2/2/2021 |
http://www.revistamusical.cat/el-liceu-produira-una-nova-opera-co-creada-amb-el-barri-del-raval-dins-el-projecte-opera-prima/
La gata perduda serà l’òpera comunitària que inaugurarà la temporada 2022-23 del Gran Teatre del Liceu, amb la participació de veïns i col·lectius del barri del Raval en el procés creatiu i en la interpretació. El teixit associatiu que Opera Prima està activant per a aquest primer projecte ja compta amb una cinquantena d’associacions del barri i persones individualment.
El Gran Teatre del Liceu ha presentat Opera Prima, la nova línia de creació operística comunitària, que produirà una obra cada tres anys i s’integrarà en la programació del Teatre, amb l’objectiu de garantir l’accés a la cultura a les persones del barri del Raval com a eina d’integració social i cultural. El projecte es caracteritza per l’activació de processos de cocreació i de participació activa, la vertebració social del territori a través de la creació artística i la voluntat de fer visible el talent humà. Opera Prima forma part del programa LiceuApropa i compta amb la col·laboració de la Fundació Tot Raval i la complicitat del Districte de Ciutat Vella.
El Raval serà el protagonista d’aquesta iniciativa, en ser el barri del qual forma part el Liceu i que l’acull, i perquè abraça un teixit social, associatiu i cultural d’una enorme riquesa, on conviuen més de quaranta nacionalitats i hi ha la densitat d’associacionisme més elevada de la Unió Europea. Un dels punts clau del projecte és la cerca d’individus o col·lectius que, tot i no dedicar-se professionalment al món cultural, puguin formar part de les diferents vessants de la creació d’una òpera, com són: escriptura musical i dramatúrgia, interpretació, construcció d’elements tècnics i d’escena i de comunicació.
Aquest nou projecte també inclou un equip artístic que haurà de crear conjuntament amb el barri sencer una nova òpera, tot oferint l’oportunitat d’integrar-se en un programa innovador al nostre país i amb escasses referències d’iniciatives similars a nivell europeu. La gata perduda serà l’òpera comunitària que inaugurarà la temporada 2022-23 del Liceu i comptarà amb un llibret escrit per la dramaturga Victoria Szpunberg a partir d’una àmplia recerca bibliogràfica sobre el barri i de desenes d’entrevistes amb el veïnat del Raval, font d’inspiració clau per a l’escriptura d’aquesta ficció. La trama de l’obra, en paraules de Szpunberg, “gira entorn d’un fet inesperat que s’esdevé en un dels carrers més coneguts del Raval, on es desenvolupa una trama fantasiosa que implica tot el barri”.
Arnau Tordera signa la composició de La gata perduda, encara en marxa, que també beu de les realitats musicals del barri. La partitura, la dirigirà Alfons Reverté, director musical de l’òpera, que comptarà amb la interpretació dels alumnes del Conservatori Superior de Música del Liceu i el Taller de Músics, entre altres músics. Sobre l’escenari, Ricard Soler n’assumirà la direcció d’escena amb una mirada sensible i oberta a la realitat del barri i que entén el concepte de comunitat com un apoderament de les persones. L’equip, el completaran Adrià Pinar, escenògraf; Montse Amenós, figurinista; Miquel Àngel Raió, videocreador; Maria de la Cámara i Gabriel Paré de Cube, il·luminadors, i Tuixén Benet, coreògrafa. Per a la part coral, s’oferirà la participació a les onze corals del barri, així com a l’Escola de Músics i persones individualment. L’òpera tindrà dos actes i una hora i tres quarts de durada.
En l’àmbit internacional, el projecte Opera Prima del Liceu compta amb l’aval de la Comissió Europea aportant fons a través del projecte Traction, que es constitueix en forma de consorci integrat per diversos socis europeus amb la missió d’apropar l’òpera a tots els públics a través de la innovació tecnològica. Amb l’activació amb altres projectes internacionals, el treball de cocreació que es durà a terme al barri del Raval liderada pel Liceu tindrà sinergies i interaccions amb altres treballs d’òpera comunitària que s’estan efectuant a Irlanda (amb l’Irish National Opera) i a Portugal (liderat per SAMP). Això fomentarà la internacionalització i la visibilitat del projecte, a més de compartir les millors pràctiques per fer una òpera comunitària.
Revista Musical Catalana