ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El gran simfonisme torna a L'Auditori en una temporada amb l'Amor i l'Odi com a protagonistes

26/5/2021 |

 

L’Auditori aborda el segon moviment d’una programació estructurada en tres temporades consecutives i dissenyada a partir d’un relat artístic unitari. Un recorregut musical inspirat en un cicle vital de tres fases representat per un procés de gènesi (Temporada 2020-2021: Creació), desenvolupament (Temporada 2021-2022: Amor i Odi) i final (Temporada 2022- 2023: Mort o Retorn). Tres conceptes interrelacionats que hauran articulat tota la programació de l’equipament entre setembre de 2020 i juliol de 2023. D’aquesta manera, la present temporada centra l’atenció en els conceptes d’Amor i Odi com a motor de les passions o polarització d’energies oposades, com la concòrdia i la discòrdia dels grecs o com a idea metafòrica per explorar altres perspectives des de l’univers harmònic.

De Mozart a Brahms, Rakhmàninov o Adès, en aquesta temporada torna el gran simfonisme a L’Auditori i es fa una aposta important pel patrimoni i la nova creació, amb noms com Joan Magrané i Bernat Vivancos, Compositors Convidats de la temporada, i amb coencàrrecs amb creadors internacionals de primera línia, com Thomas Adès i Luca Francesconi.

A més, músics com Matthias Pintscher, Ilan Volkov, Thomas Adès, Ian Bostridge, Nicola Benedetti o Denis Kozhukhin participaran en més d’un projecte durant la temporada, fet que permetrà que es generin veritables retrats d’artista al seu voltant.

Un dels plats forts d’aquest segon moviment, serà la gira a Escandinàvia de l’OBC amb l’extraordinari director Juanjo Mena i el violoncel·lista Pablo Ferrández, que visitaran algunes de les grans sales de referència europees, com la nova Elbphilharmonie d’Hamburg.

El cor humà: motor de les passions de la temporada

 

Un cor humà que batega amb força és la imatge icònica que acompanyarà aquest Segon moviment: Amor i Odi de L’Auditori. La creativitat dissenyada per l’agencia de publicitat GAS, que va resultar guanyador del concurs organitzat per L’Auditori i el FAD la temporada passada, està concebuda en forma de trilogia de la mateixa manera que el projecte artístic. L’espot de la temporada mostra la diversitat del públic de L’Auditori i les emocions que la música ens permet experimentar al llarg de la nostra vida. Ha estat rodat amb la càmera ALEXA Mini LF, utilitzada en produccions tant cèlebres com la pel·lícula 1917 guanyadora de tres Premis Òscar, que proporciona una textura i una colorimetria que ajudava a emfatitzar les emocions dels protagonistes.

La diagonal continua sent un element gràfic esencial en la nova imatge amb múltiples significats: la cruïlla entre els nombrosos tipus de músics i públics que es troben a L’Auditori i la posició estratègica de l’equipament en la nova intersecció que genera la plaça de les Glòries com a pull cultural.

Compromís amb la igualtat de gènere

 

L’Auditori és una de les institucions musicals europees que més passes està fent per assolir una major presència de directores d’orquestra. En aquest sentit, a la temporada 2021-22 l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya rebrà nou directores convidades, dada que suposarà un 37% de les batutes que acollirà la formació. Anja Bihlmaier, Alondra de la Parra, Ruth Reinhardt, Tabita Berglund, Anna-Maria Helsing, Laurence Equilbey, Stephanie Childress, Lina González-Granados i Giedré Slekyté, es posaran al capdavant de l’OBC.

En el mateix sentit, la presència de compositores actuals i del passat és cada vegada més freqüent en la programació de la casa. Això ho veiem amb la presència de creadores com Lili Boulanger, Sofia Gubaidulina, Andrea Tarrodi, Betsy Jolas, Raquel García-Tomás, Louise Farrenc, Mariona Vila o Kaija Saariaho, entre altres.

Joan Magrané i Bernat Vivancos, Compositors Convidats

 

Joan Magrané (Reus, 1988) i Bernat Vivancos (Barcelona, 1973) són els Compositors Convidats de la propera temporada de L’Auditori. Els autors intervindran en 9 programes de la programació de la casa, des de l’OBC a la Banda Municipal, passant per la temporada de Cambra o el Festival Llums d’Antiga, i oferiran obres d’estrena i altres títols que ja tenen en catàleg. Aquesta temporada és també la cloenda del retrat iniciat l’any passat a dues veus ben singulars del panorama internacional: Cassandra Miller i Thomas Adès.

L’estada de Magrané a L’Auditori inclou la presentació a Catalunya d’Obreda per a orquestra, així com l’estrena de dos encàrrecs de la mà de l’OBC amb el Cor de L’Auditori i també el prestigiós conjunt Graindelavoix. Respecte a Vivancos, al llarg d’aquesta temporada sonaran vuit obres de l’autor, cinc de les quals en primícia absoluta, com Organis Aurea, títol que estrenarà la Banda Municipal i en la qual Vivancos emula la sonoritat de l’orgue.

El patrimoni català serà present a 32 programes

 

La temporada 2021-2022 inclou trenta-dos concerts amb obres vinculades al patrimoni català, ja siguin històriques com estrenes mundials i encàrrecs. Les obres dels Compositors Convidats Bernat Vivancos i Joan Magrané, destaquen en nombre però també per oferir diàlegs amb altres partitures, com entre Nigra est, pulcra sum de Vivancos i els madrigals de Carlo Gesualdo o l’estrena de Magrané i els Tenebrae responsoria del mateix autor italià dins del cicle de Música Antiga.

La temporada de l’OBC inclou diverses estrenes d’autors catalans; en són una bona mostra In luce praesenti de Miquel Oliu, Tres amores oscuros d’Enric Palomar o L’harmonia de les formes de Jordi Cervelló. I la Banda Municipal, que ja ofereix habitualment un ampli repertori d’autors locals, presenta la versió per a banda del Concert per a flauta, op. 72 de Salvador Brotons i Tres paisatges pictòrics per a marimba i banda d’Albert Guinovart. Una altra particularitat és que El amor brujo de Manuel de Falla i Don Joan de Richard Strauss s’interpretaran en les instrumentacions històriques de Joan Lamote de Grignon revisades pel director titular, José R. Pascual-Vilaplana. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet