ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Neix el Festival Jordi Savall, primera pedra del llegat d'un mestre

13/7/2021 |

 

https://www.ara.cat/cultura/festival-jordi-savall-llegat-mestre-santes-creus_1_4051793.html

El monestir de Santes Creus acollirà cinc concerts de l'11 al 15 d'agost

Jordi Savall farà 80 anys l'1 d'agost i, tot i estar en plena forma artística, comença a pensar en el seu llegat. Després de 55 anys de carrera dedicada a interpretar, ensenyar, difondre i investigar la música antiga, Savall ha fet un pas endavant per fundar un festival que portarà el seu nom i oferirà cinc concerts de l'11 al 15 d'agost al Reial Monestir de Santes Creus. El músic hi aporta 30.000 euros dels prop de 70.000 que costa l'esdeveniment, i la resta el departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i patrocinadors privats pendents de concretar.

Savall no només fa l’aportació econòmica més important sinó també l'artística: pel festival hi passaran formacions fundades per ell, solistes de Le Concert des Nations i el mateix Savall, que hi actuarà el 14 d'agost acompanyat d'un grup de col·laboradors. Per a successives edicions, tanmateix, la idea de Savall és obrir la programació a altres “conjunts joves del país”. El seu objectiu, en realitat, és que el Festival Jordi Savall li sobrevisqui. “Per a mi seria molt important que tingués continuïtat en el temps més enllà de la meva activitat artística i de la meva vida”, diu el músic.

El repertori de la primera edició estarà a l'altura de l'ocasió. En la jornada inaugural, l'orquestra formada per músics refugiats Orpheus XXI posarà a dialogar les tradicions musicals orientals i occidentals en un programa amb músics sirians, kurds, búlgars i iranians i el mateix Savall. L'endemà, La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI recuperaran El llibre vermell de Montserrat, “una de les peces més importants del patrimoni musical català”. El divendres 13 sonaran obres de Beethoven i Schubert interpretades per solistes de Le Concert des Nations i el dissabte 14 Savall liderarà amb la seva viola gamba el concert Folias & Romanescas amb peces de diversos músics. El festival el tancarà el 15 d'agost un concert de Le Concert des Nations dirigits per Savall amb obres de Lully, Biber, Corelli, Avison i Boccherini.

La inspiració de Pau Casals
Per què un festival? Entre altres motius, pel record de l'impacte que de jove va tenir en Savall assistir al festival que Pau Casals va fundar el 1950 a Prada de Conflent. “Hi vaig anar l'any 1956 o 1957 i va ser una de les coses que més em van impulsar a tirar endavant la meva carrera”, ha rememorat. Savall vol que al seu festival també hi tingui cabuda la formació: “Vull que cada any fem a Santes Creus un projecte acadèmic per treballar amb els joves la música antiga. No és el mateix formar-te a l'Esmuc i tenir un diploma que implicar-te en un projecte, preparar un concert i treballar amb professionals”.

Per a Savall, el monestir de Santes Creus, on se celebrarà el festival, és “un espai de gran bellesa, una església amb els vitralls més antics d'Europa” que reuneix “les condicions arquitectòniques i acústiques” desitjades. “Té una sonoritat extraordinària”, diu Savall, que ja hi ha ofert concerts i fins i tot hi ha gravat discos. “Té un auditori magnífic i dos claustres meravellosos que aquest any no podrem fer servir per culpa de les restriccions del covid”. Els protocols pandèmics són l'únic núvol que enfosqueix la celebració del festival, tot i que Savall es mostra “optimista” i preveu escenaris en què l'aforament s'hagi de limitar al 50 per cent. “Sigui com sigui, farem un festival molt digne i de molta qualitat perquè hi vagi gent que potser mai havia pensat d'anar a veure un festival de música antiga”. 

Xavi Serra
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet