ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els millors discos de música clàssica segons la crítica

5/2/2021 |

 

https://www.enderrock.cat/noticia/22284/millors-discos-musica-classica-segons-critica

La votació dels Premis Enderrock de la Crítica reuneix les opinions i valoracions de diversos experts d'arreu dels Països Catalans amb la idea d’afavorir el més gran consens i transversalitat. I com cada any, un jurat especialitzat, vinculat a la revista 440Clàssica&Jazz, s'ha encarregat d'atorgar el guardó a millor disc de música clàssica del 2020, i configurar una llista amb els altres nou discos més ressenyables del gènere.


10.

DIVERSOS AUTORS
Traçsonology
(Liquen Records)

L’inquiet segell valencià Liquen Records que impulsa Josep Lluís Galiana no para de deparar sorpreses. Una de les darreres va ser aquesta compil·lació, amb nou composicions a partir d’una partitura gràfica de l’especialista en música electrònica i videocreació Adolf Murillo.

09.

JUDITH JÁUREGUI I ORQUESTRA CAMERA MUSICAE
Die Romantische Seele
(Ars Produktion)

La pianista basca Judith Jáuregui i el director de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, el barceloní Tomàs Grau, aborden plegats la música de dos gegants del romanticisme europeu que estimen especialment: Robert i Clara Schumann.

08.

 

ISABEL FÈLIX
Obra pianística
(Columna Música)

Margarida Orfila va ser una pianista noucentista, precoç i talentosa, vinculada a l’Orfeó Català. La pianista Isabel Fèlix, de Maó com la mateixa Orfila, culmina l’estudi d’aquesta compositora, en què ha treballat durant anys, amb un disc que difon i fa justícia a la seva obra.

07.

 

ALBERT GUINOVART
El lament de la terra
(Sony Classical)

Pianista i compositor tot-terreny, el barceloní Albert Guinovart s’ha llaurat un llenguatge i estil propi. Amb l’OBC dirigida per Diego Martin-Etxebarria, interpreta una composició que reflexiona sobre la necessitat de tenir cura del planeta, i completa el treball amb el seu tercer concert per a piano i un Nocturne marca de la casa. Musicalitat radiant.

 

06.

 

CARLES MAGRANER
Super Lamentationes
(Licanus)

El referencial grup d’origen valencià que dirigeix el músic Carles Magraner des de fa més de tres dècades, Capella de Ministrers, acostuma a presentar programes originals a partir de diversos fils conductors. Aquesta vegada aborda les ‘lamentacions’ de Cristóbal de Morales, situant-les en el context històric de la Capella Reial de Carles V.

05.

 

NURIA RIAL I JUAN SANCHO
Human Love, Love Divine
(Harmonia Mundi)

La soprano manresana Núria Rial és una de les veus més esplendoroses de l’escena internacional actual. En aquest treball, al costat del tenor sevillà Juan Sancho i la Capella Cracoviensis dirigida per Jan Tomasz Adamus, broda un seguit d’àries de diverses obres de Händel, sempre al voltant del tema barroc de l’amor humà i l’amor diví.

04.

 

BERNAT PADROSA
Impressions íntimes
(La Mà de Guido)

El guitarrista barceloní Bernat Padrosa entoma l’intimisme i l’encant entotsolat de Frederic Mompou i el plasma en les sis cordes de la seva guitarra, mirant alhora de recollir tot el bagatge històric de la tradició catalana d’aquest instrument. Padrosa interpreta la seva transcripció del cicle Impressions íntimes, obra de joventut de Mompou, i continua després amb recreacions de melodies tradicionals extretes del recull de Cançons i danses, en el qual el compositor barceloní va saber recrear emocions contrastades, a partir de la música popular i amb la seva sensibilitat particular.

03.

QUARTET CASALS
Apotheosis
(Harmonia Mundi) 3CD

Tercer i darrer volum de la integral de quartets de corda de Beethoven a càrrec d’una de les formacions que més i millor s’han especialitzat en els darrers temps en la producció cambrística del geni de Bonn. Es tracta d’un producte original, ja que els quartets no s’han interpretat en ordre estrictament cronològic, sinó que s’ha dividit l’obra del músic en tres grans etapes. Els dos anteriors treballs van tractar la formació i consolidació de cadascuna d’aquestes parts. I aquest tercer aborda, finalment, les apoteosis de cada etapa, acabant amb la final i trencadora ‘Grosse Fuge’.

02.

 

JORDI SAVALL
Révolution: Symphonies 1 à 5
(AliaVox) 3CD

Jordi Savall no va deixar passar per alt el 250 aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven. A més d’impulsar quatre ‘Acadèmies Beethoven’, va gravar i publicar la primera part de la integral de les seves simfonies, concretament les cinc primeres (incloses l’Eroica i la popularíssima Cinquena). Amb 35 intèrprets de Le Concert des Nations i també joves músics seleccionats per les citades acadèmies, presenta unes interpretacions que combinen els criteris històrics amb l’intent de fer aflorar la força revolucionària intrínseca que col·loca el compositor per damunt d’èpoques i tendències.

01. - Millor disc català de l'any de música clàssica

JOSEP COLOM
Chopin - Liszt: B Minor Sonatas
(Editorial Eudora)

La carrera discogràfica de Josep Colom ha assolit una nova dimensió des de l’inici de la seva col·laboració amb el segell Eudora, que dirigeix Gonzalo Noqué. Els seus diàlegs de Mozart & Chopin (2014) i Bach & Chopin (2017) ja van aportar troballes insòlites, que van enfortir-se amb l’extraordinari enregistrament de les tres darreres sonates de Ludwig van Beethoven (2019). Però allò que semblava gairebé impossible, que Colom tornés a sorprendre, s’ha assolit de ple amb un enregistrament estratosfèric, personal i, certament, antològic, de la Sonata en Si menor de Franz Liszt. Es tracta d’una obra que, malgrat haver-la conegut pel seu compte, de molt jove i fora de l’àmbit acadèmic, mai no havia trobat el moment adient per enregistrar. I ho ha fet ara. O.P.T. 

​Oriol P. Treviño i Jord
440 Clàssica

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet