8/2/2021 |
Aquest 2021 tindrà lloc l’Any Joan Manén, que commemora els 50 anys de la mort del compositor i violinista Joan Manén i Planas (Barcelona 1883-1971), i reivindica la seva figura cabdal en la història musical catalana. Manén ha estat un dels violinistes catalans amb una de les carreres de major prestigi internacional, amb més de quatre mil concerts arreu d’Europa i Amèrica. Considerat el successor natural de gran violinista navarrès Pablo Sarasate, la crítica alemanya va comparar la seva obra simfònica i operística a la del compositors com Richard Strauss o Gustav Mahler. Paral·lelament a la carrera de gran violinista virtuós, va gaudir d’un ampli reconeixement com a compositor: les seves òperes van ser representades a Alemanya, Espanya, França i Finlàndia i les seves obres simfòniques foren interpretades per orquestres com la Filharmmonica de Berlin, i de Viena o l’Orquestra del Concertgebouw d’Amsterdam, essent dirigides per importants directors com Felix Weingartner, Fritz Reiner o Willem Mengelberg.
L’Any Manén és un dels comptats esdeveniments aprovats aquest any pel Govern de la Generalitat, el Departament de Cultura i la seva Comissió de Commemoracions dedicats a personalitats rellevants en l’àmbit de la cultura, i que la Consellera Ponsa va destacar com a estratègics: “Aquestes commemoracions són fruit de les aliances i del treball compartit de moltes entitats i tenen sentit precisament per aquesta raó, perquè ocupen, a nivell de territori, tot el país”. La consellera de Cultura també va agrair el treball dels comissaris implicats, que fan “una feina cabdal, perquè la seva dedicació aporta un plus a l’esdeveniment; sovint són persones molt vinculades als homenatjats i posen en valor no només la seva faceta artística, sinó també la personal”.
La historia i l’espurna d’aquest Any Manén es remunta a tretze anys enrere, quan un grup de músics es van trobar per primera vegada en l’acte de commemoració del 125è aniversari del naixement de Joan Manén, organitzat per l’Associació Musical Mestres Directors. En aquell moment parlar del compositor i violinista suposava tractar una figura completament desconeguda de la nostra història musical, i per tant era necessari posar en valor la seva importància. Aquell encontre va ser la llavor del que seria l’Associació Joan Manén, creada fa 10 anys i impulsada precisament per aquell músics que es van trobar l’any 2008.
En aquests 10 anys s’ha dut a terme una intensa tasca de divulgació de Joan Manén i la seva aportació i transcendència a través de concerts, enregistraments, documentals, conferències..., que han permès presentar a la societat un compositor i intèrpret amb una extensa obra de gran valor i una reconeguda trajectòria internacional que el fa, sens dubte, mereixedor de ser considerat entre la plèiade dels grans músics catalans de la nostra història. I, per tant, també una figura significada del nostre patrimoni musical i cultural.
Ara cal consolidar aquesta figura clau, que sigui programat de forma habitual i alhora es refermi com un del referents interpretatius del nostre país. I l’Any Joan Manén, comissariat per Daniel Blanch Ponce, esdevindrà la plataforma per aconseguir la fita, amb una commemoració plena d’activitats, amb concerts, exposicions, conferències, presentacions de disc i la inauguració de dos nous webs, un sobre el músic i l’altre dedicat als intèrprets històrics catalans, un altre transcendental i indispensable projecte de recuperació del nostre passat.
Les principals activitats que articularan el programa de l’Any Manén seran: un cicle de concerts, la presentació de tres enregistraments discogràfics per difondre la doble faceta de violinista i compositor, un seguit d’exposicions, presentacions de webs i diverses conferències. A continuació detallem una relació d’aquestes propostes:
El concert inaugural, que obrirà el programa de l’Any Manén, tindrà lloc al Petit Palau de la Música Catalana, en el marc del 10è cicle de concerts Els teus clàssics, el proper dia 9 de febrer a les 19.30 hores. Un recital de veu i piano en el que deu cantants i onze pianistes interpretaran composicions de Manén i d’altres compositors catalans. Com que és un concert amb invitació, tot el públic el podrà seguir a través de youtube: https://www.youtube.com/watch?v=WTYYuW0Qsdk.
Aquest cicle inclourà altres cites a l’Auditori, l’Ateneu Barcelonès l’Auditori del Conservatori Superior del Liceu o el mateix Palau de la Música Catalana en les quals podrem gaudir de concerts que inclouran l’obra de l’autor. En destaca també el concert del 24 de maig a L’Auditori de Barcelona, on l’ Orquestra de cambra Terrassa 48 i l’actriu Susanna Garachana, interpretaran una de les obres més insòlites i originals del catàleg de Manén: el monodrama Medea. Així com el concert que tindrà lloc el 30 de setembre al Palau de la Música Catalana, on es podran escoltar dues obres importants de Manén, el Concertino per a violí i orquestra i les Quatre cançons populars catalanes interpretades per l’Orquestra del Reial Cercle Artístic dirigida per Xavier Puig amb la violinista Kalina Macuta i el tenor David Alegret. Aquest concert servirà per presentar el nou disc Concertinos & Catalan Fantasies produït per l’Associació que inclou obra simfònica de Joan Manén i del jove compositor barceloní Marc Migó.
El 5 de març a l’Ateneu Barcelonès tindrà lloc el concert-presentació de la integral de les cançons en disc i partitures. En aquest concert podrem gaudir d’una selecció de les cançons del barceloní – una col·lecció tan inspirada com eclèctica- i descobrir els girs harmònics tan personals que el van caracteritzar, així com la capacitat evocadora de les seves composicions, que sedueix a l’instant. La cita es rubricarà amb les presentacions del disc “Esclat d’amor” i de la partitura en un sol volum “Joan Manén · Cançons per a veu i piano”.
A l’abril s’inaugurarà la exposició “Joan Manén, el cavaller ben trobat” (del 19 d’abril al 30 de maig a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya), una mostra que ens permetrà endinsar-nos en l’univers de Manén des d’una perspectiva diferent. Partitures facetades en esborranys, manuscrits, proves d’impremta i edicions; documentació epistolar i administrativa de concerts, enregistraments i publicacions, acompanyades de programes, cartells i crítiques... seran els testimonis que faran palesos l’entorn, l’època i el tarannà de Manén.
A finals del mateix mes, el 27 d’abril al vespre a la Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya, tindrà lloc una doble presentació. Per una banda es presentarà el doble disc “Joan Manén · Enregistraments històrics 1914-1954”, un valuós testimoni sonor que conté gravacions en estudi de ràdio, en directe i enregistraments comercialitzats en discs de 78 rpm realitzades pel violinista entre 1914 i 1954. I per l’altra, també es donarà a conèixer el nou web “Joan Manén · compositor i violinista”, plataforma digital en la qual es podrà consultar una extensa biografia, el catàleg complert de les obres i dels enregistraments que va dur a terme i informació dels fons del violinista i compositor.
A principis de maig al Petit Palau del Palau de la Música Catalana gaudirem del recital “Homenatge a Joan Manén”, en el qual els màxims divulgadors de la música de l’autor, Kalina Macuta (violí) i Daniel Blanch (piano) interpretaran un programa conformat per obres del cèlebre violinista i peces dels compositors que ell més admirava i interpretava.
I a mitjans de mes s’oferirà a l’Ateneu Barcelonès la conferència “Joan Manén, un violí i quatre-mil concerts”, a càrrec del president de l’Associació, Daniel Blanch, i de l’investigador i divulgador musical Josep Maria Rebés. Aquí podrem conèixer a Joan Manén en tota la seva amplitud: com a violinista, com a compositor, com a promotor, com a escriptor... L’exposició serà il·lustrada amb entrevistes radiofòniques, audicions de les seves obre i també interpretacions en directe. Aquesta proposta també visitarà més diversos centres culturals d’arreu de Catalunya.
El 21 d’octubre al Petit Palau es farà l’acte d’estrena del nou web “Intèrprets històrics catalans” (IHC), dedicat a recuperar la memòria dels intèrprets històrics catalans més importants, entre el quals òbviament hi figurarà Joan Manén. La cita anirà acompanyada d’un recital a càrrec de Josep Maria Colom al piano, Inés Issel Burzynska al violí, Pau Codina al violoncel i el baríton Jan Antem.
D’octubre a desembre trobarem una segona exposició al Foyer del Palau de la Música Catalana. “Manén torna al Palau”ens relatarà el retorn de Manén a Catalunya i al Palau de la Música, ja com una figura reconeguda per tota Europa i Amèrica. La relació amb el Palau seria intensa, doncs hi va actuar en més de 60 ocasions, on també va estrenar un bon nombre de les seves obres, algunes d’elles dedicades a l’Orfeó Català.
I, com no podia ser d’una altra manera, en el decurs de l’any trobarem un nombre important de concerts de diverses orquestres catalanes que han volgut sumar-se a la commemoració programant algunes de les obres menys conegudes del músic i que fa anys que no s’interpreten. Serà una gran oportunitat d’albirar la magnitud del seu simfonisme i de gaudir per primer cop d’algunes de les seves millors obres.
Culturae