13/6/2021 |
http://www.revistamusical.cat/el-festival-de-torroella-de-montgri-culmina-la-celebracio-del-seu-40e-aniversari-aquest-2021/
El Festival convida grans artistes internacionals, com Joyce DiDonato, Jakub Józef Orliński, Daniel Hope, I Musici i Maria João Pires, al costat d’artistes consagrats i emergents del país.
El 40è Festival de Torroella de Montgrí, que va començar l’any passat, clourà la programació del 31 de juliol al 22 d’agost amb disset concerts que volen significar la història del Festival i que recorreran cinc segles de música, del XVI al XXI; alguns d’aquests concerts es recuperen de la programació del 2020 inicialment anunciada i que no es van poder dur a terme per la pandèmia. Hi participaran artistes consagrats i joves emergents, músics que es presenten per primera vegada al Festival i coneguts del públic, tots de gran nivell, ja siguin nacionals o internacionals.
La música barroca, una constant des dels seus inicis, serà present en gairebé la meitat dels concerts amb grans artistes, com la mezzosoprano Joyce DiDonato, que debuta al Festival i l’inaugurarà el 31 de juliol al costat del pianista Graig Terry; la soprano Raquel Andueza i La Galania, i el contratenor polonès Jakub Józef Orliński amb el grup Il Pomo d’Oro, dirigit per Francesco Corti. La música de J. S. Bach, el segon compositor més interpretat en la història del certamen (156 obres) després de Mozart, serà present en dues vetllades, a càrrec del grup Conductus Ensemble i de la llegendària orquestra italiana I Musici, que celebra setanta anys. El grup Forma Antiqva, liderada per Aaron Zapico, presentarà un programa original, titulat “Farándula castiza”, que recorre els teatres, corrals de comèdies, salons i places de Madrid de mitjan segle XVIII, mentre que el grup valencià Capella de Ministrers, liderat per Carles Magraner, proposarà un viatge intercultural per la Mediterrània. La violinista Amandine Beyer, habitual del Festival des del 2018, es presentarà amb el Kitgut Quartet i un programa amb obres de la segona meitat del segle XVII del barroc anglès.
Entre els artistes que hi debuten aquest estiu destaca el violinista Daniel Hope, al costat del pianista Simon Crawford-Phillips; el músic és president de la Beethoven Haus de Bonn i va col·laborar la tardor passada en la preparació de la primera part de l’exposició commemorativa del quarantè aniversari del Festival. També hi debuten la pianista portuguesa Maria João Pires; el violoncel·lista Pablo Ferrández, al costat del pianista Denis Kozhukhin, i l’emergent Trio Da Vinci, guanyador del 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra.
Un dels retrobaments més esperats amb el públic serà el del pianista basc Joaquín Achúcarro, soci d’honor de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat que organitza el Festival, que sumarà una presència de 28 edicions consecutives, tot situant-se com l’artista que hi ha actuat més vegades. També l’Orquestra Simfònica del Vallès, fidel a la cita des del 2016, clausurarà la programació de la quarantena edició amb el pianista Marco Mezquida per oferir un programa que inclourà la Rhapsody in blue de Gershwin en versió d’orquestra simfònica amb trio de jazz, al costat de Marco Lohikari (contrabaix) i David Xirgu (bateria). També hi actuaran el Quartet Gerhard, el quintet de metall Spanish Brass i la companyia La Maquiné, que protagonitzarà el concert familiar amb el seu primer espectacle de carrer, Parade. El circ dels valents (Pati de Can Quintana). D’altra banda, el Ballet Contemporani de Catalunya oferirà una actuació en el marc del Concert Nit del Soci.
Les entrades dels concerts es posaran a la venda per al públic en general el dilluns 14 de juny i es podran adquirir al web del Festival de Torroella de Montgrí, per telèfon i presencialment a les oficines del Festival. Els concerts i les activitats es faran amb totes les mesures de seguretat per a la contenció de la COVID-19.
D’altra banda, del 15 al 18 de juliol tindrà lloc el Fringe del Festival i del 23 al 25 de juliol el Festival de Jazz de l’Estartit.
La pandèmia de la COVID-19 va impedir, l’estiu del 2020, festejar com s’havia previst els quaranta anys del Festival; per això es va proposar una edició de llarg recorregut i celebrar l’aniversari en el transcurs d’un any, des del 23 de juliol de 2020 fins a final d’agost del 2021. Durant un any el Festival de Torroella de Montgrí ha estat en contacte amb el públic, amb concerts virtuals i presencials durant l’hivern i la primavera, coincidint amb les inauguracions de la primera i segona part de l’exposició “De l’Església a l’Auditori”. La tercera i última part d’aquesta mostra s’inaugurarà el proper 30 de juliol (Museu de la Mediterrània). Durant l’agost del 2020 es van programar cinc concerts que es van poder seguir en directe a l’Espai Ter, amb un aforament limitat a un terç de la seva capacitat, o en streaming obert; les emissions dels concerts les van seguir més de 14.600 persones.
Revista Musical Catalana