21/10/2021 |
http://www.revistamusical.cat/lorquestra-barroca-catalana-inicia-la-vii-temporada-de-musica-antiga-amb-lidia-vinyes-curtis-i-juan-de-la-rubia/
L’Orquestra Barroca Catalana inicia la VII temporada de música antiga amb Lidia Vinyes-Curtis i Juan de la Rubia.
L’Orquestra Barroca Catalana presenta la seva setena temporada de música antiga a l’església de Sant Felip Neri de Barcelona, amb dos concerts programats aquesta tardor. El primer serà diumenge que ve, 24 d’octubre (19 h), porta per títol “Il pianto di Maria (Händel versus Ferrandini)” i comptarà amb la participació de la mezzosoprano Lidia Vinyes-Curtis; el dirigirà des del violí Manfredo Kraemer. El programa es basa en dues cantates sacres: Ah! Che troppo ineguali, una de les poques que va escriure Händel d’aquest gènere, i que reflecteix la gran sensibilitat de l’autor, i Il pianto di Maria, durant anys atribuïda a Händel, però considerada obra de Giovanni Battista Ferrandini, nascut a Venècia el 1709. Una obra que conté un seguit de recitatius i àries de gran bellesa i que acaba amb uns compassos que representen un terratrèmol. El recital inclou també una obra de Franz Xaver Richter, un compositor poc habitual a les programacions.
El segon concert, que porta per títol “Bach-Händel-1685”, serà el diumenge 14 de novembre (19 h), dirigit per Manfredo Kraemer, i hi participarà l’organista Juan de la Rubia, un dels referents de la nova generació de música per a teclat i organista titular de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. El programa inclourà obres de música instrumental de Händel i Bach, dos dels compositors referents de l’Orquestra Barroca Catalana, que contrastaran moviments de gran energia amb d’altres de subtil delicadesa.
L’Orquestra Barroca Catalana va néixer l’any 1993 amb la idea de divulgar i recuperar repertori dels segles XVII i XVIII, tant instrumental com operístic i religiós. Els seus membres, majoritàriament residents a Catalunya, són músics especialitzats en interpretació històrica. La formació, que habitualment col·labora amb directors, músics i solistes de prestigi internacional, també es dedica a recuperar i programar obres poc interpretades, d’autors com ara Domènec Terradellas, Francesc Valls, Ferran Sor, Vicent Martín i Soler, Charles Desmazures, Alessandro Scarlatti, Angelo Ragazzi, Emanuele d’Astorga o Manuel i Josep Pla. Ha enregistrat i editat la integral de la música religiosa de Josep i Manuel Pla, per a veu solista i orquestra, gravació que va merèixer el Premi Enderrock Clàssica 2011. El 2016, l’orquestra, de la qual Santi Aubert és el director artístic, inicià una programació pròpia a l’oratori de Sant Felip Neri de Barcelona amb l’objectiu d’oferir quatre programes anuals dedicats a combinar música poc freqüent dels grans compositors barrocs i clàssics, amb obres inèdites o recuperades de músics catalans del segle XVIII.
Revista Musical Catalana