ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Aquest Nadal, al Liceu, cap fred i cor calent

2/12/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/aquest-nadal-al-liceu-cap-fred-i-cor-calent-139076

El Liceu es prepara per reobrir aquest Nadal amb ‘La traviata’ del 4 al 30 de desembre i amb un repartiment de luxe sota la batuta de Speranza Scappucci

La traviata és l’òpera escollida per reobrir la temporada i celebrar aquest Nadal. Una partitura superba, elegant i ben estimada pel públic que dirigirà aquesta vegada Speranza Scappucci, qui, de fet, ja es va posar al capdavant de l’Orquestra i el Cor del Gran Liceu amb Attila la temporada 17/18 amb gran èxit. Aquesta vegada, la producció, a càrrec de McVicar, abandona el glamur habitual de l’òpera de Verdi i proposa una versió més realista, encara que sense abandonar l’elegància característica del director d’escena.

Inicialment La traviata havia d’estar en cartellera entre el 5 i 30 de desembre, però amb motiu de les restriccions sanitàries s’han ampliat les dates. Per començar, la primera funció es doblarà en dues sessions, ja que el 5 de desembre encara es troba en primera fase de desescalada i les restriccions d’aforament són molt limitades. Així, per poder allotjar 500 persones i no deixar fora a cap espectador, s’ha obert aquesta possibilitat de fer-la en dos dies: el 4 i el 5 de desembre. A més a més, les funcions previstes per les 20 h se seguiran avançant a les 19 h per poder tancar els teatres abans de les 22 h, a excepció de les dates 12, 13, 20 i 27, que mantenen les hores originals de cap de setmana. Tots els espectadors afectats per les restriccions perimetrals podran reubicar-se en dues noves funcions habilitades expressament per permetre els desplaçaments des de fora de Barcelona: el 8 i el 16 de desembre a les 18 h. Per altra banda, pel que fa a la funció Liceu Under 35, que es farà el 7 de desembre, es posaran a la venda les entrades el dijous 3 de desembre a les 16 h a un preu únic de 15 €.

El repartiment per a aquesta ocasió és de luxe. Amb quatre Violettes que s’aniran rotant: Pretty Yende (5, 7, 13, 21 i 28 de desembre), Lisette Oropesa (10, 15, 19 i 27 de desembre), Kristina Mkhitaryan (4, 9, 12, 14, 17, 20 i 29 de desembre) i Ermonela Jaho (30 desembre). Quatre sopranos de gran èxit, algunes de les quals ja hem pogut veure al Gran Teatre del Liceu en altres rols. Pel paper d’Alfredo Germont hi haurà els tenors Pavol Breslik i Dimitry Korchak, i pel paper de Giorgio Germont —el pare d’Alfredo— hi haurà els barítons Giovani Meoni, Àngel Òdena i George Gagnidze.

 

La traviata s’estrenava per primera vegada a Venècia l’any 1853 i des del primer moment va ser una obra d’una gran modernitat. Inspirada en esdeveniments recents que quedaven plasmats a l’obra d’Alexander Dumas fill: La dama de les camèlies. La història de La traviata relata la vida de Violetta, una prostituta situada a París emmalaltida per tuberculosi que cerca la felicitat buida dels plaers fugissers, fins que coneix Alfredo Germont, un admirador que li declara el seu afecte. A partir d’aquí es desenvolupa la trama, marcada per la temàtica amorosa.

«És difícil de cantar, hi ha tanta emoció!», exclamava la soprano Lisette Oropesa. Pretty Yende, una de les altres cantants que interpreta també el rol de Violetta, deia que per a aquesta òpera cal tenir el cap fred i el cor calent, i afegia que era un privilegi poder-la tornar a protagonitzar. Fascinada per l’autenticitat que desprèn el personatge, per a Yende l’obra és una representació de l’amor veritable.


Speranza Scappucci, la directora de l’Orquestra, a la roda de premsa es mostrava entusiasmada i afortunada amb el projecte. «Hi ha una dita italiana que diu que La traviata no s’aprèn, sinó que simplement es coneix», explicava Scappucci. L’òpera és tan coneguda que és impossible aprendre-la per primera vegada, sempre hi haurà un precedent d’escolta. Tot i això, la directora volia desmentir aquesta afirmació. «Sí que es pot aprendre, de fet, cada vegada que agafes la partitura pots descobrir-ne algun detall que havies passat per alt», afirmava. Scappucci ha treballat per trobar cada nota, acord i color que Verdi buscava. «Cada cantant és diferent», afegia. I és que el fet de tenir quatre sopranos interpretant Violetta obliga a tenir certa flexibilitat en l’estructura de l’obra. Cada dia hi ha una òpera diferent.

La traviata posarà tret de sortida a aquesta singular temporada 20/21. Les òperes que seguiran seran Otello, també de Verdi, i La bohème de Puccini. Carlos Marquès Marcet ha interpretat les tres òperes de la temporada tot fent-ne la campanya publicitària. Aquest any el repartiment està encapçalat per la també guardonada Gloria March i Ajay Jethi, amb una producció de Lastor Films. Finalment, enguany, com ja és habitual, s’il·luminarà la façana del Teatre a partir del dia 2 de desembre. Com a novetat d’aquest any, el Liceu i el Gremi de Floristes de Catalunya han fet un acord de col·laboració per decorar amb motius florals part de la façana i parts de l’interior del Liceu, aquesta col·laboració serà visible a partir del 7 de desembre. A més, del 2 al 30 de desembre en el centre del Saló dels Mirall es col·locarà una peça única circular que decorarà la sala.

Berta Galofré Claret
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet