumenge 12 de desembre a les 11.30 a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona. Sota la direcció de Carlos Ramón, la formació mostrarà la música d’un jove Giacomo Puccini, adaptada al format banda, i la inspiració en l’Escola de Venècia de compositors més recents com Martin Ellerby, Christiaan Janssen o Luciano Berio.

El concert començarà traslladant l’espectador a la vida llibertina del París de 1830. La Banda interpretarà Corazzata Siciliana, una marxa sobre un tema de la mítica òpera de Puccini La Bohème (1896). La peça va ser encàrrec de l’almirall Giuseppe Canevaro per batejar el seu nou vaixell, del mateix nom, la joia del moment de la naviliera de l’armada italiana.

La segona obra de Puccini recularà uns anys a la vida del compositor amb el Preludi Simfònic (1882), la tesi final del jove Giacomo Puccini al Conservatori de Milà, amb què ja es mostrava el gran potencial i la capacitat del músic de generar melodies memorables per a l’espectador.

De les històries dels bohemis en les golfes parisenques, la Banda Municipal de Barcelona viatjarà a l’ambient nocturn dels carrers de Madrid amb el cèlebre quintet de corda Ritirata notturna di Madrid (1780) del toscà Luigi Boccherini. La composició que s’interpretarà serà una adaptació avantguardista i sorprenent que, el 1975, el lígur Luciano Berio va fer a partir de la superposició dels quatre arranjaments de l’obra escrits fins al moment.

De les històries dels bohemis en les golfes parisenques, la Banda Municipal de Barcelona viatjarà a l’ambient nocturn dels carrers de Madrid

Tot seguit s’interpretarà l’obra del programa que més parla de la tradició musical veneciana. Venetian Spells (1984), del britànic Martin Ellerby, està dedicada al director de banda Timothy Reynish, pel seu 60è aniversari. A causa del gran nombre de vincles de Reynish amb Venècia, Ellerby va decidir dedicar els quatre moviments de l’obra a diversos compositors amb lligams amb la ciutat.

“Allegro d’Antonio” evoca al cèlebre fill de Venècia, Antonio Vivaldi, “Igor’s Lament” reprodueix l’estil musical d’Ígor Stravinski, enterrat a la capital del Vèneto, “Claudio’s Sunset” parla de la música de Claudio Monteverdi, mort a Venècia el 1643 i, per acabar, “Giovanni’s Canon” recorda al festival de Venècia a través de l’art del mestre Giovanni Gabrieli.

Aquest concert tan mediterrani acabarà amb un altre títol italià: Capriccio (2015) del compositor holandès Christian Janssen. Janssen és un dels principals exponents actuals de la música per a banda. Inspirada en el quadre Capriccio de Roma del pintor italià del segle XVIII Giovanni Paolo Pannini, l’obra esdevé una fantasia musical, una peça lliure que combina el llenguatge postromàntic i els recursos de la música contemporània.

Les entrades tenen un preu menor als concerts que se celebren a la Sala 1 de L’Auditori i es poden adquirir al web de la institució.

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet