22/5/2021 |
https://www.ara.cat/cultura/mes-130-grans-concerts-palau-musica-sortir-pandemia_1_3992935.html
La nova temporada comptarà amb batutes de prestigi internacional com Sir John Eliot Gardiner i Daniel Harding.
El Palau de la Música Catalana vol celebrar el retorn a la vida durant la pròxima temporada, i per això ha programat més de 130 concerts, 14 dels quals estaran protagonitzats per grans orquestres simfòniques. Per la seva envergadura, aquestes formacions són les que més han patit durant la pandèmia, i per això protagonitzaran el cicle Palau 100. Durant la temporada 2021-2022 hi passaran grans batutes internacionals com Sir John Eliot Gardiner, que actuarà en dues ocasions. Abans de Nadal dirigirà L'enfance du Christ de Berlioz amb l'Orquestra Revolucionària i Romàntica en col·laboració amb el Cor de Cambra del Palau i el Cor Infantil de l'Orfeó Català. El britànic també s'encarregarà de tancar el cicle Palau 100 al costat del Monteverdi Choir, amb un programa que conjugarà tres grans compositors del Barroc alemany: Schütz, Schein i J.S. Bach. Un altre dels noms destacats de la nova temporada és Daniel Harding, que encapçalarà una integral de simfonies de Brahms amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Suècia. Pel Palau també hi passaran directors de prestigi com Riccardo Chailly, Antonio Pappano, Tatsuya Shimono i Alondra de la Parra. L'OBC actuarà alPalau 100 amb un programa singular, ja que juntament amb l'Orfeó Català interpretaran Oltra Mar, de la compositora finlandesa Kaija Saariaho, convidada del Palau, i també serà l'estrena de Cinc pregàries, de Bernat Vivancos, amb la veu de la solista Núria Rial.
"És una temporada compromesa i atractiva a l'espera que al setembre hi hagi una certa normalitat", assenyala el director general del Palau de la Música, Joan Oller. Brahms serà un dels grans protagonistes perquè, segons el director, encaixa amb el lema de la temporada –"Celebrem la vida"–, ja que "és un dels pocs compositors que té al mateix temps una exaltació de la vida i un component tràgic tan profund". De la programació també destaquen les actuacions de la mezzosoprano Joyce DiDonato, la soprano Lise Davidsen i el tenor Jonas Kaufmann, que juntament amb la soprano Diana Damrau i Helmut Deutsch al piano interpretaran lieds de Schumann i Brahms. A més, el Palau celebrarà els 150 anys del naixement d'Amadeu Vives, fundador de l'Orfeó Català, amb un monogràfic del Cor de Cambra i recuperarà alguns dels projectes cancel·lats per la pandèmia, com el concert del pianista rus Evgeni Koroliov –especialista en composicions de Bach– i el projecte amb François-Xavier Roth.
El mateix pressupost que abans de la pandèmia
Malgrat haver patit una baixada "radical" dels ingressos per culpa de la crisi sanitària, Oller explica que tanquen l'any amb un equilibri pressupostari gràcies a tres factors: les ajudes extraordinàries que han rebut de la Generalitat, l'obertura d'un ERTO entre els treballadors i el rescabalament de diners que han rebut del judici pel cas Palau. El pressupost per a la nova temporada serà el mateix que el d'abans de la pandèmia: 3,1 milions d'euros. Durant aquest any i el passat, l'entitat s'ha vist obligada a trobar "noves fórmules" per mantenir-se, ja que gran part dels seus ingressos provenien dels lloguers de la sala i de les visites turístiques, ara aturades a causa del descens del turisme.
La nova temporada arriba amb l'esperança que a la tardor els equipaments ja puguin obrir amb el 100% de l'aforament. De moment, el Palau ja permet fer una reserva prèvia de les entrades dels concerts seleccionant la zona on es volen les entrades, però no les butaques concretes. Aquesta opció s'habilitarà més endavant quan es coneguin les condicions de l'aforament. Els preus es mantenen respecte d'altres anys.
Núria Juanico Llumà
Ara