22/5/2021 |
https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20210521/temporada-musical-palau-musica-2021-2022-11747128
L’auditori modernista presenta una impressionant temporada amb orquestres internacionals, estrenes, un cicle d’òpera barroca i primeres figures. L’aclamat mestre John Eliot Gardiner amb dos concerts i entre els debuts a la sala modernista destaquen la jove violista María Dueñas i la pianista Alexandra Dovgan
Les orquestres i artistes internacionals tornaran la pròxima temporada amb 135 concerts on el públic podrà retrobar-se amb John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Riccardo Chailly, Lise Davidsen, Maria João Pires, Sol Gabetta, Jonas Kaufmann, Diana Damrau, Philippe Jaroussky, Joyce DiDonato, Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Grigory Sokolov, Yuja Wang, Lang Lang, Paul Lewis, Isabel Faust i descobrir unes altres primeres espases com la directora mexicana Alondra de la Parra que vindrà amb la Deutsche Kammerphilharmonie de Bremen on la jove violinista María Dueñas interpretarà el ‘Concert núm. 2’ de Prokofiev. «Som optimistes, posem el cent per cent de l’aforament a la venda i en funció de la resposta del públic ja veurem», ha explicat Joan Oller, gerent de la Fundació Orfeó-Palau durant la presentació de la nova temporada 2021-22 realitzada juntament amb Mercedes Conde, directora artística i Mariona Carulla, presidenta de la fundació. El Procicat permet aforaments del 70% a partir de dilluns i si les vacunacions continuen avançant i la Covid-19 retrocedint creuen viable començar la temporada amb la màxima normalitat: música simfònica al màxim i grans artistes internacionals i locals.
La venda d’abonaments comença avui mateix a la web del Palau i a la taquilla. Les entrades soltes poden sol·licitar-se també tot i que la seva venda començarà a partir del 6 de setembre. Per ara, un pot apuntar-se ja a la llista i ser així dels primers en accedir-hi. Els preus es mantenen similars, com també l’abonament jove per a menors de 35 anys al 50% i entrades amb descomptes del 30%.
Entre els plats forts de la temporada 2021-22 destaquen Daniel Harding dirigint la integral de simfonies de Johannes Brahms amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Suècia concentrades en dos dies i el veterà John Eliot Gardiner, que va entusiasmar el públic el gener del 2020 amb la integral de les simfonies de Beethoven torna amb un dos programes representatius de la revolució en la interpretació historicista que va iniciar fa més de mig segle. En la seva primera visita al desembre l’Orquestra Revolucionària i Romàntica el Cor Monteverdi, el Cor de Cambra del Palau i el Cor Infantil del Orfeó Català oferiran ’L’enfance du Christ’, oratori de Berlioz poc programat. I més endavant tornarà amb el seu altre conjunt English Baroque Soloists i el cor Monteverdi amb obres del barroc alemany: Bach, Schütz i Schein.
El cicle Palau 100 acollirà 14 concerts, gairebé tots de música simfònica a càrrec de grans orquestres internacionals. La Simfònica de la Ràdio de Berlín, dirigida per Jurowsky, l’inaugurarà el 30 de novembre amb ‘Concert per a violó núm. 1’ de Brahms amb Leonidas Kavakos i la ‘Simfonia núm. 9’ de Schubert. I gairebé serà una sorpresa recuperar el contacte amb dues orquestres italianes que fa lustres que no tocaven al Palau com la Filharmònica de La Scala i l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. La primera, amb el seu titular, Riccardo Chailly, interpretarà la ‘simfonia italiana’ de Mendelssohn i la ’Tità’ de Mahler. La segona, dirigida per Antonio Pappano, oferirà el ’Concert per a violoncel núm. 1’ de Saint-Saëns amb la brillant Sol Gabetta com a solista i la ‘Simfonia núm. 1’ de Sibelius.
Pires i la Gulbenkian
La desfilada de grans orquestres internacionals comptarà amb un concert especial en el qual Maria João Pires, impressionant pianista portuguesa actuarà amb l’orquestra del seu país la Simfònica Gulbenkian, dirigida per Tatsuya Shimono per oferir el ’Concert per a piano núm. 2’ de Chopin, en un programa que inclou una obra de Pedro Amaral, compositor portuguès contemporani. La música d’avui també estarà present al concert de l’OBC i l’Orfeó Català que dirigirà la finlandesa Anna Maria Helsing amb la ‘Simfonia núm. 7’ de Sibelius i dues obres d’estrena. D’una banda, ’Oltra Mar’, de Kaija Saariaho, compositora convidada juntament amb Jörg Widmann, Joan Magrané i Marc Timón. De l'altra ’Cinc pregàries’ de Bernat Vivancos, amb Núria Rial com a veu solista.
El cicle Palau Bach destaca la tornada de Balthasar Neumann Choir & Ensemble amb la ‘Missa en Si menor de Bach’ i la visita del Collegium Vocale Gent amb Philippe Herreweghe amb ‘La Passió segons Sant Mateu’.
I Palau piano comptarà amb Yuja Wang, Igor Levit, Lang Lang, Grigory Sokolov, Arcadi Volodos, Rudolf Buchbinder i el debut al Palau de la joveníssima Alexandra Dovgan.
El Palau s’implicarà més en la música de cambra. A partir de la temporada vinent i durant les dues següents desenvoluparà una relació estable amb un dels conjunts del moment, Cosmos Quartet. El premiat quartet espanyol format per Lara Fernández (viola), del Oriol Prat (violoncel·lista), Helena Satué i Bernat Prat (violins) actuarà dues vegades per temporada.
Òpera barroca
El Palau estrena nou cicle: Palau Òpera. Acollirà especialment òpera barroca en format concert o amb una mínima escenificació i destacats conjunts. ’Radamisto’ de Händel amb Il Pomo d’Oro i Philippe Jaroussky obriran. Seguiran ’Orfeu’, de Monteverdi, amb el conjunt de Fabio Biondi Europa Galante i el Cor de Cambra al costat de veus de luxe: Ian Bostridge, Monica Piccini, Aleksey Bogdanov, Roberta Invernizzi, Filippo Mineccia. ’Giulio Cesare’, cèlebre títol de Händel, serà interpretada per Forma Antiqva, la formació espanyola fundada per Aaron Zapico que comptarà amb el contratenor Christopher Lowrey i la soprano Carolyn Sampson, entre d’altres. L’aclamat conjunt vocal i instrumental belga Vox Luminis, que dirigeix Lionel Meunier oferirà dues òperes de Henry Purcell semiescenificades. ’King Arthur’, amb Pere Arquillué com a narrador i ‘The fairy queen’.
I al cicle Grans Veus –amb debuts al Palau de les sopranos Sonya Yoncheva i Lea Desandre i del contratenor Franco Fiagioli– destaca l’inici d’una col·laboració estable amb Joyce DiDonato per tres temporades. Començarà el 20 es setembre amb ‘My favourite things’, programa cancel·lat el 2020 amb obres de Monteverdi, Gluck, Händel i Purcell que interpretarà amb Il Pomo d’Oro. Tornaran dos aclamats contratenors Jaroussky i Orlinski i també l’aplaudida parella formada per Jonas Kauffmann i Diana Damrau que aquesta vegada cantarà un programa de ‘lieder’ de Schumann i Brahms amb Helmut Deutsch al piano.
El Periódico de Catalunya