ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música i dansa aniran de la mà a Gualba

9/10/2021 |

 

https://www.enderrock.cat/noticia/23388/musica-dansa-aniran-ma-gualba

Dissabte 9 d'octubre, a la Sala Gorg Negre de Gualba, es retrà homenatge al compositor Joan Tomàs i el coreògraf Manuel Cubeles en un concert organitzat per La Fàbrica del Lied. L'endemà, a més, començarà l'onzè Circuit de Lied a Mosqueroles, on es recordarà Robert Gerhard i Pauline Viardot

La Fàbrica de Lied organitza un concert homenatge al compositor Joan Tomàs i al coreògraf Manuel Cubeles a Gualba. D’altra banda, Mosqueroles dona el tret de sortida al Circuit de Lied al Montseny, que enguany arriba a la seva onzena edició, en un concert homenatge a Robert Gerhard, de qui en celebrem el seu 125è aniversari, i a Pauline Viardot, en el segon centenari del seu naixement.

El primer serà un concert molt especial, inserit en la segona edició de Casa de Compositors, on es comptarà amb la participació de l’Esbart Jove de Gualba (Grup de Veterans i Cos de dansa) en una proposta que lliga la música amb la dansa. Així, podrem escoltar a Enric Granados, Enric Morera, Joan Tomàs, Piazzolla, Gustavo Them i Sergio Aschero. El concert serà en homenatge al compositor Joan Tomàs, sotsdirector de l'Orfeó Català i autor d'una nombrosa producció coral i de notables harmonitzacions de cançons tradicionals catalanes, de qui celebrem el 125è aniversari del seu naixement. Així mateix, servirà també per recordar al coreògraf d’esbarts Manuel Cubeles, ardent defensor i important promotor de la llengua i de la cultura popular que hauria fet 100 anys l’any passat.

El segon concert es realitzarà a la Casa Patxot – Masia Mariona, seu del Parc Natural del Montseny de la Diputació de Barcelona, que dedica les seves sales amb exposicions permanents a l’obra del Cançoner Català. El concert anirà a càrrec del Trio Victòria, format de la soprano Mireia Tarragó, la violoncel·lista Laura Peribáñez i la pianista Carmen Santamaría i donarà el tret de sortida a l’onzena edició del Circuit de Lied al Montseny. Retrà homenatge a Robert Gerhard (1896-1970), de qui en celebrem el seu 125è aniversari, i a Pauline Viardot (1821-1919), en el segon centenari del seu naixement. El Trio Victòria, en col·laboració amb La Fàbrica de Lied, presenta, així, un recital de música de cambra amb veu, un gènere de gran riquesa tímbrica però molt poc habitual a les sales de concert. A més, s’interpretarà música d’Astor Piazzolla (1921-1992), de qui celebrem el centenari del seu naixement, i música de nova creació en el preciós llenguatge que ens presenta l’obra de Pedro Pardo.

Recordem que el cicle Casa de Compositors tindrà dos concerts més enguany: un a Cabrils el (21/11/21) en homenatge a Felícia Fuster i Joan Tomàs, i l’altre al Montseny el (28/11/21) en homenatge a Robert Gerhard. D’altra banda, el Circuit de Lied al Montseny també tindrà concerts a Breda (6/11/21 i 20/11/21), Arbúcies (13/11/21), Sant Esteve de Palautordera (14/11/21), Gualba (20/11/21), Llinars del Vallès (27/11/21) i Santa Coloma de Farnés (4/12/21).

Sobre música i dansa
Alba Nogueras i Jané

La música i la dansa són dues arts que entenem fàcilment de manera conjunta, que es fan servir l’una a l’altra per il·lustrar-se i per buscar-se els límits rítmics, expressius i conceptuals. Ballar, vol dir fer explícites unes pulsions corporals, mobilitzar el cos i fer-lo sentir present; va lligat a la llibertat, a la desinhibició, al joc, a la rauxa. El ball popular és una pràctica conjunta, és el fet de compartir una experiència cultural: suposa reunir-se i celebrar, deixar-se anar per seguir una melodia, fer bonic un moviment que no pot perdurar en el temps.

Aquest dissabte 9 d'octubre a la sala Gorg Negre de Gualba podrem gaudir de la comunió d’aquestes dues arts en un concert que girarà al voltant de les figures de Joan Tomàs i Manuel Cubeles, tots dos acèrrims defensors de la cultura popular que van treballar incansablement per recollir alguns dels pilars sobre els quals s’aixeca la nostra tradició. Un, a través de la recerca pel Cançoner Popular de Catalunya; l’altre, a través de la fundació de l’Obra del Ballet Popular, van deixar un llegat que ens arriba avui i que ens permet celebrar les nostres arrels. Recordar el passat ens permet entendre el present i pensar en el futur: ballar-lo i cantar-lo ens permet reviure’l i connectar-hi per reivindicar-lo com a patrimoni.

Manuel Cubeles Foto: Arxiu


El concert començarà amb dues obres del mateix guitarrista Gustavo Them –"El vell Ter" i "Al sol d’hivern"– i dos poemes de Federico García Lorca musicats per Sergio Aschero: d’una banda, el sentit i delicat "El lagarto está llorando" i, de l’altra, "Aire de nocturno", una cançó feta de notes que pesants i arrossegades que fan present la foscor de la qual parla el poeta. Se seguirà amb la Dansa espanyola n. 5 d’Enric Granados, una obra evocadora per a guitarra, de caràcter costumista i elegant, que fa gala d’aires flamencs en alguna de les seccions i està dedicada a l’escriptor i periodista Alfredo G. Faria. Aquesta peça forma part d’un cicle de danses que el compositor va crear entre el 1888 i el 1889 inspirades en el folklore espanyol.

A continuació, es donarà pas a tres obres de Joan Tomàs: Vol de colometes és una obra de temàtica religiosa per a veu amb acompanyament que estableix un paral·lelisme entre el vol dels ocells i el de les ànimes pures; "Goigs de Nostra Senyora de Montserrat" és una composició senyorial i elegant, arranjada en aquesta ocasió per Gustavo Them, que parteix d’una poesia de caràcter popular pensada per ser cantada col·lectivament per agrair i encomanar-se a la patrona de Catalunya; finalment, "Deja las avellanicas" és una obra humorística amb lletra del tercer acte de la peça teatral El villano, en su rincón de Lope de Vega.

S’encararà la part final del programa amb quatre de les Sis cançons de carrer d’Enric Morera, amb poemes de Josep Maria de Segarra: es podrà gaudir de la malenconia de "Clavell del balcó", l’esplendor i la festuositat d’"Abril", el joc i la picaresca d’"Ai, Marguerida" i la serenitat i la tristesa de "L’oreneta" acompanyats de l’Esbart Jove de Gualba. El programa conclourà, finalment, amb "Dansa de Castellterçol", una obra del compositor i pianista Joaquim Serra i poema d'Agnès Armengol, escriptora i defensora de la llengua i la cultura catalanes, que convidarà a clausurar la vetllada donant-se la mà, com si es tractés d’un ball a plaça, com si ens haguéssim de deixar anar per seguir una melodia, com si volguéssim fer bonic un moviment que no pot perdurar en el temps. Bé, de fet, només pot perdurar si algú el repeteix en un futur, com es farà, en homenatge, aquest dissabte. 

Alba Nogueras i Jané
440 Clàssica

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet