ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Celebració de la vida

22/5/2021 |

 

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1974228-celebracio-de-la-vida.html

El Palau de la Música Catalana presenta per al 2021/22 una programació amb més de 130 concerts i grans noms com ara Sir John Eliot Gardiner i Joyce DiDonato. Daniel Harding dirigirà la integral de les simfonies de Brahms en dos concerts. Es crea el nou cicle Palau Òpera, dins del qual es programen dues obres de Purcell.

Cele­brem la vida! Aquest és el lema de la tem­po­rada 2021/2022 del Palau de la Música Cata­lana , pre­sen­tada ahir en una roda de premsa cele­brada, inu­su­al­ment, a l’emblemàtic esce­nari del Palau, “el nos­tre esce­nari, l’esce­nari de tots”, com va dir Mari­ona Caru­lla, pre­si­denta de la Fun­dació Orfeó Català-Palau de la Música Cata­lana, la qual va recor­dar: “Durant l’últim any ens hem rein­ven­tat, ens hem obert al món digi­tal­ment, però per sobre de tot hem resis­tit, i hem après a viure i a tre­ba­llar amb la incer­tesa.” Tot seguit, Caru­lla va donar pas al direc­tor gene­ral del Palau, Joan Oller, i la direc­tora artística adjunta, Mer­ce­des Conde, perquè pre­sen­tes­sin la pro­gra­mació de la tem­po­rada vinent, “una pro­gra­mació de qua­li­tat, com­pro­mesa amb els artis­tes i atrac­tiva tant per al públic local com a per a l’inter­na­ci­o­nal”; una pro­gra­mació per cele­brar la vida amb música, en defi­ni­tiva, que inclourà uns 135 con­certs, dels quals ahir se’n van pre­sen­tar uns 75.

El Palau de la Música Cata­lana ha estat “una de les poques grans sales d’Europa que han con­ti­nuat ober­tes durant aquests últims mesos, i hem tre­ba­llat amb la sen­sació que cada con­cert era com un mira­cle”, com va remar­car Oller. Ara el Palau mira al seu futur imme­diat amb for­ces reno­va­des i un bon gra­pat de pri­me­res figu­res. A més, el cicle Palau 100 tindrà un caire molt simfònic, amb 14 con­certs en total, dels quals 13 esta­ran pro­ta­go­nit­zats per grans orques­tres inter­na­ci­o­nals. Dins de Palau 100, que obrirà el 30 de novem­bre la Simfònica de Berlín amb el vio­li­nista Leo­ni­das Kavakos sota la direcció de Vla­di­mir Jurowski, des­ta­quen els dos con­certs en què la Simfònica de la Ràdio de Suècia inter­pre­tarà la inte­gral de les sim­fo­nies de Brahms, sota la batuta de Daniel Har­ding, els dies 9 i 10 de maig del 2022. A més, Sir John Eliot Gar­di­ner, direc­tor espe­ci­al­ment esti­mat pel públic del Palau, hi tor­narà amb les seves for­ma­ci­ons icòniques, començant el 16 de desem­bre vinent amb el Mon­te­verdi Choir i l’Orc­hes­tre Révolu­ti­on­naire et Roman­ti­que, per inter­pre­tar pocs dies abans de Nadal L’enfance du Christ, de Ber­lioz, amb la par­ti­ci­pació del Cor Infan­til de l’Orfeó Català i el Cor de Cam­bra del Palau. I el 8 de juny del 2022, Gar­di­ner clourà la tem­po­rada de Palau 100 amb el Mon­te­verdi Choir i English Baro­que Soloists, amb obres de Schütz, Schein i Bach. Un altre con­cert des­ta­cat serà el que ofe­rirà la Fil­harmònica de La Scala, diri­gida per Ric­cardo Chailly, el 27 de gener. A més, l’Orfeó Català pro­ta­go­nit­zarà dos con­certs: amb l’Orques­tra Simfònica de Bar­ce­lona i Naci­o­nal de Cata­lu­nya (OBC), diri­gida per Anna Maria Hel­sing –la soprano Núria Rial serà la solista– el 19 de febrer, i amb la Fil­harmònica de Luxem­burg, diri­gida per Gus­tavo Gimeno, l’11 de maig. També pas­sa­ran pel Palau 100, com a solis­tes de dife­rents con­certs, la soprano Lise David­sen, la pia­nista Maria João Pires, les vio­li­nis­tes Isa­be­lle Faust i María Dueñas i la vio­lon­cel·lista Sol Gabetta.

Comença Palau Òpera

També es crea el nou cicle Palau Òpera, dedi­cat a pro­pos­tes operísti­ques bar­ro­ques en for­mat con­cert o semi­es­ce­ni­fi­cat. Aquesta tem­po­rada hi tindrà un pro­ta­go­nisme espe­cial el com­po­si­tor anglès, de qui es pro­gra­marà King Art­hur i The fairy queen, inter­pre­ta­des per Vox Lumi­nis el 14 i el 16 de març del 2022. Rada­misto i Giu­lio Cesare, de Händel, i L’Orfeo, de Mon­te­verdi, com­ple­ta­ran la pri­mera edició d’aquest nou cicle operístic.

El cicle Palau Grans Veus s’obrirà el 20 de setem­bre amb la mez­zo­so­prano nord-ame­ri­cana Joyce DiDo­nato, que el gener pas­sat ja va actuar al Palau i amb qui s’ha ini­ciat un pro­jecte de llarg recor­re­gut “per explo­rar tots els seus regis­tres musi­cals en tem­po­ra­des suc­ces­si­ves”. El cicle de veus con­ti­nuarà amb Sonya Yonc­heva, Phi­lippe Jaroussky, Stéphane Degout, Franco Fagi­oli, Julia Lezh­neva, Diana Dam­rau i Jonas Kauf­mann, Jakub Józef Orlinski i Lea Desan­dre. D’altra banda, el cicle Palau Piano s’obrirà el 21 d’octu­bre amb Igor Levit i inclourà també, entre altres intèrprets con­si­de­rats nous refe­rents, Ben­ja­min Gros­ve­nor, Yuja Wang i Lang-Lang, al cos­tat de con­sa­grats com ara Gri­gory Soko­lov, Arcadi Volo­dos i Rudolf Buch­bin­der.

En la nova tem­po­rada es pror­ro­garà la relació amb els com­po­si­tors con­vi­dats de les dar­re­res dues tem­po­ra­des, Jörg Wid­mann, Kaija Saa­ri­aho, Joan Magrané i Marc Timón, per com­ple­tar els pro­jec­tes con­ce­buts, i l’artista visual Alba G. Cor­ral tor­narà a il·lus­trar visu­al­ment la tem­po­rada. Jun­ta­ment amb ells, els poe­tes Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual posa­ran “parau­les i veu a aquesta cele­bració de la música i la vida”. A més, s’ini­ciarà una residència artística del Cos­mos Quar­tet, amb dos con­certs cada tem­po­rada durant tres tem­po­ra­des.

Els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cam­bra del Palau recu­pe­ra­ran pro­ta­go­nisme durant la nova tem­po­rada amb la Passió segons sant Joan, dins del cicle Palau Bach; la Missa de Glòria de Puc­cini, Oltra Mar de Kaija Saa­ri­aho i l’encàrrec a Marc Timón d’una obra coral que reu­nirà tota les for­ma­ci­ons de l’Orfeó Català. Durant la tem­po­rada vinent, el Palau de Música cele­brarà efemèrides des­ta­ca­des, com els 150 anys del nai­xe­ment d’Ama­deu Vives, el cin­quan­te­nari de la mort d’Igor Stra­vinsky, els 60 anys del traspàs d’Edu­ard Toldrà o el doble ani­ver­sari de Xavier Mont­sal­vatge: els 110 anys del nai­xe­ment i els 20 anys de la des­a­pa­rició.

Les entra­des per a la nova tem­po­rada del Palau de la Música ja es poden adqui­rir per zones, però no s’adju­di­ca­ran les buta­ques con­cre­tes fins al setem­bre, quan ja hi hagi els afo­ra­ments defi­ni­tius. 

XAVIER CASTILLÓN
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet