ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els Casals tornen al Palau amb un viatge per diferents èpoques del quartet de corda

20/5/2021 |

 

El Quartet Casals torna al Palau de la Música Catalana amb un viatge per diferents èpoques del quartet de corda

 

Dimarts 25 de maig el Quartet Casals, considerat un dels millors quartets de corda del món per la crítica especialitzada, tornarà al Palau de la Música Catalana amb un programa amb obres de Franz Joseph Haydn, Felix Mendelssohn, Anton Webern i Dmitri Xostakóvitx, corresponent al cicle Palau Cambra. Un recorregut pels puntals del quartet de corda, “un gènere en si mateix dins de l’univers de la música de cambra que permet recórrer les estètiques diverses que han aparegut al llarg de la història musical”, com diu la periodista musical Mònica Pagès al programa de mà del concert.

 

El Quartet Casals, format per Vera Martínez Mehner i Abel Tomàs, (violins), Jonathan Brown (viola) i Arnau Tomàs (violoncel), va actuar per darrer cop al Palau el 19 de juny de 2019, al costat del violoncel·lista Alban Gerhardt, en el marc del concert de la Diada Pau Casals Barcelona 2019. Amb el concert de dimarts s’inicia una nova relació del Palau amb aquesta formació, que durant tres temporades presentarà programes que tenen com a objectiu mostrar l’ampli espectre de la creació per a aquesta formació des de Haydn, passant pel Romanticisme –Mendelssohn– fins a arribar a la modernitat amb la Segona Escola de Viena i Xostakóvitx com a principals referents.

 

El grup iniciarà el viatge partint del Classicisme amb el Quartet de corda, núm. 4 op. 20 de Haydn, el quart dels sis que formen aquest opus, obra de maduresa del considerat pare del quartet de corda; una obra que inclou dramatisme, intimitat i aires populars hongaresos. Després d’un salt d’algunes dècades cap al Romanticisme, el Quartet Casals tocarà el Capriccio i Fuga de les Quatre peces per a quartet de corda, op. 81 de Mendelssohn, d’una “sonoritat magistral en l’equilibri entre les quatre sonoritats”, recorda Mònica Pagès. Ja al segle XX i amb el Dodecafonisme, serà el torn dels Cinc moviments per a quartet de corda, op. 5 de Webern, una obra en què “la seva iconoclàstia es basa en una experimentació constant dels recursos tímbrics”, explica Pagès. El viatge acabarà amb el Quartet de corda núm. 11 de Xostakóvitx, compost el 1966, l’expressionisme del qual “descriu l’època de la foscor soviètica combatuda per una esperança individual que va aportant llum a l’atmosfera asfixiantment bèl·lica, d’harmonies tràgiques, amb les veus de cadascun dels quatre instruments sobresortint amb dissonàncies plenes de sentit”. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet