ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Músic pagat fa bon so

30/11/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/music-pagat-fa-bon-so-221252

La Fundació de Música Ferrer-Salat, la Fundació Conservatori Liceu i el Gran Teatre del Liceu inicien una col·laboració per promoure les oportunitats dels joves músics.

“Por haber nacido en la pobreza, yo estaba destinada a trabajar. «Tiene que aprender a ganarse la vida desde chiquito», decía mi papá. Y me colgaba del hombro una conservadora llena de helados y me mandaba a la costanera del río a venderlos. La palabra era vergüenza. No podía sentir una vergüenza mayor que esa: la constatación de la pobreza”, amb aquest fragment de Las Malas de l’autora argentina Camila Sosa Villada començava la seva intervenció Sergi Ferrer-Salat, president de la Fundació de Música Ferrer-Salat i de la Fundació Conservatori Liceu, a la presentació del seu nou projecte filantròpic.

Ferrer-Salat, que enguany ja ha impulsat la llibreria Finestres i ha mantingut el seu suport al Conservatori del Liceu, impulsa ara un conveni amb el Conservatori i el Gran Teatre del Liceu per promoure les oportunitats professionals dels joves músics. A la presentació l’acompanyaven Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu, i Maria Serrat, directora general de la Fundació Conservatori Liceu.

La col·laboració arriba a les portes dels cent setanta-cinc anys de la fundació del Gran Teatre i els cent vuitanta-cinc anys de la Fundació Conservatori, dues institucions que, si bé actualment són independents una de l’altra, tenen una trajectòria molt lligada. Va sorgir arran de dues inquietuds: com assegurar que els espectacles per a famílies tinguin música en directe i traslladar als nens la màgia i espectacularitat de la música. L’altra inquietud girava al voltant de com fer que els alumnes del Conservatori puguin adquirir experiència professional.

“La filantropia i la professionalització sempre han tingut un paper molt important en la història del Liceu”, diu Serrat. Oviedo parla de la cultura com a element transformador i Ferrer-Salat cita Sosa amb la mateixa convicció. “Llegir ajuda a prendre consciència de la teva pròpia sort, de les desigualtats que hi ha al món i com de profundament injustes són”, afirma Ferrer-Salat, que ha procurat de posar el private profit al servei del social benefit. L’empresari vol contribuir a “crear igualtat d’oportunitats a través de l’educació musical, que és un element clau per millorar el rendiment acadèmic i, per tant, les possibilitats de trencar aquesta meritocràcia que enquista les desigualtats socials”. Dins el camp de l’excel·lència musical, la Fundació Ferrer-Salat fa temps que col·labora amb el Conservatori del Liceu per donar oportunitats a joves músics a través de beques, masterclasses, la compra d’instruments i tota mena de recursos per fer possible la seva sortida al món professional: “Al capdavall un músic es forma per poder tocar en directe i, per tant, cal fer tot el possible per garantir la seva professionalització. Poder oferir aquesta oportunitat als joves més destacats del Conservatori és un privilegi”, declara l’empresari barceloní.

La col·laboració s’emmarca dins el projecte educatiu LiceuAprèn, un dels eixos estratègics del Gran Teatre, que busca reforçar les actituds i aptituds d’infants i joves que es generen a través de la música. Oviedo reconeix, amb incomoditat, que en les produccions del Petit Liceu generalment no podien pagar els músics com mereixien: “Són projectes de petit format amb una entrada molt reduïda i, per tant, amb uns beneficis també molt escassos”. L’acord amb la Fundació Ferrer-Salat busca posar-hi remei; és un compromís de mecenatge d’una certa ambició: es destinaran uns 180.000 euros anuals a la contractació de músics. S’ha firmat el conveni per tres anys. En aquesta primera temporada hi participaran uns 90 alumnes i alumnis del Conservatori. Els espectacles beneficiats per aquest acord són Trencanous-Jazz, El monstre al laberint, La cuina de Rossini i (Òh!)pera. 

Júlia Brustenga
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet