1/12/2021 |
La soprano Malin Byström i la Filharmònica de Bergen debuten a Barcelona divendres per oferir les ‘Quatre últimes cançons’ de Richard Strauss al Palau de la Música Catalana
Dirigida pel seu titular, Edward Gardner, l’orquestra també interpretarà obres de Ligeti i Txaikovski.
El proper divendres 3 de desembre l’Orquestra Filharmònica de Bergen, una de les més antigues del món i amb l’estatus d’orquestra nacional noruega, actuarà per primera vegada a Barcelona, dirigida pel seu actual titular, Edward Gardner. Els acompanyarà la soprano sueca Malin Byström, que debuta també a la ciutat, per oferir les Quatre últimes cançons de Richard Strauss. Byström és especialista en el repertori mozartià i straussià i ha cantat als principals teatres internacionals, com la Metropolitan Opera House de Nova York, Òpera Estatal de Viena, Royal Opera House Covent Garden de Londres, Òpera d’Amsterdam, Òpera de Frankfurt, Teatro Real de Madrid i Teatre Bolxoi de Moscou, entre d’altres.
El programa del concert, corresponent al cicle Palau 100, “proposa no només tres obres d’èpoques i estètiques ben diferents, sinó també representatives de moments molt significatius en l’evolució creativa de compositors tan distants com György Ligeti, Piotr Ílitx Txaikovski i Richard Strauss”, explica el crític musical Antoni Colomer al programa de mà del concert. La vetllada començarà amb Melodien de Ligeti, escrites als inicis dels anys setanta del segle XX quan el compositor, “influenciat per l’escola americana, fa una volta de rosca definitiva i posa el focus en l’element rítmic. És durant aquest període que escriurà l’òpera Le Grand Macabre i aquestes Melodien que avui escoltarem i que simbolitzen el moment de transició cap a aquesta darrera etapa”. A continuació, les Quatre últimes cançons de Strauss, que “constitueixen el testament artístic i, en certa manera, l’adeu a la vida” del compositor, “en què l’exaltació de la natura, en un gir paradigmàticament romàntic, es barreja amb un subtil però eloqüent pressentiment de mort”; Strauss moriria al final del 1949, poc després de compondre aquestes peces. Tancarà el concert la Simfonia núm. 4, en Fa menor, op. 36 de Txaikovski, una obra “exuberant”, escrita al seu “zenit creatiu”, alhora que “en una etapa crítica de la seva vida”, explica Colomer.
L’Orquestra Filharmònica de Bergen data del 1765; Edvard Grieg va ser-ne el director artístic entre el 1880 i el 1882. Des del 2015 l’anglès Edward Gardner n’és l’actual director. L’orquestra, que gaudeix d’un alt reconeixement internacional gràcies als seus enregistraments, grans gires i encàrrecs internacionals, el 2020 va ser nominada com a orquestra de l’any per Gramophone i aquest 2021 ha guanyat dos premis Gramophone de música clàssica: per l’enregistrament de l’any i el premi d’òpera per l’àlbum Peter Grimes de Benjamin Britten. La formació té un programa d’enregistraments ben actiu, que llança quatre CD cada any. Els seus projectes inclouen una sèrie d’obres orquestrals de Janáček, la Simfonia Turangalîla de Messiaen, els ballets de Stravinsky i les simfonies completes, suites de ballet i concerts de Prokófiev, com també les simfonies de Bruckner i la música orquestral completa d’Edvard Grieg.
Catclàssics