ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El tercer Festival Llums d'Antiga recupera les grans compositores del Barroc

12/5/2021 |

 

http://www.revistamusical.cat/el-tercer-festival-llums-dantiga-recupera-les-grans-compositores-del-barroc/

El Festival Llums d’Antiga 2021, la gran aposta de l’Auditori de Barcelona fora de les seves sales, torna amb una tercera edició que se celebrarà entre els dies 12 i 21 de maig i que reunirà cinc propostes protagonitzades per conjunts locals i internacionals: Hathor Consort i Hana Blažíková, Qvinta Essençia i Roberta Invernizzi, Ensemble Gilles Binchois, Nevermind i el Cor Cererols. Amb les entrades exhaurides per a tot el Festival, el concert de Nevermind i del Cor Cererols es podran seguir en directe per streaming a través de L’Auditori Digital.

Amb l’objectiu de posar llum a partitures oblidades del passat i que són poc habituals als grans auditoris, el Festival fa possible que aquestes músiques sonin als espais que li són naturals, com és el cas dels dos escenaris històrics que acolliran aquesta edició: la capella de Santa Àgata i el monestir de Sant Pau del Camp. Com a novetat destacada aquest any, el Festival Llums d’Antiga es trasllada al mes de maig –fins ara s’havia celebrat el mes de febrer– per aprofitar les condicions meteorològiques de la primavera i fer que l’experiència sigui més confortable, a més d’oferir els dos concerts esmentats per streaming.

La programació serà protagonitzada per grups i artistes de referència en la interpretació historicista i sota el paraigua de la creació, que és el relat artístic que articula la temporada present. Així, els programes faran reflexionar sobre el context de la creació musical, amb un èmfasi especial en la reivindicació d’algunes compositores del Barroc que han estat injustament oblidades, com és el cas de Francesca Caccini, Isabella Leonarda, Claudia Sessa, Barbara Strozzi o Elisabeth Jacquet de la Guerre. També es posarà el focus en el patrimoni musical català tardomedieval i barroc, amb autors fonamentals del polifonisme ibèric, com Cererols, Joan Marc i Anselm Ferrer i la interpretació de la Missa de Barcelona.

El Festival començarà demà dimecres, 12 de maig (capella de Santa Àgata), amb el conjunt de violes de gamba Hathor Consort, amb Romina Lischka al capdavant i la soprano Hana Blazikova, especialista en música medieval, del Renaixement i barroca i que treballa habitualment amb els músics i les formacions més rellevants del món de la músic antiga, amb un programa centrat en l’obra de compositores del segle XVII, com Francesca Caccini, Barbara Strozzi, IsabellaLeonarda o Claudia Sessa.

El segon concert, diumenge dia 16 (monestir de Sant Pau del Camp), comptarà amb l’ensemble vocal Qvinta Essençia, que presentarà la soprano italiana Roberta Invernizzi, amb un programa íntegrament dedicat a Isabella Leonarda. El dimarts dia 18 (capella de Santa Àgata), l’Ensemble Gilles Binchois, fundat l’any 1979 per Dominique Vellard, oferirà la Missa de Barcelona, d’autoria anònima, datada cap a mitjan segle XIV i que és una de les primeres composicions d’una missa completa del patrimoni europeu.

Al quart concert, dijous dia 20 (capella de Santa Àgata), el quartet Nevermind, amb el clavecinista Jean Rondeau, oferirà, entre altres obres, la monumental sonata a trio L’apothéose de Corelli de François Couperin i Sonates d’Élisabeth Jacquet de la Guerre. El Festival Llums d’Antiga acabarà el divendres 21 de maig (capella de Santa Àgata) amb el Cor Cererols, dirigit pel també organista Marc Díaz, amb un programa que inclou obres de Joan Cererols, Joan Marc i Anselm Ferrer, tres compositors que, així com el mateix cor i el seu director, estan lligats al monestir de Montserrat i a la seva Escolania.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet