ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Amadeu Vives viu gràcies a l'OSV

22/11/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/amadeu-vives-viu-gracies-a-osv-219533

La Fundació Òpera a Catalunya organitza tres concerts dedicats al compositor català, dos a Sabadell i un al Palau de la Música

Enguany se celebra el 150è aniversari del compositor Amadeu Vives, nascut un 18 de novembre de 1871. Per homenatjar-lo, la Fundació Òpera a Catalunya, en coproducció amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, ha organitzat un programa dedicat al compositor en què l’Orquestra Simfònica del Vallès interpretarà fragments d’algunes de les seves obres més cèlebres.

Fa 150 anys que va néixer Amadeu Vives
El tenor Josep Bros, la soprano Isabella Gaudí i l’orquestra, sota la direcció de Xavier Puig, oferiran dos concerts divendres 26 i diumenge 28 de novembre al Teatre La Faràndula de Sabadell, i un de darrer dilluns 29 de novembre al Palau de la Música. Per les tres funcions, la primera a les vuit del vespre, la del segon dia a les sis i la de dilluns a les set del vespre, es comptarà amb el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i el Cor de Cambra del Palau de la Música.

El programa del concert oferirà el bo i el millor de la música vocal d’Amadeu Vives; s’ha preparat una selecció de romances i duets d’alguns dels títols més emblemàtics de l’òpera i la Sarsuela, tots tres gèneres molt populars al país a inicis del segle XX. S’hi podran sentir fragments de sarsueles Euda D’Uriach, Doña Francisquita, que es va poder sentir sencera el 2019 al Gran Teatre del Liceu, Bohemios o el preludi del segon acte de Maruxa.

La música d’Amadeu Vives tenia un poder de seducció que va aconseguir sortir de Catalunya i encisar les classes populars espanyoles. Tal va ser la seva fama que, quan va morir, a Madrid el 1932, es va organitzar una gira per diverses ciutats espanyoles fins arribar a Barcelona, en què la seva capella ardent va unir grans masses de gent.

L’èxit arreu de l’Espanya no va suposar que el compositor renunciés al patrimoni musical de la seva pàtria. És ben conegut que va compondre obres catalanistes com la mítica L’Emigrant, que obrirà el programa de l’OSV, La Balanguera, actual himne autonòmic de les Illes Balears, o El cant del poble, un intent d’escriure un nou himne de Catalunya.

Vives va ser fundador de l’Orfeó Català el 1891, junt amb Lluís Millet, per aquest motiu, la funció a la Sala Gran del Palau de la Música serà més especial que mai, un homenatge en una institució fundada en l’ADN musical del compositor. Les entrades pel concert de dilluns 29 de novembre a les 19h es poden adquirir aquí. Les entrades pels concerts del 26 de novembre a les 20h i el 28 a les 18h al Teatre La Faràndula de Sabadell es poden comprar aquí.

Aquest esdeveniment no hauria de ser una celebració excepcional, una aposta per un compositor català amb l’excusa d’una efemèride. El divulgador Ramon Gener, a la seva darrera secció de les tardes de Rac 1, destacava com, a diferència de Catalunya, en altres països del centre d’Europa com Àustria i Alemanya és molt habitual programar operetes de compositors del país, uns programes que es repeteixen diversos anys consecutius i que el públic melòman té ben interioritzats. Si bé les comparacions són odioses, poden ser útils per avançar. El valor musical històric, la capacitat d’emocionar i entretenir de les obres d’Amadeu Vives evidencien l’absurditat que suposa seguir amb aquest acomplexament endèmic del públic i programadors del principat cap al patrimoni musical català, herència d’una mentalitat elitista i un fals europeisme musical que consistia a oblidar joies del país per abraçar desgastades propostes estrangeres. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet