2/7/2021 |
El taller d’orgues de Gerhard Grenzing ha estat treballant l’últim parell d’anys en la creació de la major obra mai ideada pel seu equip: l’orgue destinat a fer sonar la Catedral de Praga. Entre els dies 6 i 14 de juliol de 2021 el taller s’obrirà per rebre aquelles personalitats del sector que vulguin veure l’orgue a Catalunya, abans de ser traslladat permanentment al seu lloc de destí.
A mitjans d’octubre de 2019, l’orgue va muntar-se sencer al taller Grenzing per tal de mostrar-lo a la Comissió de Praga, als mecenes i al Cardenal de Praga, Dominik Duka, fet que va aprofitar-se per a fer diversos concerts-mostra amb intèrprets d’arreu del país. Ara, és el moment de gaudir de la feina feta. Els mesos vinents serviran perquè l’equip comenci a desmuntar gran part de l’instrument que, posteriorment, es traslladarà a la Catedral de Praga per quedar-s’hi permanentment. Un cop al lloc de destí s’hauran d’ harmonitzar cada un dels tubs, en silenci absolut, i amb sintonia amb l’arquitectura i l’espiritualitat de l’edifici, i es preveu que, després de quatre mesos de feina in situ, estigui llest. En l’actualitat, la catedral de destí està fent treballs arquitectònics de suport per rebre aquest gegant instrumental.
L’objectiu del taller Grenzing a l’hora de crear l’instrument per a la Catedral de Praga ha estat el “d’omplir acústicament l’arquitectura gòtica de la Catedral”, en paraules dels constructors, amb energia i poesia, i no només amb força tècnica i d’enginyeria.
L’orgue de Praga compta amb 5700 tubs, el major dels quals tindrà 10 metres d’altura. S’han fet servir fustes de fins a 30 tipus diferents d’arbres, tots ells per la seva qualitat única, però també teixits naturals, que han servit per a fer feltres, pells i manxes. Al capdamunt de tota aquesta amalgama de materials, hi va una façana de cristalls i vidres de Bohèmia. Cal remarcar que l’orgue de Praga compta amb un tub de 32’ a la façana -fet inèdit en instruments del taller Grenzing-, que pesa 40 tones sense comptar-hi el cristall, i que fa uns 13 metres tant d’amplada com d’alçada.
El mestre orguener Gerhard Grenzing és el pare del taller Grenzing i creador de nombrosos instruments que actualment es troben arreu del món. Gerhard Grenzing va formar-se inicialment amb el mestre Rudolf von Beckerath a Hamburg i, l’any 1967, va traslladar-se a Mallorca, on va començar a restaurar instruments històrics amb el mestre Gabriel Blancafort. Uns anys més tard, el 1973, va mudar-se al Papiol, on s’establí amb el seu taller fins a data d’avui. Des d’aleshores, el seu taller ha creat 235 obres, repartides per tres continents.
Els instruments de Grenzing són valorats per la seva gran qualitat, cobejats per intèrprets, estudiosos i melòmans d’arreu del món.
Catclàssics