ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un auditori per a la comunitat

17/3/2021 |

 

http://avui.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1940121-un-auditori-per-a-la-comunitat.html

L’Auditori Palau de Congressos de Girona celebrarà el 15è aniversari amb una programació especial al juny, que obrirà Josep Roca. El 12 de juny tindrà lloc al Camp de Mart un espectacular concert per a piano i drons, amb Marco Mezquida i el Cor Geriona.

L’ Audi­tori Palau de Con­gres­sos de Girona cele­brarà el seu quinzè ani­ver­sari amb una pro­gra­mació espe­cial, que tindrà lloc entre el 3 i el 12 de juny i que obrirà també, simbòlica­ment, una nova etapa i un nou model de pro­jecte musi­cal per a aquest equi­pa­ment, diri­git des de la tar­dor pas­sada per David Ibáñez. Aquesta nova etapa està mar­cada pel “com­promís de ser­vei públic amb i per a la ciu­ta­da­nia”, com va dir ahir el regi­dor de Cul­tura, Quim Ayats.

La pro­gra­mació espe­cial dels 15 anys s’obrirà el dijous 3 de juny amb una con­ferència de Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, que pro­ta­go­nit­zarà l’acte ins­ti­tu­ci­o­nal d’inau­gu­ració (18.30 h). S’ha triat Roca perquè és “un gran melòman i un habi­tual dels con­certs de l’Audi­tori” i també per haver estat “una de les per­so­na­li­tats que han donat suport amb més inten­si­tat a la ciu­tat de Girona com a des­ti­nació de turisme de nego­cis, al cos­tat dels seus ger­mans Joan i Jordi”, amb referència a la doble natu­ra­lesa de l’equi­pa­ment, com a audi­tori musi­cal i com a palau de con­gres­sos.

El mateix dijous 3 de juny tindrà lloc a la Sala de Cam­bra un con­cert del gran pia­nista croat Ivo Pogo­re­lich (1958), amb un pro­grama plan­te­jat com un “grans èxits” de la seva car­rera i de la música clàssica, amb obres de Bach, Beet­ho­ven, Cho­pin i Ravel (20 h, 28 euros). Ja que­den poques entra­des per a aquest con­cert, anun­ciat prèvia­ment. També es conei­xia, perquè ja fa temps que es gesta a pesar de les difi­cul­tats del moment, que el duet empor­danès Cala Vento estre­narà el diven­dres 4 de juny La comu­ni­dad, el pro­jecte comu­ni­tari en què col·labo­ren amb col·lec­tius giro­nins com ara el grup de per­cus­si­ons Papaya Jam, el Pro­jecte Mont­sal­vatge i el cor Gos­pe­li­ans de Girona. “Aquest últim any ha estat molt rar per a tot­hom. Nosal­tres, que estem acos­tu­mats a estar de gira, ens hem sen­tit molt sols i tro­bem a fal­tar la comu­ni­tat. Ens dona espe­rança el fet de poder crear música des de zero amb gent que no conei­xes de res”, va dir Joan Del­gado, bate­ria de Cala Vento.

El dis­sabte 5 i el diu­menge 6 de juny tin­dran lloc els dos con­certs en què Love of Les­bian pre­sen­tarà el seu V.E.H.N. (Viaje épico hacia la nada), amb les entra­des exhau­ri­des per al pri­mer i amb poques de dis­po­ni­bles per al segon.

I el dis­sabte 12 de juny es tan­carà aquesta cele­bració amb un espec­ta­cle que, per raons òbvies, no tindrà lloc dins de l’audi­tori, sinó a l’exte­rior, al veí Camp de Mart de la Devesa: un con­cert per a piano i drons, a càrrec de l’intrèpid pia­nista menorquí Marco Mez­quida –que crearà música espe­ci­al­ment per a l’ocasió–, el Cor Geri­ona i, en la part aèria, Flock Drone Art , la pri­mera empresa cata­lana que ofe­reix espec­ta­cles amb drons. Durant el xou, que durarà uns 15 minuts, s’enlai­rarà una flota de 50 drons il·lumi­nats que, de manera coor­di­nada, balla­ran i cre­a­ran for­mes al cel noc­turn. L’espec­ta­cle es podrà seguir des d’una grada al Camp de Mart (5 euros) i també des de diver­sos punts de la ciu­tat, de manera que s’evo­carà una mena d’“Encon­tres a la ter­cera fase”, en parau­les de Fran Arnau, direc­tor de Flock Drone Art.

Ahir, Ibáñez, Ayats i el pro­gra­ma­dor de música clàssica, Víctor García de Gomar, van esbos­sar les línies mes­tres de la nova etapa que obre ara l’Audi­tori, amb tres objec­tius prin­ci­pals: en pri­mer lloc, ofe­rir una pro­gra­mació de ser­vei públic, tre­ba­llant cons­tant­ment amb La Marfà i els prin­ci­pals cen­tres edu­ca­tius musi­cals, i donant suport a la cre­ació i als artis­tes emer­gents i també a pro­jec­tes orques­trals de tot tipus; en segon lloc, esde­ve­nir un equi­pa­ment de referència, amb estre­nes, copro­duc­ci­ons i actu­a­ci­ons exclu­si­ves d’artis­tes inter­na­ci­o­nals, i, final­ment, també ampliar la base social de la música a Girona, “recon­nec­tant amb la ciu­tat”, i això implica atreure nous públics –sobre­tot apro­par els joves a la música clàssica, a través d’un pro­jecte pre­vist a par­tir del 2022–, pro­po­sar nous for­mats de con­cert per millo­rar l’experiència pre­sen­cial de la música en directe, i també desen­vo­lu­par el ser­vei edu­ca­tiu i obrir l’Audi­tori al seu entorn natu­ral més pro­per, és a dir, la Devesa.

Entre les ini­ci­a­ti­ves més imme­di­a­tes, hi ha la recon­versió del fes­ti­val d’estiu Nits de Clàssica en “un paquet d’acci­ons i pro­jec­tes”, començant pel des­do­bla­ment del cicle Notes al Parc durant els mesos de juliol i agost. En l’apar­tat clàssic, García de Gomar va anun­ciar diver­ses acci­ons com ara l’encàrrec a Benet Casa­blan­cas d’un nou quar­tet de corda que estre­narà el quar­tet francès Dio­tima, l’abril del 2022; la inter­pre­tació de la inte­gral dels quar­tets de Mozart dedi­cats a Haydn, en dos con­certs a càrrec del Quar­tet Ger­hard, la tar­dor del 2021 i la pri­ma­vera del 2022, quan també tindrà lloc un reci­tal del pres­tigiós tenor peruà Juan Diego Flórez. A més, està pre­vista la incor­po­ració dels cors de Girona en el pro­jecte par­ti­ci­pa­tiu El Cor Canta, amb una gira per diver­sos audi­to­ris cata­lans, el juny del 2022. García de Gomar també es va refe­rir a l’Audi­tori com una incu­ba­dora de les arts, per­me­a­ble a diver­ses dis­ci­pli­nes artísti­ques. “Cul­tura en majúscu­les, amb la música com a leit­mo­tiv prin­ci­pal.”

Els con­gres­sos del futur

Tot i que ahir es va insis­tir en la part més artística de l’Audi­tori, també es va fer referència al Palau de Con­gres­sos, amb objec­tius que es deta­lla­ran més enda­vant, com ara la trans­for­mació de l’edi­fici en un equi­pa­ment més sos­te­ni­ble i efi­ci­ent, i l’adap­tació als nous for­mats d’esde­ve­ni­ments amb tec­no­lo­gia cap­da­van­tera. 

XAVIER CASTILLÓN
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet